"Osnovni kriterijum Lige šampiona je i dalje sportski rezultat, ohrabruje što PAO to prepoznaje"

Izvršni direktor košarkaške Lige šampiona Patrik Komninos još jednom je poručio da je jedini kriterijum za igranje u tom, sve popularnijem i jačem takmičenju sportski rezultat i dodao da su nedavne poruke iz Panatinaikosa još jedan dokaz da je takmičenje na pravom putu.

Nešto dužu pauzu između dve sezone rukovodeći ljudi Lige šampiona iskoristili su da dodatno unapređivanje do sada postignutog. Osnovni cilj je da se klubovima omogući finansijska stabilnost u želji da se takmiče u Evropi, ali da ne troše iznad svojih mogućnost.

Nekolicina ozbiljnih kluba je vođena time pristupila tom takmičenju prešavši iz Evrokupa (Darušafaka, Ritas, Bilbao, Galatasaraj, Limož, Tofaš).

"Sledeća sezona će sigurno biti najkonkurentnija u kratkoj istoriji košarkaše Lige šampiona, koja postoji svega četiri godine. Sa više od 60 klubova koji su se prijavili i koji ispunjavaju uslove za nastup u sledećoj sezoni, veoma smo zadovljni. Pridružili su nam se neki od najboljih klubova u Evropi. Nadamo se da ćemo tom povećanom konkuretnošću nagraditi naše navijače na terenima širom kontinenta", poručuje izvršni direktor najkvalitetnijeg Fibinog klupskog takmičenja Patrik Komninsos, koji ima bogato iskustvo rada u fudbalskoj Ligi šampiona.

On dodaje da su Fiba i Košarkaška Liga šampiona (Basketball Champions League - BCL) pokazali da pružaju model poslovanja i takmičenja koji su mnogi klubovi pozdravili "jer on nudi priliku da se sa određenom sigurnošću i finansijskom stabilnošću planira budućnost".

Puno pažnje u evropskim košarkaškim klubovima izaziva i situacija oko eventualnog prelaska grčkog giganta Panatinaikosa iz Evrolige u Košarkašku Ligu šampiona.

"Kao što je poznato, mi imamo dugoročnu viziju razvoja BCL-a i pokazanu posvećenost da klubovima ponudimo najbolje moguće uslove za učešće u takmičenju najvišeg nivoa. Zahvalni smo ljudima iz grčkog tima i naporima koje pokazuju nedavne izjave vlasnika Panatinaikosa, i shvatamo ih kao još jedan glas poverenja koji ohrabruje sve nas da sledimo ovu viziju i spremni smo da dočekamo bilo koji klub koji želi da učestvuje u našem takmičenju", poručuje Komninos i ponovo ističe sportski rezultat kao osnovni kriterijum takmičenja.

"Jedna od ključnih vrednosti takmičenja od njegovog početka 2016. godine bila je da je sportski učinak jedini aspekt koji je važan i da će sve finansijske nagrade biti povezane isključivo sa rezultatima na terenu. Ostajemo dosledni našoj strategiji. Svi klubovi znaju da osvajanje BCL-a donsi značajnu nagradu od milion evra. Uz to, uzimajući u obzir i blisku saradnju koju imamo sa nacionalnim ligama, čiji su nam rezultati od presudnog zanačaja,, nudimo i finansijske podsticaje za klubove koji u svojim domaćim takmičenjima nastupaju na najvišem nivou", kaže Komninos.

Neki zameraju Komninosu i takmičenju koje vodi da sklapanjem dugoričnih ugovora sa klubovima ruši uspostavljeni meritorni sistem, i upoređuju to sa načinom rada Evrolige.

"Takvi aranžmani pre svega imaju za cilj da pruže sigurnost i stabilnost klubovima koji igraju u Košarkaškoj Ligi šampiona. Oni su u potpunosti u skladu sa našim osnovnim vrednostima, jer su uslovljeni uspešnim nastupom kluba u domaćoj ligi. Ako klub koji ima takav ugovor ne bude ostvario dobar rezultat u svojoj nacionalnoj konkurenciji, on neće imati garantovano mesto", naglašava Komninos.

On je objasnio da je potpisivanje ugovora o saradnji sa američkim investitorima iz kompanije "GCBH LP", koji imju veliko iskustvo u sportsko-medijskim aktivnostima i saradnje sa NBA franšizama, ima za cilj rad na daljem unapređivanju takmičenja i njegovo podizanje na viši nivo.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво