Čitaj mi!

"Jokić igra košarku kao da je vaterpolo"

Nikola Jokić, zvezda Denvera, igra košarku kao da je vaterpolo, piše američki list "Njujork tajms".

U tekstu pod naslovom "Nikola Jokić igra košarku kao da je vaterpolo", Njujork tajms donosi analizu igre srpskog centra, koji sa Denverom igra finale Zapadne konferencije NBA lige.

"Jokić, zvezda Nagetsa, radi sve u NBA plej-ofu. Šutira, skače, blokira i deli jednoručne asistencije preko celog terena kao da je u bazenu. On je poznat po preciznim dodavanjima, čak i ako lopta ide duž celog terena. To je obeležje vaterpola, sporta koji je veoma popularan u njegovoj rodnoj Srbiji", piše Njujork tajms.

"Dodavanja jednom rukom, blokada jednom rukom. Jednoručni flouteri. Vođenje lopte jednom rukom, Jokić takođe ima naviku da jednom rukom drži loptu iznad glave (ponekad i maše njome), dok se drugom brani od svog defanzivca. Mogao bi i da gazi vodu dok to radi", navodi se u tekstu.

Američki list navodi da Jokić nikada nije trenirao vaterpolo, ali piše da "Srbija gaji jaku strast prema vaterpolu".

"U skoro svakom gradu postoje bazeni za vaterpolo. Mladi ljudi vikendom postavljaju golove na jezeru. Muška reprezentacija Srbije osvojila je olimpijsko zlato 2016. godine u Rio de Žaneiru".

"Vaterpolo je deo kulturnog koda, a Jokić se nije specijalizovao za košarku sve dok nije postao tinejdžer. Bavio se mnogim sportovima dok je bio mlad i to mu je verovatno pomoglo da razvije svoju spretnost", rekao je Ognjen Stojaković, direktor Nagetsa za razvoj igrača, koji je bio jedan od nekoliko sagovornika Njujork tajmsa.

"Zapravo je veoma dobar u i odbojci. Trebalo bi da ga vidite. U svim sportovima sa loptom, on je neverovatan", rekao je Stojaković.

Legendarni Čarls Barkli je sa oduševljenjem govorio o onome što Jokić radi na NBA parketima

div id="adoceanrsvdcfhklggd">