Читај ми!

Počinje NBA šou, svetla pozornice uperena u Janisa, Jokića, ali i Irvinga i Simonsa

Utakmicama Milvoki – Bruklin (01.30), a potom i LA Lejkers – Golden Stejt (04.30), počinje nova sezona NBA lige. Titulu brane Milvoki Baksi, koji se uzdaju u unapređenu verziju Janisa Adetokumba, koja je počela da pogađa šut sa distance. Nikola Jokić će pokušati da dokaže i odbrani MVP priznanje od gladnih superzvezda lige koje će pokušati da ga svrgnu sa tog trona. Pored svih njih, pod lupom će biti i situacije u kojima su Kajri Irving i Ben Simons, ali i celokupne organizacije kakve su Lejkersi, Sansi, Netsi, Hit...

Nakon nešto manje od tri meseca pauze, sve je spremno za početak nove sezone NBA lige, 75. u istoriji ovog takmičenja.

Novi logo, kao i sjajne reklame i marketing najavili su pokretni šou program najjače klupske košarke na svetu.

Za razliku od prethodne dve, ova sezona će trajati pune 82 utakmice i očekuje se da će sve dvorane imati dozvolu za maksimalnu posetu, te da napokon neće sve biti u senci koronavirusa (nadamo se). 

Sve oči ljubitelja košarke biće od 01.30 časova po našem vremenu uprte na dešavanja u "Fizerv forumu", gde će Milvoki baksi održati svečanu ceremoniju, podići novi šampionski baner i uručiti prstenje svojim igračima.

Tim iz Viskonsina prošle sezone osvojio je svoju drugu titulu u istoriji franšize, prvu posle ravno 50 godina.

Milvoki u novu sezonu ulazi sa verom u timski duh, u dobitnu formulu od prošle sezone i "ažuriranu" verziju Janisa Adetokumba, koja je sudeći prema partijama iz predsezone, počela da u većim procentima pogađa šuteve sa distance.

Baksi su ostali bez veteranskog prisustva Pi-Džej Takera i Džefa Tiga, ali su vratili Džordža Hila i osvežili roster sa Rodnijem Hudom i Grejsonom Alenom.

Janis i družina imaće najteži zadatak u čitavoj ligi, pošto je poznato da je odbrana „krune" teža nego njeno prvo osvajanje.

Konkurenata je mnogo, a protiv jednog će ukrstiti koplja već prve večeri.

Bruklin netsi važe za prvog konkurenta i ekipu u koju će biti uprto mnogo očiju.

Uprkos tome što su okupili nestvarni talenat (Durent, Harden, Grifin, Oldridž, Milsap, Heris, Mils, Tomas, Bembri), glavna priča oko Netsa jeste situacija Kajrija Irvinga.

Odbijanjem vakcinacije protiv koronavirusa, Irving je udaljio sebe od saigrača, pošto su iz uprave kluba odlučili da ga neće otpustiti, ali da nevakcinisan igrač ne može trenirati niti igrati utakmice za ovaj klub.

Utisak je da bi to breme moglo vući i usporavati ovaj tim, pa bi rešavanje te situacije trebalo biti prioritet.

Među ostalim konkurentima za NBA titulu nalaze se oba tima iz Los Anđelesa, prošlogodišnji finalista Finiks, osveženi i pojačani Majami, dok su kao "vajldkarte" tj ekipe iz senke Denver, Golden Stejt, Filadelfija, Čikago...

Klipersi će u velikoj meri zavisiti od zdravstvenog stanja Kavaja Lenarda. „Kandža" je tokom prošlosezonskog plej-ofa doživeo težu povredu ukrštenih ligamenata kolena i sudeći po njegovoj „istoriji bolesti", ne očekuje se da će ubrzati proces oporavka, već suprotno, da neće imati problem da sačeka svaki neophodni dan kako bi bio spreman 100 odsto da izađe na teren.

Lejkersi su jedan veliki znak pitanja pred početak nove sezone.

Lebron Džejms okupio je svoje stare drugare u jednom od poslednjih pokušaja da osvoji još neki prsten i u tom segmentu se približi "nedostižnom duhu" koji je Majkl Džordan.

U Lejkerse su se vratili veterani Hauard, Rondo, Ariza, Bejzmor, Elington i Bredli, a jezeraši su doveli i Diandre Džordana, Karmela Entonija i Rasela Vestbruka.

Izgubili su Poupa (Papu), ali su doveli Monka (Monaha) i Nana (Kaluđera), koji će zajedno sa Horton-Takerom i Dumbojom uneti nešto svežiju krv u daleko najstariju i iskusniju ekipu u ligi.

Pred "jezerašima" je ipak težak zadatak, pošto su u predsezoni izgubili svih šest mečeva i pokazali da će morati mnogo više da se potrude kako bi taj projekat uspeo.

Finiks sansi su bili veoma blizu ostvarenju sna prošle sezone, ali su u finalu poklekli pred Milvokijem.

Izabranici Montija Vilijamsa sigurno imaju veliku želju za osvetom, ali i potvrdom prijatnog iznenađenja i ove godine.

Ekipu su pojačali Pejton, Šemet i Mekgi, ali Sansima je glavni problem trenutno produžetak ugovora jednog od najboljih igrača.

Odužili su se razgovori sa centrom Ejtonom, koji je zahtevao maksimalnu ekstenziju, a koju po svemu sudeći neće dobiti, pa bi ta situacija mogla negativno da utiče na Finiks.

Majami hit je rešen da što pre ponovi uspeh od pre dve sezone, kada su igrali NBA finale. 

Pet "Kum" Rajli, ponovo je sklopio veoma zanimljivu ekipu koju će poveriti treneru Spolstri, u nadi da će ih ovaj voditi do samog vrha.

Iako su ostali bez Igodale, Dragića, Arize, Nana i Bjelice, deluje da ćemo videti znatno jači Majami ove sezone, pošto su "vrelinu" pojačali Kajl Lauri, Pi-Džej Taker i Markif Moris.

Utisak je da je tim sa Floride doveo iskusne, čvrste i pametne igrače, odlične defanzivce, koji im mogu mnogo toga doneti. 

Kada pričamo o Denver nagetsima, naravno da je reflektor uperen ka Nikoli Jokiću.

Srpski centar je prošle sezone zasluženo osvojio priznanje za najkorisnijeg igrača regularnog dela takmičenja, čime je ispisao istoriju kako srpske, tako i evropske i svetske košarke. 

Nikola Jokić će poput Janisa Adetokumba imati jedan od najtežih zadataka, pošto gladna horda sjajnih košarkaša želi da ga svrgne sa trona najboljeg među najboljima.

Nagetsi će ponovo duži period biti bez "druge violine" Džamala Marija, koji se oporavlja od teške povrede i nije poznato hoće li im biti na raspolaganju u doigravanju.

Denver nije blistao u predsezoni, zbog čega su usledile kritike trenera, ali i zvezde tima. 

Ipak, očekuje se da Majkl Porter Junior konačno pokaže pun potencijal i izraste u jednog od, bar napadačkih, lidera ekipe.

Takođe, Eron Gordon, Džamajkl i Džef Grin mogu biti od velike pomoći Nikoli Jokiću, u pokušaju da se probije barijera zvana finale Zapadne konferencije.

Golden Stejt će nakon dve pune sezone napokon biti kompletniji za usluge Kleja Tompsona, koji je dobio medicinsko zeleno svetlo nakon oporavka od dve najteže povrede u svetu sporta.

Uz maestralnog Karija, uvek svestranog Grina, povratnika Igodale, ali i odličnih akvizicija kakvi su Oto Porter i Nemanja Bjelica, "Ratnici" ponovo mogu biti najnezgodnija ekipa u ligi i favorit iz senke.

Od ostalih ekipa na koje treba obratiti posebnu pažnju, izdvajaju se Filadelfija i Čikago.

Dani i meseci su prošli, a Ben Simons uprkos svoj želji, nije napustio Pensilvaniju. 

Dok Rivers ima pred sobom gotovo nemoguću misiju - ekipu koja je iz godine u godinu beleži neuspehe i traći talenat, a sada ima više nego pokvarene odnose, igrače koji ne žele da budu tu i ne žele da igraju jedni sa drugima.

Nova akvizicija Andre Dramond i prvi čovek ekipe Džoel Embid zakopali su ratne sekire i zapravo deluju moćno, ali je Ben Simons deo slagalice koji se nikako ne uklapa, pa je zanimljivo videti kako će Filadelfija odigrati svoje karte, kuda poslati Simonsa i ono najbitnije - šta dobiti zauzvrat. 

"Junajted centar" će nakon dužeg niza godina ponovo biti dom super zanimljive košarke.

Čikago bulsi ponovo deluju kao veoma kvalitetna i zabavna ekipa, pa bi valjalo što češće odvojiti oko na njih.

Prošle sezone u Ilinoj došao je Nikola Vučević, a ovog leta Bulsi su bili aktivni na tržištu, pa su doveli Demara Derozana, Lonza Bola, Aleksa Karusa, Derika Džounsa i Tonija Bredlija.

Čikago je sada skup mladosti i iskustva, igrača koji podjednako dobro pogađaju za tri poena, sa poludistance ili u reketu, ekipa koja igra odlično kako u odbrani, tako i u napadu. Čikago je sada ekipa koju ne želite na svom putu...

Aleksandar Petrović (AlexPetro23)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво