Читај ми!

Poslednji dan trejd roka - Oči uprte u Bogdanovića, Denver, Bjelicu...

Pred ljubiteljima NBA košarke nalazi se jedan od uzbudljivijih perioda sezone, pošto se u 21.00 časova po našem vremenu, zatvara trejd prelazni rok. Među igračima koji se nalaze u glasinama o razmeni, nalazi se i srpski košarkaš Bogdan Bogdanović, koji je navodno na radaru nekoliko timova (Boston, Golden Stejt, Sakramento).

Trejd dedlajn dan ili poznatiji kao dan gledanja u Tviter profile Adrijana Vojnarovskog i Šemsa Čaranije je otpočeo.

Iako je mogućnost razmene igrača bila izvodljiva i pre početka i u dosadašnjem toku sezone, ogroman broj trejdova odvija se upravo poslednjeg dana, nekada i poslednjih minuta.

Ovaj dan prepoznatljiv je po tome što "bogati", odnosno veoma kvalitetni timovi, postaju još bolji, po tome što se franšize nekada u sred sezone opredele da okrenu novi list i ostanu bez do sada najboljih igrača, kao i po tome što se ogroman broj košarkaša (uglavnom oni pred istekom ugovora) nađe u raznim glasinama.

Trejdovi, odnosno razmena igrača u NBA ligi uvek budu veoma zanimljivi, jer svako pokušava da proceni koja ekipa je dala više nego što treba, ko je bolje prošao u toj razmeni, šta uopšte timovi tim potezima pokušavaju.

Nije uvek lako pročitati razmišljanja i namere neke ekipe, što daje posebnu draž ovom vidu transakcije.

Pravila (ne)postoje da bi bila kršena

Ono što prosečan ljubitelj NBA lige treba da zna, jeste da u trejdu, odnosno razmeni igrača, ne učestvuju uvek dve strane, već je izvodljivo uključiti veći broj klubova i košarkaša.

Pored samih košarkaša, tj njihovih ugovora, moguće je razmeniti i prava na ranije izabrane igrače na draftu, buduće pikove i sam novac.

Ne mogu se trejdovati samo oni košarkaši koji u ugovoru imaju klauzulu koja to zabranjuje, a koja se može steći time što je igrač duže od četiri godine u jednom klubu, a osam u ligi.

Da bi trejd bio važeći, neophodno je da se plate tj vrednost ugovora razmenjenih košarkaša poklapaju (uz dozvoljeno odstupanje), kao i to da je on izvršen na vreme i odobren od strane lige, njenog ustava i pritom bude pogodan kolektivnom ugovoru. 

Pri razmeni, koje se obavljaju pozivom u koji je uključena i NBA liga, sve strane moraju izneti detalje i relevantne informacije o košarkašu kojeg menjaju, kako bi se izbeglo zataškivanje povreda ili pravnih problema koje igrač ima. U slučaju da se to ne desi, ekipa koja nije iznela neophodne informacije, može biti kažnjena novčano i oduzimanjem pika na narednom draftu.

Kada smo završili propozicije, bacimo se na ono mnogo zanimljivije, a to su glasine i mogući trejdovi koji će se odviti poslednjeg dana prelaznog roka. 

Srpska posla

Ono što najviše zanima srpske ljubitelje NBA košarke jeste budućnost Bogdana Bogdanovića, kao i to šta je naumio Denver i koga će dovesti kako bi pomogao Nikoli Jokiću u ostvarenju ultimativnog cilja.

Bogdan je na početku sezone umalo bio deo trejda, ali je Milvoki požurio sa regrutovanjem i tako prekršio pravila, pa bio kažnjen i ostao bez jednog pika na draftu.

Bogdanović je nekoliko dana kasnije potpisao četvorogodišnji ugovor sa Atlantom težak 72 miliona dolara.

Ipak, srpski košarkaš što zbog teže povrede, što zbog rotacije tima, ne može biti najzadovoljniji minutažom.

Bogdanović se prethodnih dana pojavio u trejd glasinama, pa nije nemoguće da ranije od očekivanog napusti Džordžiju.

Interesovanje za srpskog košarkaša pokazali su Boston, Golden Stejt i (ironično) njegov bivši klub Sakramento. 

Bostonu je preko potreban igrač njegovih sposobnosti, a pogotovo šuta i mnogi su mišljenja da bi se Bogdan, u limitiranoj ulozi i minutima, dobro uklopio u jezgro igrača koje poseduju Seltiksi.

Što se tiče Voriorsa, utisak je da bi se nekadašnji košarkaš Partizana dobro uklopio u šutersku ekipu kakav je Golden Stejt, ali i da bi tamo predstavljao igrača koji bi diktirao tempo i imao loptu u rukama u trenucima kada Stef Kari nije na parketu.

Povratak u Sakramento iz mnogo uglova deluje kao nelogična priča i potez, ali u NBA ligi ne treba nikada biti previše siguran u nešto. 

Bogdana iz drugog plana žele i Klipersi, Majami i Detroit, pa iako najrealniji deluje ostanak u Atlanti, treba biti spreman na svaki scenario.

Što se tiče Denvera, biće zanimljivo videti kakve će poteze povući uprava tima iz Kolorada.

Nikola Jokić je trenutno lider i prvi favorit za osvajanje nagrade najkorisnijeg igrača lige, beleživši u proseku 27 poena, 8,5 asistencija i 11,3 skokova po meču, a Denver je petoplasirana ekipa na Zapadu.

Kako se prošlogodišnji šampion - ekipa LA Lejkersa nalazi u problemu u vidu povreda Džejmsa i Dejvisa, treba očekivati da će ih Denver preteći na tabeli, ali i da ekipi koju predvodi Majk Meloun, veoma malo nedostaje kako bi bila najozbiljniji kandidat za šampiona Zapadne konferencije.

Nagetsi se tako pominju u razmeni za razne igrače, od Lonza Bola, preko Erona Gordona, Nemanje Bjelice, Herisona Barnsa, Normana Pauela, Lerija Nensa, pa čak i do Lamarkusa Oldridža i Viktora Oladipa.

Ono što je upitno jeste to čega je Denver spreman da se odrekne, jer je poznato koliko Nagetsi cene svakog svog igrača i hemiju koju je tim napravio. 

Prv potez koji su Nagetsi napravili jeste da su dali Ajzeu Hartenštajna za Džavela Mekgija.

Ostali igrači koji se pominju u trejd spekulacijama su Barton, Dozier, Hempton i Bol.

Kako Barton ne igra Bog zna kakvu košarku u poslednje vreme, a Bol, Dozir i Hempton nemaju značajne minute i ulogu u timu, deluje da bi Denver bio na dobitku, ma koga od pomenutih igrača doveo.

Najveća imena koja mogu promeniti sredinu

Iako se očekuje nešto mirniji i tiši poslednji dan trejd prelaznog roka, još uvek postoje igrači i razmena koji će privući dosta pažnje.

Kajl Lauri je jedan od njih. Dugogodišnji član Toronta, koji je vodio do šampionske titule pre dve sezone, nalazi se na rastanku sa ekipom iz Kanade.

Iz mnogobrojnih razloga, Toronto ne igra ove sezone onako kako su očekivali i planirali, pa bi se veteranski plejmejker mogao uputiti u neku od ekipa sa šampionskim ambicijama.

Glasine kažu da ogromno interesovanje za Laurija imaju Majami i Filadelfija, kojima je potreban igrač tog iskustva i sposobnosti.

Viktor Oladipo je nesrećnim putem (trejd Hardena u Hjuston) završio kod Roketsa, koji važe za jednu od najlošijih ekipa u ligi i koja je nedavno imala niz od 20 vezanih poraza. Kako je Oladipo slobodan agent na kraju sezone, a gotovo sigurno neće potpisati novi ugovor sa Hjustonom, tim iz Teksasa će gledati da ga ne izgubi za džabe, već da dobije nešto zauzvrat.

Duži period u kojem ga nije bilo na terenu, a potom bez nekog većeg uspeha sa "raketama", snizilo je njegovu vrednost na tržištu, pa se Oladipo nalazi na radaru gotovo svake ekipe u NBA ligi.

Eron Gordon će gotovo sigurno napustiti Orlando, pošto je ranije tokom sezone zatražio da ga ekipa trejduje. Ono što je posebno zanimljivo kod Gordonovog slučaja, jeste dosta mala povratna vrednost koju Orlando navodno traži. 

Kao glavni favorit za dovođenje ovog atletski jedinstvenog igrača, navodi se Boston, koji je u potrazi za košarkašima koji igraju na visokim pozicijama.

Andre Dramond je još jedan primer kako u kratkom roku u NBA ligi možete proći put od prve zvezde ekipe i jednog od najboljih igrača na svojoj poziciji u čitavoj ligi, do igrača koji je na kraju klupe Klivlenda.

Poput Oladipa, Dramond gotovo sigurno napušta Kavse, a ostaje da se vidi da li će to biti putem trejda ili otkupa ugovora (buyout). Ukoliko dođe do ove druge opcije, izvesno je da će to biti Lejkersi, ali ako dođe do trejda, moguć je odlazak u San Antonio.

Lamarkus Oldridž bi bio deo te razmene, pošto je trener Greg Popovič jasno naglasio da će se dve strane rastati prvom prilikom. Kada se spominje Oldridž, navodi se da bi on mogao da se vrati u Portland, za koji je nastupao ranije u karijeri, ali i Boston, iz ranije navedenih razloga.

Što se tiče ostalih igrača koji su na listi onih koji bi mogli biti trejdovani, pažnju privlači i Nemanja Bjelica.

Već na početku sezone Sakramento je dao znake da će se rastati sa jedinim preostalim srpskim košarkašem u glavnom gradu Kalifornije, a postoje mnogi timovi kojima bi Bjelica doneo iskustvo i sve ono što još uvek ima u rukama i glavi.

Aleksandar Petrović (AlexPetro23)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи