Čitaj mi!

Filipovski o kadrovskim problemima: Umetnost je podeliti minute

Trener košarkaša Partizana Saša Filipovski rekao je da tim nastavak sezone posle reprezentativne pauze ne dočekuje u najboljem stanju zbog brojnih povreda igrača.

"Imamo dosta problema sa povredama. Veličković je jako izvrnuo zglob. Povredio se i Mozli, čekamo da vidimo prirodu njegove povrede. Istekao je butni mišić. Nadam se da nije došlo do pucanja. Nije mogao da nastavi trening, osetio je jak bol u kvadricepsu. Pejdž ima problem sa Ahilovom tetivom. Taj problem vuče neko vreme. Bol je postajala za Sportski žurnal.

Prvi meč posle odigraće u subotu protiv Zadra u gostima u ABA ligi, a nakon toga sledi duel sa italijanskim Trentom, koji će biti odlučujući za plasman u plej-of Evrokupa.

"Sa onim što imamo, pružićemo maksimum. U Zadru, pa i Trentu! Sport je vrlo zahtevan posao, jer uvek moraš da igraš na sto odsto. Ako nemaš koncentraciju, dolazi do povreda. Idemo korak po korak. Pazićemo na umor, na povređene igrače. Probaćemo da rasporedimo minutažu. Važno je i da ostanemo zdravi. Ali i da odigramo na najvišem mogućem nivou. Koliko nam to situacija dopušta", rekao je Filipovski.

On je istakao da je nezdovoljstvo minutažom i dupliranje pozicija problem koji Partizan ima od stara sezone.

"Imate igrače koje ne trpe konkurenciju, koji mogu da igraju samo ako su 35 minuta na terenu. Ali, košarka je kolektivni sport. Igramo na dva fronta, puno je to utakmica. Igrač mora da je profesionalac, da prihvati ulogu i da deli minute. U današnjoj košarci igrač ne može da igra 40 minuta, čak ni 35. Postala je umetnost podeliti minute, da bi svaki igrač bio zadovoljan. Ali o tome treba brinuti kada se radi selekcija ekipe, na početku sezone. Jer dupliranje pozicija i zahteva, dovodi do nezadovoljstva i problema kakve imamo. Previše je igrača na nekim pozicijama. Zato su neki i otišli. Da bi se drugima dao prostor i minuti", obajsnio je Filipovski i dodao:

"Ko nije zadovoljan, uvek može da nađe nešto što mu smeta. Ako nisu minuti, onda je uloga. Ako nije uloga, onda je da li je dobio loptu ili nije. Pa da li je dobio loptu levo ili desno. Nema kraja brigama, ako želimo da pričamo o tome. Igrači su profesionalci, oni treba da prihvate zahteve i uloge koje su tu. Ono što je napravljeno, od toga treba da se izvuče maksimum do kraja sezone".

Filipovski je slikovito objasnio uslove u kojima je preuzeo i u kojima vodi tim Partizana.

"Za ova četiri meseca završio sam još jedan fakultet, na temu: „Kako voditi tim u haotičnim uslovima", zaključio je Filipovski.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">