Читај ми!

Veštaci utvrdili: Pilot kriv za pad helikoptera i Kobijevu smrt

Pilot Ara Zobajan podigao je helikopter iako vremenski uslovi nisu bili povoljni, što je kasnije uticalo na njegovu orijentaciju tokom upravljanja letelicom pa je bio neminovan pad u kojem je poginulo ukupno sedam osoba, među kojima je bio i veliki Kobi Brajant.

Tragična smrt NBA legende Kobija Brajanta, njegove ćerke Đijane i još pet osoba i dalje je velika i važna tema u Sjedinjenim Državama.

Danas je objavljeno tumačenje veštaka koji su radili na ovom slučaju i koji su u izveštaju na više od 600 strana utvrdili da je za tragediju kriv pilot.

Naime, zvanično je uzrok pada helikoptera koji se dogodio u januaru 2020. godine bila odluka pilota Are Zobajana da poleti bez obzira na loše vreme, iako je to zakonom zabranjeno.

U izveštaju stoji da je pilot verovatno bio dezorijentisan pa je verovao da se letelica penje dok se ona zapravo spuštala, navodi AP.

"Znate kako, mi radije koristimo izraz 'pad' nego 'nesreća'. Nesreća je kada se desi nešto nepredviđeno. Ovde to, nažalost, nije bio slučaj", rekao je potpredsednik Odbora za bezbednost transporta Brus Lendsberg.

U izveštaju se veštaci i ostali stručnjaci bave i mogućim pritiskom koji je pilot Zobajan pretrpeo ili osetio zbog eminentnog klijenta kakav je bio Kobi Brajant, te da se možda upravo zbog toga i upustio u rizik i poleteo u neodgovarajućim uslovima.

Dodaje se da je utvrđeno i to da nisu postojali nikakvi mehanički kvarovi na helikopteru.

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије