Читај ми!

Duda Ivković sahranjen u Beogradu, svetski i evropski šampioni ispratili košarkaškog oca

Legendarni košarkaški trener Dušan Duda Ivković sahranjen je na Novom groblju u Beogradu u prisustvu porodice i velikana iz sveta košarke.

Jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena preminuo je u četvrtak 16. septembra u 78. godini.

Dušan Duda Ivković je sahranjen u porodičnoj grobnici na Novom groblju, u prisustvu porodice, prijatelja i velikog broja bivših i aktivnih košarkaša i trenera.

Ivkovićevi prijatelji su pustili golubove, koje je trener voleo i uzgajao. 

Dudu su ispratili Vlade Divac, Žarko Paspalj, Predrag Danilović, Željko Obradović, Saša Obradović, Miroslav Berić, Dino Rađa, Dragan Kićanović, Vasilis Spanulis, Dejan Radonjić, Jure Zdovc, Željko Rebrača, Dejan Tomašević, Nikola Peković, Dimitris Itudis, Stefan Marković, Marko Kešelj, Milenko Tepić, Pero Antić, Milan Tomić...

Paspalj, Divac, Zdovc i Obradović bili su deo reprezentacije Jugoslavije koja je 1990. godine, sa Ivkovićem na klupi, bila najbolja na Svetskom prvenstvu u Argentini – poslednjem na kojem je učestvovala velika bivša država, dok Dino Rađa nije otputovao na turnir zbog povrede.

Danilović, Berić, Saša Obradović, Paspalj, Divac, Rebrača, Tomašević, Rađa i Zdovc osvajali su sa Dudom i evropska prvenstva.

Ivkovićevoj sahrani je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

Komemoracija povodom smrti Dušana Dude Ivkovića održana je u ponedeljak u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Brojni trofeji sa klubovima i reprezentacijom 

Dušan Ivković je rođen u Beogradu 29. oktobra 1943. i bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena.

Posle početka trenerske karijere u mlađim kategorijama Radničkog sa Crvenog krsta i dve sezone u Partizanu, Ivković je tokom karijere vodio Aris, Radnički, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Duda je već u svojoj debitantskoj sezoni sa crno-belima iz Beograda došao do tri trofeja – državnog prvenstva, Kupa Jugoslavije i Kupa Radivoja Koraća. 

Dva puta je sa Olimpijakosom osvajao Evroligu – 1997. i 2012. godine. Osvojio je 2006. i Evrokup (ULEB kup) sa Dinamom iz Moskve, kao i Kup Rajmunda Saporta sa AEK-om 2000. godine, uz ukupno 15 titula prvaka i osvajača kupova država u kojima je radio.

Bio je selektor reprezentacija Jugoslavije i Srbije, sa kojima je osvojio brojne medalje, među kojima i zlatne na Evropskim prvenstvima u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995. godine.

Sa reprezentacijom Jugoslavije bio je najbolji i na Svetskom prvenstvu 1990. i Univerzijadi 1987. godine. Na Olimpijskim igrama 1988. u Seulu osvojio je srebrnu medalju.

Na Evropskom prvenstvu 2009. u Poljskoj, reprezentacija Srbije je pod Ivkovićevim vođstvom osvojila srebrnu medalju, a na Svetskom prvenstvu 2010. zauzela je četvrto mesto.

Ivković je primljen je u FIBA Kuću slavnih. Dobio je prestižnu nagradu "Aleksandar Gomeljski" za najboljeg trenera Evrolige u sezoni 2011/12, a prvi je trener u istoriji koji je dobio i specijalnu nagradu "Legenda Evrolige".

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво