Читај ми!

Poslednji pozdravi velikom Dudi Ivkoviću

Košarkaške generacije koje je stvarao i popeo na najviša postolja, kada se to najmanje očekivalo, opraštaju se od Dude Ivkovića.

Dušan Ivković preminuo je u 78. godini, a od jednog od najvećih trenera u istoriji košarke oprostili su se brojni prijatelji, klubovi, igrači...

"Bio je mangup – u najpozitivnijem smislu te reči. Bio je neko ko, kad te prihvati za prijatelja, a moja generacija igrača koji su radili sa njim – bili smo spremni da život damo za njega. Jer smo znali da će istom merom uzvratiti", rekao je Predrag Danilović.

"Otišao je jedan od najvećih. Večito sam ti zahvalan za sve lekcije, savete i nesebičnu podršku i prijateljstvo. Neka su ti lake nebeske visine. Počivaj u miru", podelio je putem Tvitera Saša Đorđević.

Cveće je ispred zgrade Sportskog društva Radnički, gde su mu, kako je sam govorio, bili i srce i koreni.

"On je do kraja bio zaljubljen u ovu kuću, ovaj prostor, onu rupu koja je bila pre ove hale i mislim da je sam sebi zadao zadatak da tu uradi nešto. On je preminuo kao predsednik Sportskog društva – on je bio strašan autoritet i za republiku i jako je veliki gubitak za naše sportsko društvo njegov odlazak", kaže Miroljub Damjanović

A otišao je i Krstaš. Gubitak već osećaju u kraju u kojem je odrastao.

"On je na Krstu za nas bio Duda, nije bio jedan od najboljih trenera Evrope i dan-danas, pre mesec-dva sam sedeo s njim i uvek imam jednu vrstu respekta kao prema starijem... S njim kada ste sedeli, morali ste da imate odnos, kodeks ponašanja, jer ste mogli da zaglavite sa šamarom za stolom", kaže poznati glumac Goran Sultanović

Praznina se oseća i van granica Srbije.

"Palim mobitel u Americi i vidim 300 poruka i poziva. Znao sam odmah da je neko... Tužna vijest. Ode Duda Ivković. Vrhunski mag čvrste ruke i velikog znanja", reči su čuvenog hrvatskog košarkaša Dina Rađe.

"Kad je bio priman u Fibinu Kuću slavnih, rekao sam mu da vrlo brzo treba da očekuje da će doći američki, a to samo potvrđuje njegove kvalitete. On je bio vrhunski trener, intelektualac, odličan rad, odnos sa svima i nemam reči koliko mi je žao sve to", smatra Mirko Novosel.

"Duda Ivković je bio specifičan po svemu. Bio je trener i van treninga. Kad kažem to, mislim van dvorane. Čovek koji je imao razumevanja za sve", kaže Samir Avdić.

Uz epitete – košarkaški otac, učitelj, mentor, najveći trener u istoriji svetske košarke, od Ivkovića su se na društvenim mrežama oprostili klubovi koje je vodio u zemlji i inostranstvu: Partizan, Olimpijakos, PAOK, moskovski CSKA...

Takođe i klubovi koje nije vodio, košarkaški savezi, lige...

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво