Читај ми!

Bogdanovićeva karijera za udžbenike i šansa da Srbija ponovo ima NBA šampiona

Košarkaška javnost (pogotovo srpska) dočekala je lepe vesti vezane za promenu sredine Bogdana Bogdanovića u NBA ligi. "Bogi" iz Sakramenta ide put Milvokija i jedino za čime će mu ostati žal, verovatno jeste lepo kalifornijsko vreme, koje menja za znatno hladniji Viskonsin. Ipak, utisak je da i Milvoki i Bogdan Bogdanović, mogu biti prezadovoljni razvojem situacije i šanse koja im se pružila.

NBA sezona relativno skoro se završila, a već je počelo ludilo vezano za narednu.

Nakon određivanja tačnog datuma početka nove sezone, utvrđeno je i vreme kada će se održati NBA draft, kao i kada timovi mogu da počnu sa transakcijama.

Najaktivniji u prvim danima "prelaznog roka" bila je ekipa Milvoki baksa.

Težak zadatak je bio pred upravom tima iz Viskonsina, pošto je dvostruki uzastopni najkorisniji igrač lige Janis Adetokumbo, jasno nagovestio da će otići iz Baksa, ukoliko iz uprave ne pokažu ambicije i okruže Grka sa adekvatnim košarkašima koji bi napali NBA titulu.

Čelnici Milvokija rešeni su da zadrže Janisa, te su odmah doveli dva veoma kvalitetna igrača, čiji stil igre odgovara i neophodan je Adetokumbu - Holideja i Bogdanovića.

Srpski košarkaš Bogdan Bogdanović je putem „sign and trade" opcije poslat u Milvoki, da bi u pravcu Sakramenta otišli Donte Divićenco, Di Džej Vilson i Ersan Iljasova.

Pretpostavlja se da je Bogdan potpisao ugovor "težak" oko 15 miliona dolara po sezoni, ali sigurno da je u ovom trenutku za njega bitnije u koju ekipu dolazi.

Bogdanović je (napokon) napustio Sakramento. Uz svu ljubav i podršku koju je dobijao od navijača i (ranijih članova) uprave Kingsa, bilo je očigledno da Sakramento nema dovoljan kvalitet i ambicije ni da bi se plasirao u plej-of, a kamoli nešto više od toga.

Probali su Kingsi i sa različitim trenirima, nosiocima igre, mladim nadama, ali očigledno stvari nisu funkcionisale, a Bogdan polako, ali sigurno, ulazi u najbolje košarkaške godine.

Srpski košarkaš je jedan od najboljih primera kako izgleda kada karijeru gradite postepeno, ne preskačete korake, ne pucate previsoko, poznajete sebe u svakom trenutku i pažljivo birate svoje okruženje.

Nakon sezona u Partizanu, u kojima je nagovestio o kakvom se talentu radi, Bogdan je nastavio da radi na sebi i karijeru zida u Evropi, gigantu kakav je u tom trenutku postajao Fenerbahče i trenerskom gromadom kakav je niko drugi do Željko Obradović.

Bogdanović nijednog trenutka nije popuštao pritisku da pošto-poto i što pre ode u NBA ligu.

Za draft se jeste prijavio 2014. godine i bio izabran kao 27. pik, ali je u najjače klupsko košarkaško prvenstvo otišao tek tri godine kasnije, kao sazreo, kompletan, formiran igrač.

U Ameriku se uputio nakon fantastične sezone, osvajanja Evrolige, kao i srebra na Olimpijskim igrama u Riju, čime je učinio da se i "preko bare" čuje za njega.

Bogdan je znao da ide u "srpski" Sakramento, u kojem će biti privilegovaniji od bilo kog drugog rukija, ali se svakako postarao da svoje mesto, minute, ulogu i platu opravda.

Bogdanovićev prvi ugovor u Sakramentu, učinio ga je najplaćenijim rukijem u istoriji NBA lige, pošto je ugovorio trogodišnju saradnju vrednu 36 miliona dolara.

Tri teške i mukotrpne (bar za gledanje) godine kasnije, Sakramento nijednom nije uspeo da se domogne bar osme pozicije i plej-ofa.

Cenu tih neupseha najviše je platio Vlade Divac, koji je otpušten sa mesta generalnog menadžera, a srpsku koloniju u Sakramentu napustio je i Igor Kokoškov, koji se vratio u Evropu i seo na mesto selektora reprezentacije Srbije i klupe Fenerbahčea.

Bogdanović je tokom prošle sezone mogao da potpiše produžetak ugovora sa Sakramentom, ali je (da li svesno, da li podsvesno) ponovo bio strpljiv, čekao razvoj situacije, kockao se na svoje ime i na kraju, kako stvari stoje, ponovo pobedio.

Srpski košarkaš će pojačati primanja po sezoni, ali za njega verovatno i bitnije, biće član ekipe sa šampionskim ambicijama, kao i saigrač sa jednim od najboljih košarkaša današnjice - Janisom Adetokumbom.

Milvoki je uz Bogdana, doveo i Džrua Holideja, jednog od cenjenijih plejmejkera u NBA ligi, odličnog igrača u oba smera, potcenjenog poentera, ali i organizatora i produžene ruke trenera na terenu.

Holidej i Bogdanović, bili su delići slagalice, koji su preko potrebni Milvokiju i stilu igre Janisa Adetokumba. 

Takođe, iako su Korver, Iljasova, Metjuz, Divićenco i ostali iz redova Milvokija, pogađali šuteve spolja koje im je kreirao Janis, složićemo se da je Bogdan bar podjednako dobar šuter kao pomenuti igrači, ali i znatno bolji organizator igre, odnosno sposoban da sebi, ali i drugima, stvori poziciju za poentiranje.

Skroman, odmeren i prizeman - ali istovremeno i svestan svojih sposobnosti i sa mentalitetom ubice. Svojim radom, temeljnošću i vrednoćom, Bogdan Bogdanović je gradio svoju karijeru korak po korak. Okružio se pravim i iskrenim ljudima, rizikovao onoliko koliko je trebalo i sada je došao red da prikupi plod onoga što je posadio.

Prema najnovijim projekcijama, Milvoki baksi su među favoritima za osvajanje titule na Istoku, ali i čitave NBA lige. Uprkos uspesima u regularnom delu sezone, Milvoki prethodne dve godine nije uspeo da se pokaže i u plej-ofu, pošto je u oba navrata izbačen već u drugoj rundi.

Na papiru, veoma dobar posao je urađen, ali ostaje onaj teži deo, dokazati i opravdati ulogu favorita na terenu.

Ostaje da se vidi da li i kako će se uklopiti naš Bogdan u mašineriju Majka Budenholzera, predvođenu Janisom Adetokumbom. Za sada mnogi parametri nisu poznati: tačna Bogdanova plata, minutaža, uloga i pozicija na terenu, ali sigurno da ma kakve god oni bili, "Bogi" će znati da se nosi sa tim.

Ognjen Kuzmić poslednji je srpski košarkaš sa NBA prstenom, koji je osvojio sa ekipom Golden Stejta 2015. godine, a najveću šansu da se sledeći okiti "najsjajnijim nakitom" u svetu klupske košarke, upravo ima Bogdan Bogdanović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара