Stav o socijalnoj pravdi na dresovima NBA igrača umesto imena

Kada se sezona u NBA ligi bude nastavljena, igračima će biti dozvoljeno da zamene prezime na svojim dresovima stavom ili porukom o socijalnoj pravdi.

Kako prenosi Šems Čaranija iz Atletika, to je rezultat dogovora lige sa unijom igrača (NBPA).

To je samo deo plana, tj. dogovora između sindikata igrača i predstavnika NBA lige, a sve u vezi sa različitim načinima na koji će igrači moći da iskažu svoj stav tokom mečeva.

Tako ćemo na dresovima verovatno viđati BLM poruke (Black Lives Matter), te imena tragično nastradalih Džordža Flojda, Ahmuda Arberija ili Brione Tejlor.

Podsetimo, nekolicina igrača učestvovala je aktivno u protestima povodom policijskog ubistva Džordža Flojda, a tema rasizma je postala jedna od bitnijih stavki u razgovorima dva strane o nastavku prekinute sezone.

Trenutak i važnost prepoznao je i komesar Adam Silver, koji je u razgovorima ali u svojim medijskim nastupima isticao važnost pronalaska načina da se NBA vrati, i kako bi ona trebalo da taj povratak iskoristi za unapređenje dijaloga o rasnoj nepravdi u SAD.

Ta želja je dokazana u samom planu lige za povratak, u kojem stoji i da će ”cilj ponovnog pokretanja sezone biti pronalazak opipljivih i održivih načina za rešavanje rasne nejednakosti u celoj zemlji".

Prema planu NBA lige i nedavno objavljenom rasporedu utakmica, sezona prekinuta zbog pandemije koronavirusa biće nastavljena 30. jula u Orlandu.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво