Fiba izdala preporuke za povratak košarke

Svetska košarkaška federacija (Fiba) objavila je preporuke, tačnije uputstva nacionalnim savezima za povratak košarkaših takmičenja prekinutih usled pandemije kovida 19, a koja su satavljena u saradnji sa uglednik lekarima i Svetskom zdravstvenom organiizacijom.

Fiba je smernice objavila na tri jezika (engleskom, francuskom i španskom) a one se odnose prvenstveno na nacionalne federacije koje traže savete o ponovnom pokretanju košarkaških aktivnosti i takmičenja, koja su širom sveta zaustavljena sredinom marta zbog pandemije koronovirusa.

Taj dokumenti poslužiće kao lista za proveru da li se odluke o nastavku košarkaških aktivnosti u skladu sa procenom rizika i najboljim šansama za uspešan restart.

Napominje se da ta pulikacija nema za cilj da zameni smernice i ograničenja vlada i državnih organa javnog zdravlja, a taj alat za procenu rizika je živi dokument i redovno se ažurira.

Te smernice razvio je predsednik Medicinske komisije Fiba, dr Peter Harkourt iz Australije, nakon konsultacija sa medicinskom savetodavnom grupom Fiba kovid-19, kao i sa Fibiinom medicinskom i igračkom komisijom. 

Generalni sekretar Fiba Andreas Zagklis tim povodom istakao je sledeće:

"Želim da se iskreno zahvalim medicinskoj savetodavnoj grupi Fiba kovid-19, uključenim komisijama Fibe i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji na njihovom neprocenjivom radu, stručnosti i stalnom doprinosu zaštiti naših nacionalnih saveza, igrača, zvaničnika i organizatora košarkaških događaja. Ovaj skup smernica biće vrlo koristan za košarkašku zajednicu na putu povratka naše igre. Svima nam nedostaje da se naš sport igra, a kako situacija vezana za pandemiju kovida 19 evoluira, Fiba ostaje posvećena pružanju smernica za sigurno okruženje za ’Povratak košarci’".

Fiba podseća  da je u aprilu osnovana medicinska savetodavna grupa Fiba kovid-19, sa ciljem da razm,atra najnovija naučna saznanja o kovidu 19 i da savetuje povodom povratka međunarodnih takmičenja u košarci. Članovi ove posebne savetodavne grupe uključuju predsedavajućeg i zamenika predsednika Medicinske komisije Fiba, NBA direktora sportske medicine, starijeg savetnika izvršnog direktora Svetske zdravstvene organizacije, profesora medicine Univerziteta u Melburnu, specijalizovanog za istraživanje imunologije i vakcina, i kao posmatrača medicinskog direktors MOK-a.

Autor ovog uputstva, doktor Harkourt poručuje :

”U ovim izazovnim vremenima, u ime Fibine lekarske komisije želeo bih da podelim našu iskrenu podršku i solidarnost sa košarkaškom zajednicom širom sveta. Svedok sam da Fiba neumorno radi na obezbeđivanju zdravlja i sigurnosti nacionalnih saveza, igrača, zvaničnika i drugih partnera. Budite sigurni da će naša lekarska komisija nastaviti da sarađuje sa SZO i nastojati da pomogne Fibi da zaštiti košarkašku zajednicu od trenutne pandemije na osnovu naučnih saznanja".

Dokument možet videti ovde.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво