Читај ми!

Šest stvari koje bi trebalo da znate o Tejloru Ročestiju

Amerikanac Tejlor Ročesti ponovo će, najmanje dva meseca, nositi dres srpskog evroligaša Crvene zvezde, pošto je u sredu ozvaničen njegov povratak na Mali Kalemegdan. Upoznajemo vas sa novim-starim plejmejkerom crveno-belih.

"Roč" se vraća u Srbiju posle dve sezone u kojima je nastupao u Kini i Grčkoj. Izdvajamo šest stvari koje bi o njemu trebalo da znate.

Teksašanin koji je počeo u Kaliforniji

Tejlor Kembel Ročesti rođen je u Hjustonu (Teksas) prvog dana jula 1985. godine. Po ocu Hauardu "vuče" jevrejsko poreklo.

Košarku je počeo da igra u srednjoj školi Santa Barbara u Kaliforniji, čiji je najbolji strelac u istoriji.

Visok je 185 centimetara, igra na poziciji pleja i karakterišu ga dobre poenterske sposobnosti.

14 klubova, 10 država, 3 kontinenta

Ročesti je pravi košarakaši globtroter. Sa svojih 35 godina nastupao je u 14 klubova, u deset različitih država i na tri kontinenta.

Tejlor je nosio dresove nemačkog Getingena, Galatasaraja, Albe iz Berlina, Le Mana, Kahe Laboral, italijanske Angeliko Bjele, Montepaskija iz Sijene, Nižnjeg Novgoroda, Makabija iz Tel Aviva, Lokomotive Kuban, srpskog velikana Crvene zvezde, kineskih klubova Anhui Dragons i Tjanđin Gold Lajons, a prošlu sezonu proveo je u grčkom Olimpijakosu.

U deset profi klubova nisu uračunati koledž timovi, a i tu je Ročesti menjao - jednu godinu proveo je na Univerzitetu Tulejn, da bi potom igrao na Vašington stejtu.

Najbolji strelac Evrolige 2015. godine

Bez dileme, najbolju sezonu u karijeri Ročesti je odigrao u dresu Nižnjeg iz Novgoroda, kada je sjajnim nastupima u Evroligi došao do nagrade "Alfonso Ford" za najboljeg strelca.

Te sezone je prosečno postizao 18,9 poena, i sebe svrstao među lauerate ovog prestižnog priznanja. Rekord te sezone u Evroligi bio mu je 29 poena protiv Sasarija.

Takođe, ima i titulu MVP-a finalnog turnira Fiba Euročelendž kupa 2010. godine, na kojem je njegov tadašnji klub Getingen i slavio. 

Crnogorski reprezentativac

Kao naturalizovani igrač, Ročesti je nosio dres susedne Crne Gore.

Prvi put je crveni dres "sokolova" obukao 2013. u kvalifikacijama za Evrobasket, a kasnije ga je nosio i na samom Evrobasketu, gde je prosečno beležio 8,4 poena i 4,3 asistencije.

Potom je i 2015. bio deo tima koji je igrao kvalifikacije za Evrobasket.

Već sarađivao sa Obradovićem

U sezoni 2016/17, Ročesti je igrao za ruski tim Lokomotiva Kuban, koji je tada vodio Saša Obradović, sadašnji trener Zvezde.

Dakle, Ročesti dolazi i u grad i u klub koji dobro poznaje, ali i kod trenera sa kojim je imao uspešnu saradnju u Krasnodaru.

Oni su te godine zajedno došli do polufinala i u Evrokupu i u VTB ligi.

Zvezda je prvi klub u koji se vraća

Interesantan je podatak da će Crvena zvezda biti prvi klub u koji će se Ročesti vratiti u svojoj karijeri.

Iako je na mnogim mestima ostavio veliki trag i uglavnom bio među najboljim igračima, prvu povratničku sezonu imaće u Beogradu.

Podsetimo, Ročesti je u sezoni 2017/2018. nastupao u crveno-belom dresu, u kojem ima osvojenu titulu šampiona Srbije, a bio je i član idealne petorke ABA lige za tu takmičarsku godinu.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво