Maljkovićeva: Silno sam motivisana za novi projekat u Japanu

Silno sam motivisana za novi projekat koji me očekuje u japanskom klubu Denso Iris, a boravak u Japanu iskoristiću i da na najbolji mogući način pomognem svim srpskim sportistima koji će sledeće godine nastupati na Olimpijskim igrama u Tokiju, kaže Marina Maljković, selektorka košarkaške reprezentacije Srbije.

Maljkovićeva je posle kineskog Šangaja odlučila da svoju azisjku avanturu nastavi u Japanu, gde je pre dva dana zvanično potpisala ugovor sa ekipom Denso Iris iz grada Karija.

"Moram da kažem koliko sam bila srećna u Kini i da je tamo urađen jedan ogroman posao, koji se ne prekida već se nastavlja. Ostali moji saradnici iz reprezentacije Miloš Pađen i Tomaš Brinec, a kao nov došao je Dejan Mudreša, koji će raditi sa mlađim kategorijama Šangaja. Tamo sam osnovala pokret za košarku i ta veza sa Kinom je neraskidiva, ostavila sam srce tamo", rekla je Maljkovićeva na početku razgovora za Tanjug.

Kako kaže, angažman u Japanu dugo je planiran, a jedan od razloga za odlazak u Zemlju izlazećeg sunca bile su i Olimpijske igre, koje su trebalo da se održe ovog leta u Tokiju, ali su zbog korona virusa pomerene za 2021. godinu.

"Moj drugi kolega iz reprezentacije Vlada Vuksanović tamo je bilo prošle godine, a oni žele da japansku reprezentaciju pripreme za finale Olimpijskih igara.Tu se našao zajednički interes i motivacija. Sa njihove strane da najbolje japanske reprezentativke, kojih ima dosta u mom klubu, bude spremne na najbolji mogući način da nastupaju za repezentaciju Japana. S druge strane, meni je veliko zadovoljstvo da budem tamo i da spremim srpsku reprezentaciju. I ne samo košarkašku reprezentaciju, već mi je drago što ću biti tamo i što ću moći da na svaki način pomognem svim sportistima Srbije, jer ću biti neko ko je već ušao u njihovu priču. Buću spremna da pomognem svima, da organizujemo pripreme i raniji dolazak srpskih sportista. Sve što može da se uradi, biću na raspolaganju sportskim savezima i sportistima. Silno sam motivisana za projkat koji je ispred mene", dodaje selektor ženske reprezentacije Srbije.

Košarkašice Srbije ove godine nisu imale takmičenja zbog korona virusa, a Maljkovićeva ističe da je ovog leta na pripremama repezenatacije na Zlatiboru urađeno sve što je bilo moguće.

Prvo zvanično okupljanje repezentativke Srbije trebalo da imaju u novembru, kada su planirani kvalifikacioni mečevi za Evropsko prvenstvo.

"U oktobru ćemo znati da li će biti kvalifikacionih prozora u novembru. Mi smo te mlade igračice koje su bile na pripremama stavili na jedan poseban program, što do sada nismo radili. Radilo se mnogo u svakom smislu i u sportskom i u psihološkom. Verujem da će one u novembru i u februaru moći da pokažu da su budućnost reprezentacije", rekla je Maljkovićeva i dodala:

"Znam da nikog ne zanimaju mračne misli, ali da ne stojimo dobro - ne stojimo. Dosta igračica nema klubove, ove koje imaju angažman imaju specifične situacije u klubovima. Veliko je pitanje, kako za nas tako i za sve ostale. Kao i uvek, pokušaćemo da nađemo neki izlaz i da ćemo svojim radovom pokušati da eliminišemo sve svoje minuse. To je uvek bilo pravilo."

Početkom jula selektorka Srbije pokrenula je Kampanju za razvoj ženskog sporta, zajedno sa sportistkinjama ambasadorkama: košarkašicom Sonjom Vasić, tekvondistkinjom Milicom Mandić, strelkinjom Zoranom Arunović i teniserkom Olgom Danilović.

"Na tome radimo svaki dan. Otvorili smo kancelariju koja vredno radi. Ne želimo ni najmanje da pogrešimo u poštojanju mera, sva deca moraju da budu bezbedna. U skladu sa tim očekujem da u novembru možemo da razgovaramo kako mi je u Japanu i na temu kampanje. Juče sam imala važan sastanak sa kolegama i očekuje lepe vesti sredinom novembra", zaključila je Maljkovićeva.