Džordan: Potpisao bih novi ugovor za Bulse zbog sedme titule

Finale desetodelnog dokumentarnog filma "Poslednji ples" u produkciji I-Es-Pi-Ena zaokružilo je priču o jednom od najboljih NBA timova svih vremena – Čikago bulsima, predvođenim Majklom Džordanom. Dokumentarac je oduševio sve ljubitelje košarke pričama iza kulisa o poslednjoj šampionskoj sezoni "njegovog letećeg visočanstva" i Bulsima, koji su sa šest trofeja dominirali krajem prošlog veka.

Taj tim se nakon odlaska trenera Fila Džeksona raspao, ali je Džordan uveren da bi ostao na okupu da je imao šansu.

"Da ste pitali sve momke koji su 1998. osvojili prsten – 'Želite li novi, jednogodišnji ugovor, da probate da osvojite i sedmu titulu?', mislite da ne bi pristali da potpišu? Da, potpisali bi. Da li bih ja potpisao? Da, potpisao bih ugovor na jednu godinu. Potpisivao sam jednogodišnje ugovore do tada", rekao je Džordan.

"Temelj" te sezone postavljen je pre njenog početka – generalni menadžer Džeri Krauz saopštio je Džeksonu da će sezona 1997-1998. biti njegova poslednja na klupi "bikova".

Fil Džekson je iz tog razloga nazvao "poslednji ples", a čitava ekipa je igrala pod uverenjem da će se na kraju raspasti. Pošto je Krauz objavio sudbinu trenera, Skoti Pipen je propustio početak sezone zbog oporavka od operacije, ali se sumnja da je bio nezadovoljan pregovorima oko svog ugovora, dok se posle gotovo svake utakmice spekulisalo o Džordanovom odlasku u penziju.

Ipak, nakon šampionske parade u Grant parku i proslave šestog prstena, vlasnik franšize Džeri Rejnsdorf je pozvao Džeksona i ponudio mu priliku da se vrati.

"Posle šestog trofeja, ponudio sam mu šansu za povratak. Rekao sam mu da je zaslužio da se vrati, bez obzira na sve što je rečeno ranije", istakao je Rejnsdorf, ali je Fil odbio.

"Rekao sam mu da želim da napravim pauzu. Ne mislim da bi to bilo fer prema Džeriju Krauzu i znam da bi za njega bilo teško da to prihvati", kazao je Džekson.

Najbolji košarkaš svih vremena nije znao ove detalje i u dokumentarcu postoji scena u kojoj dobija Ajped kako bi video razgovor dvojice aktera. Pre nego što je kliknuo "plej", rekao je: "Jedva čekam da čujem ovo. Nikada nismo razgovarali o tome, ja sam mogao samo da pretpostavljam."

Rejnsdorf je objasnio da je raspad tima usledio jer bi bilo "samoubistvo" vratiti poprilično star roster i naduvane ugovore, tom prilikom spominjući Denisa Rodmana, Stiva Kera, Rona Harpera i spomenutog Pipena.

"Na tržištu neće vredeti novca koji će dobiti", objasnio je vlasnik Bulsa.

"To je bio kraj, jednostavno se prirodno došlo do kraja. Da je Majkl bio zdrav i da je želeo da se vrati, ne sumnjam da bi Krauz obnovio šampionski tim za nekoliko godina. Ali to nije moglo da se dogodi odmah."

Dok je gledao snimke, Džordan je u neverici podigao obrve i složio facu negodovanja.

"Te 1998. je Krauz na početku sezone rekao: 'Fil može da ima skor 82-0, ali nikada više neće biti trener'. I, kada je Fil rekao da je to poslednji ples, bio je poslednji ples", objavio je "leteći Majk".

"Znali smo da neće zadržati tim. Sada, sve su mogli da zakomplikuju na početku sezone. Zašto dati takvu izjavu na početku 1998?"

Potom se osvrnuo i na sve ono za šta veruje da je taj tim bio sposoban i nakon šest titula.

"Da li je Fil uspeo? Jeste. Sada, što se tiče Pipa (Skotija Pipena), morali biste da uradite nešto da ga ubedite. Ali ako bi Fil bio tu, ako bi Denis i Em-Džej ostali da osvoje sedmu... Pip ne bi to propustio", nastavio je Džordan.

Priznao je da vrhunac svoje igrao imao baš 1998. godine i da mu je ta poslednja, šampionska sezona, najbolja u karijeri. Ali kada je upitan da li je zadovoljavajuće što se povukao na vrhuncu, rekao je kratko "ne".

"To je ludilo jer sam se osećao kao da možemo da osvojimo sedam. Zaista verujem u to. Možda to ne bismo uspeli, ali čoveče, sama činjenica da nisam mogao da pokušam, to je nešto što ne mogu da prihvatim, koji god razlog bio. Jednostavno, ne mogu da prihvatim."

Umesto nove prilike, trener je napravio pauzu od košarke, Pipen i Ker su trejdovani, Rodman je otpušten, dok se Džordan penzionisao. Ponovo, privremeno, ali su Bulsi počeli reizgradnju čitave franšize.

Džekson je okupio tim za kraj i, poput rituala, svi igrači su na papiru napisali šta su im Bulsi značili. Regli su to naglas, a onda papiriće bacili u kantu. Džordan je napisao pesmu.

"Nekada smo ga videli kao agresivnog, ali tog tada, pokazao nam je strast i empatiju prema svima nama. Onda su svi bacili papire u kantu, a na kraju sezone, Fil je ugasio svetla i svoj papir bacio u kantu. To je jedna od najmoćnijih scena koje sam video u životu", zaključio je sadašnji trener Voriorsa Stiv Ker.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се