Читај ми!

Zemlja košarke – Srbija ima što niko nikada nije

Srbija je zemlja košarke, to je sada svima jasno, i ima nešto čime nijedna druga zemlja ne može da se pohvali – trojicu MVP igrača u tri najveća klupska takmičenja na svetu – Nikolu Jokića, Vasilija Micića i Miloša Teodosića. Potvrda srpske dominacije došla je u utorak uveče, kada je Jokić proglašen za najkorisnijeg igrača NBA lige.

Jokić je ubedljivo pobedio ispred Džoela Embida i Stefena Karija, postao prvi srpski igrač kojem je to pošlo za rukom, prvi koji je draftovan u drugoj rundi, a došao do titule najkorisnijeg i najslabije plasirani pik (41) u istoriji koji je proglašen za MVP-ja.

Time je kompletirana neverovatna dominacija naših igrača, pošto je Vasilije Micić izabran za MVP-ja Evrolige, a Miloš Teodosić za najkorisnijeg igrača regularne sezone u Evrokupu.

Uspeh kojim ne mogu da se pohvale ni Sjedinjene Američke Države – poslednji Amerikanac koji je bio najbolji u Evroligi bio je Entoni Parker 2005. i 2006. godine, ali je tada Kanađanin Stiv Neš biran za MVP-ja u NBA ligi.

Ovo je vreme Jokića, koji je postao tek šesti stranac u istoriji koji je osvojio MVP nagradu u NBA ligi, a pre njega su to uradili Hakim Olajdžuvon (1994. godine), Dirk Novicki (2007. godine), Tim Dankan (dva puta), Stiv Neš (dva puta) i Janis Adetokumbo (dva puta).

Takođe, prvi centar od 2000. i čuvenog Šekila O'Nila, a prosečno je na terenu provodio 34,6 minuta, beležio je 26,4 poena, 10,8 skokova, 8,3 asistencije, 1,3 ukradene lopte, te 0,7 blokada po susretu.

Vasa Micić predvodio Anadolu Efes do duple krune i prvog trofeja u najjačem evropskom košarkaškom takmičenju.

Micić je ove sezone kao lider Efesa prosečno beležio 16,3 poena i 4,8 asistencija po utakmici, da bi onda bio proglašen i za najboljeg igrača na Fajnal-foru, na kojem je njegov tim pobedio prvo CSKA, a onda i Barselonu u finalu.

Teodosić je bio najbolji igrač Evrokupa u kojem je njegov Virtus zaustavljen u polufinalu.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво