Читај ми!

Italijanski mediji hvale Đorđevića posle osvajanja šampionske titule

Virtus Bolonja je posle dvadeset godina šampion Italije što je poseban povod da budu tema u italijanskim medijim. Uz analize proteklog prvenstva posebno istaknuta uloga stratega „crnih“ Saše Đorđevića uz podsećanje na njegov povratak u tim samo 24 sata nakon njegovog isključenja.

Ekipa Virtusa iz Bolonje je postala novi šampion Italije pošto je i četvrti put u finalu nadigrala Armani, ovoga puta sa 73:62, a trener Saša Đorđević je posle meča posebno pohvalio svoj tim.

"Bili smo odlični. Ponosni smo i ovo je prvi korak ka mnogim finalnim utakmicama kakve zaslužujemo. Jako sam ponosan na ove momke, mislim da ovakvih kao što su oni nigde nema. Sve ovo posvećujem navijačima, celoj ekipi i svima onima koji su izgubili godinu dana basketa. Budućnost? Ne znam, sada mislim samo na to da dostignemo Kup.", izjavio je Saša Đorđević.


Nakon 20 godina Virtus Bolonja je ponovo osvojio šampionat Italije. To je njihova šesnaesta pobeda na šampionatu, nakon pobede nad Olimpijom Milano. Milanski tim je bio umoran, pišu mediji, nakon Final Four u Eurolegi te nije doživeo uspeh. Italijanski mediji su odmah nakon utakmice objavili komentare o tome da su Belineli i Teodosić jednoastavno bili "super" i da su bili odlučujući za pobedu Vu neri (crni) kako ih nazivaju. Takođe se može pročitati da je jasno da je tim igrao za svog trenera.

Mediji podsećaju da se Aleksandar Đorđević vratio na poziciju trenera Virtusa samo 24 sata nakon njegovog isključenja povodom koga je tim izdao i obaveštenje za štampu u kome su izjavili da su izuzetno zadovoljni zbog konstruktivnog susreta između Virtusa i Đorđevića i da su srećni što će nastaviti zajedno nakon što je u martu 2019. postao njihov trener.

Mediji su tada pisali da je Saša motitacioni kouč, pre nego tehničko-taktički te da je to nasledio kada je postao legenda evropskog basketa. On je odličan u procesu konstrukcije, poboljšanja i rasta tima, ali možda nije baš doličan tome da dovede tim do sledećeg koraka tj. pobede.

Slična sudbina kakvu je doživeo u Bajern Monaku. Nakon što je samo 24 sata nakon te odluke vraćen na mesto trenera dnevni list Republika je pisala da je odluka bila zbrzana, verovatno nakon poraza Virtusa od strane Sasarija dok Belineli nije igrao što je izazvalo velike kritike u svetu basketa.

Korijere dela sera je tada komentarisao odluku tima da vrati Đorđevića jer nisu uspeli da dobiju Serđa Skariola i Želimira Obradovića koji ili nisu mogli ili nisu hteli da prihvate ponudu. I ugovor sa Simoneom Pjaniganijem koji je na čelu najvažnijeg kineskog tima u Pekingu nije potpisan kao ni onaj sa Lukom Bankijem. Korijere je tada pisao da se klub plašio da će sa Đorđevićevim odlaskom izgubiti i Teodosića, srbina kao što je i Saša koji je dosta tražen u Evropi, a i prijatelj je sa Sašom. Stefanu Markoviću je, nakon burnog tvita posle odluke kluba, oprošteno iako je izjavio da su oni koji su na čelu tima nesposobni.

Večeras je Đorđevićeva Bolonja šampion Italije. Virtus je večeras - piše list Il Resto del Carlino, nosio na leđima čitav grad Bolonju, sve one koji nose u srcu belocrne, ljude koji su večeras još ponosniji što su bolonjezi. Ovo je i simbolična pobeda, piše list, koja stiže posle duge pandemije koja nam je oduzela boje i radost ali koje su se vratile na nebo iznad Bolonje.

Ovo je istorijski momenat za grad i more navijača se slilo na Pjaca Netuno i Pjaca Mađore nakon što su prethodno gledali utakmicu u mnogim barovima i kafićima. U tratorija Dall'Olio puno njih se okupilo bacajući petarde i pevajući. Centar Bolonje je već u 21 bio krcat ljudima koji su nosili italijansku zastavu kao i zastavu Virtusa uz vatromet.

Predsednik Regiona Emilija Romanja, Stefano Bonaćini je čestitao timu „Ovo je bilo remek delo Virtusa koji su nakon dvadeset godina šampioni Italije sa rezultatom 4-0 protiv Milana".

Pobeda koja zaslužuje slavlje i šampanjac nakon 20 godina.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво