Читај ми!

Bogdanović: Nedostaje mi naš mentalitet, Jokić mora da časti, Željko bi se snašao u NBA

Povodom potpisivanja novog ugovora sa kompanijom Adidas, srpski reprezentativac i nemačka kompanija organizovali su video-konferenciju sa srpskim medijima. "Bogi" je pričao o dosadašnjem toku sezone sa novom ekipom, očekivanjima u reprezentaciji, kao i o "BB" kampu koji organizuje.

NBA zvezda Bogdan Bogdanović, dobio je novo "oružje" uoči plej-ofa NBA lige – Adidas patike, čime se pridružio vedetama Džejmsu Hardenu, Demijanu Lilardu, Donovanu Mičelu, Deriku Rouzu i mnogim drugima koji su takođe izabrali čuvene "tri crte".

Poznati sportski gigant iz Nemačke i proslavljeni srpski košarkaš potpisali su ugovor čiji je cilj, kako čelnici ovog brenda ističu, dugogodišnja partnerska saradnja sa Bogdanom, ne samo do kraja njegove karijere, već i kasnije, van parketa.

Saradnja između Adidasa i Bogdanovića obuhvatiće i podršku projektima našeg asa, među kojima se izdvaja organizacija petog košarkaškog kampa "BB" u avgustu ove godine na terenima na Kalemegdanu.  

O kampu… 

"Jedan od ciljeva kampa je da učesnici osete ozbiljnost rada, kao u profesionalnoj košarci. Vidim tu dosta klinaca, sebe. To su neke reakcije na terenu, ono što me podseća na mene. Ima dosta klinaca, to je i poenta kampa da vide prave igrače, da vide kako to izgleda kad igraš sa pravim profesionalcima, da imaju taj doživljaj. Mislim da im je to potrebno."

"To je neki uzrast gde se klinci pronalaze. Naša poenta nije da od 50 klinaca napravimo 50 košarkaša, već da oni imaju to neko sećanje na lepe dane sa kampa, da vide kako je biti sa profesionalcima, da li se tu vide uopšte, neko odluči da tad nije za to. Susrećemo se sa tim i imamo dosta učesnika koji nas pitaju šta im je sledeći potez i nema tu nekih pravih saveta. Oni moraju sami sebe da pronađu kroz šta se najbolje vide i da se bore za snove. Važno je sanjati i biti ambiciozan i boriti se za te snove, samo ćeš ti da ih veruješ i da se boriš za njih. Ja sam tako radio i svako tako treba da se bori za svoje snove".  

O plej-ofu protiv Niksa…

"Moramo biti spremni i siguran sam da će sve biti dobro. Da zalečimo povredice i budemo spremni. Uzbuđen sam zbog te prve plej-of serije u karijeri. Prve godine kad sam došao rekli su mi da je to pravo čudo i uvek se toga setim. Biće uzbudljivo, igramo u Njujorku, znamo da moramo da se potrudimo. Kad dolaziš u Njujork ovde se čuda dešavaju, pa se nadamo čudu. Idemo utakmicu po utakmicu. Oni su dobra ekipa, imaju sjajnu sezonu iza sebe. Biće uzbudljiva serija. Voleo bih najuzbudljiviju moguću seriju, mnogo navijača, mnogo utakmica." 

"Voleo bih da bude što luđe protiv Niksa i da pobedimo. To bi bilo veliko iskustvo za nas. Ekipe se iskristališu i u plej-ofu se vidi šta ko može da uradi." 

Ovo ti je četvrta sezona u NBA, šta bi rekao nekom novom mladom igraču koji tek dolazi u NBA?  

"Mislim da su greške sastavni deo sazrevanja. Sve mora da se ostavi u Evropi. Novi je igrač ovde i mora sve ispočetka da radi i gradi i to je najbolji savet, krenuti ispočetka." 

Dolazak u Atlantu, na mesto uspeha naših sportista, prilagođavanje na novu ekipu i saigrače  

"Moja porodica je obišla taj olimpijski kamp. Lepo je biti u gradu u kome su naši napravili veliki uspeh. Velika nervoza vladala je kada sam dolazio, a potom i prilikom prelaznog roka. Nije tako jednostavno kako ćeš preći u drugi grad i promeniti sredinu."

"Sada je jednostavno mnogo lakše, kad znaš da si tu do kraja godine. Siguran sam da bi u Milvokiju bilo drugačije. Pričao sam sa Tanasisom, isto smo godište, igrali smo jedan protiv drugog. On mi je prvi rekao da bi oni bili mnogo bolji sa mnom. Ali to je druga uloga i ne znam kako bi to izgledalo. Njihova ekipa je organizovanija."

"Što se tiče Atlante, dobro sam se uklopio.  U početku su nam prognozirali da ćemo biti osmi na istoku, bilo je dosta hajpa kada smo dolazili u of sezoni, Galinari, Kapela, novi igrači, ja, Solomon Hil, dosta igrača sa iskustvom i sa nekim željama da pošalju tim koji dugo nije bio u plej-ofu da bude tamo."

"Počeli smo sezonu kako smo počeli, desila se smena trenera, ali je onda kliknulo. Vezali smo nekih osam pobeda, bio je to jedan od najboljih perioda moje karijere ovde. Ideš i pobeđuješ, ne znaš za poraz, idemo sa samopouzdanjem na sve, idemo u LA da dobijemo Lejkerse ako treba i to je prvi put da sam osetio taj pobednički ritam."

O saradnji sa novim trenerom i saigračem Jangom 

"Trener Makmilan je stara škola. Stalno nam ponavlja iste stvari. On hoće da upari tu staru školu sa novom. To mi se sviđa. Hoćemo da igramo brzo, moderno, ali i da igramo po mome. On mi je rekao da jednostavno samo igram, šutiram i čekam da igra dođe do mene." O saradnji sa Trejom Jangom.

"Što se tiče Janga, on je mlad, podseća me na mene u Evropi, tvrdoglav, voli i teške utakmice, teške momente, mislim da je pobednik i da hoće da sarađuje. Teško je napraviti komunikaciju ovde sa nekim jer se sve brzo menja. Razumem ga i posle tog trejd roka smo krenuli bolje da komuniciramo i saradnje na terenu su izgledale dobro i sve je to delovalo kao da pomažemo jedan drugom.

Život u Americi, poređenje sa Srbijom, šta mu smeta, a šta nedostaje

Nedostaju prijatelji, naši ljudi, naš mentalitet i životni stil. Ono što je ovde dobro, čini mi se da je većina mog okruženja  ambicioznija. U početku mi je nedostajala hrana, ali više ne. Što se tiče domaće košarke, ispratio sam Partizan koliko sam uspeo. Izuzetno teška sezona. Teški su bili uslovi za sve. Partizanu bez navijača je veoma teško.

Kako bi se Željko Obradović snašao u NBA? Da li bi njegov sistem funkcionisao u NBA? 

Željkov kvalitet je moć adaptacije i on bi pronašao taj sistem koji bi ovde funkcionisao. Ovde nema mnogo priprema za utakmice, nema vremena neki put ni za zagrevanje. Umor je glavni problem.  Mislim da bi on pronašao neki svoj, novi način. Vremenom bi se adaptirao i stigao do uspeha, siguran sam."

Nikola Jokić glavni je favorit za osvajanje MVP nagrade regularnog dela sezone.

"Mora da časti, mora ako osvoji nagradu. Moraće da se otvori, i to ne samo večerom. Preveliki je to bonus."

 O reprezentaciji… 

Konstantno smo svi u kontaktu. Kao i svake godine, voleo bih da se reprezentacija okupi u što kvalitetnijem i većem broju i to su mi trenutna očekivanja, samo da budemo zdravi. Naravno, čujem se i sa selektorom. Kad god je mogao, organizovao je viđanje ovde.

O sve većem broju igrača iz Evrolige u NBA ligi

"Mislim da je oduvek Evroliga imala takve igrače, doduše u manjem broju od NBA, ali ima i manje ekipa, manje je tržište. Mislim da NBA sve više prihvata Evropske igrače kao nekog ko im treba. Do sad su bili skeptični, žele igrača, ali ne žele da ga dovedu. U Evropi, dovedeš nekog Amerikanca koji nije uspeo da igra na koledžu, a to sad radi NBA, dovodi najkvalitetnije iz Evrolige u NBA."

O Pokuševskom, Miciću, Milutinovu i Petruševu

"Pokuševski i ja smo se videli samo na utakmici. Ne poznajemo se, a pred meč smo se videli i tu nije bilo vremena za savetovanje. Igra lepo, mislim da bi trebao da bude još bezobrazniji i sebičniji. Mi nemamo to, mi se podređujemo timu, a ovde je sve individualnije. Pokazuje talenat, da li će oni da rade na njemu, a on ima potencijal da se izbori sa raznim preprekama."

"Gledao sam Petruševa i deluje mi da on može da igra na NBA nivou. Pričao sam sa Milutinovim pre neko leta da treba da proba da dođe u NBA. Pričamo sa raznim srpskim igračima i o tome kako trebaju da se oprobaju."

"Vasa je već spreman, ali razlika je što se ovde igra mnogo više utakmica, dešava se da izgubiš od najlošije ekipe, mi smo izgubili od Detroita i mi nemamo prednost domaćeg terena možda baš zbog tog poraza. Sve ekipe rade mnogo, dobre su i spremaju se. Niko ne želi da izgubi, stvari se ne poklope i onda se krene tim tokom. Neki savet za Vasu: on ima kvalitet, da bude zdrav, da bude spreman i da radi na telu, na oporavku. To je meni bio problem prvih godina, da se pronađe ritam za oporavak i budeš spreman za narednu utakmicu.

Zašto Sakramento luta i kako je reagovao na "čistku" Srba

"Nisam imao neku želju da se vratim tamo, posle tog nekog nepoverenja. Čak i trejd Milvokija je dodatno uticao na to. Kada su otpustili Divca, bilo je iznenada. Gazda je dolazio na sve utakmice, podržavao nas, nije delovalo kao da će preko noći da se desi. Bezveze je ispalo, ali to je posao na kraju i pratio sam i ja njih, igrali su dobro, mislim da ni oni ne znaju konkretno šta hoće. Odlučili su se za Foksa, videćemo šta će biti sa Beglijem. Način na koji grade ekipu je od početka je bio čudan i ja kada sam dolazio nije mi sve bilo jasno, ali eto", zaključio je Bogdan.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво