Preminuo Ves Anseld, preteča veštih centara NBA

Legendarni NBA košarkaš, član Vašington i Baltimor buletsa, Ves Anseld preminuo je u 75. godini.

"U velikoj žalosti saopštavamo javnost da je naš voljeni suprug, otac i deda, Ves Anseld, preminuo nakon duge borbe protiv bolesti. Bio je stub naše porodice, voleo je da bude uz voljene osobe i saigrače. Bio je njihov i naš heroj, neko ko je voleo košarku i voleo da predstavlja Baltimor i Vašington, kroz čitavu karijeru i život", navodi se u saopštenju porodice Anseld. 

Ves Anseld je košarkašku karijeru započeo 1968. godine, kada su ga tadašnji Baltimor buletsi izabrali kao drugog pika na draftu.

Anseld je svih 13 godina, koliko je trajala njegova NBA karijera, proveo u Buletsima, čak i nakon što se ekipa preselila u Vašington.

Nakon igranja, posvetio se trenerskoj karijeri, pa je u periodu od 1988. godine do 1994 bio i trener Vašingtona.

Anseld je već tokom prve godine u NBA ligi bio proglašen istovremeno za najboljeg "rukija" (novajliju) i najkorisnijeg igrača regularne sezone, nešto što je pošlo za rukom samo njemo i Viltu Čemberlejnu.

NBA prsten osvojio je 1978., kada je bio proglašen i za najkorisnijeg igrača finala. U pet navrata izabran je za "Ol-star" utakmice, predvodio ligu jednom u skokovima.

Njegov broj 41, ekipa Vašingtona povukla je iz upotrebe, a 2006. godine uvršten je u Kuću Slavnih.

Anseld je "patentirao" dodavanje preko celog terena ka svojim saigračima, a njegovu igru poredili su sa onim što su u najboljim danima pokazivali Kevin Lav i danas Nikola Jokić.

Zanimljivo je da Anseldov sin radi kao pomoćni trener u Denveru, za koji nastupa srpski košarkaš.