Istorijsko glasanje u Fibi – kako je Bora Stanković oblikovao modernu košarku

Na današnji dan 1989. godine, Fiba je glasanjem usvojila predlog da profesionalni NBA igrači ubuduće mogu da nastupaju za reprezentaciju na Olimpijskim igrama. Predlagač je bio tadašnji predsednik Svetske košarkaške federacije Bora Stanković.

Amerikanci su najtrofejnija košarkaška nacija na svetu, a ko zna da li bi to bio slučaj da nije bilo istorijskog glasanja 1989. godine, kada je Fiba odlučila da NBA igrači mogu da nastupaju u nacionalnim timovima.

Veliki udarac doživela je američka košarka na Igrama u Seulu 1988. godine – poražena je od SSSR-a u polufinalu i morala je da se zadovolji bronzanom medaljom.

Dugo se verovalo da je upravo taj poraz od Sovjeta bio inicijalna kapisla da se omogući profesionalcima nastup za reprezentaciju na velikim takmičenjima, ali istina je nešto drugačija.

Malo je poznato da je prvi čovek Fibe Bora Stanković sličan predlog imao još 1986. godine. Tada je na Fibinoj konvenciji predlog odbijen sa 31 glasom protiv i 27 za.

"Besmisleno je da Fiba pod svojim okriljem ima 200 miliona košarkaša, ali ne i 300 najboljih. Činjenica je da su NBA igrači snažniji, ali samo igranjem protiv snažnijih ekipa ostatak sveta će napredovati", govorio je tada nedavno preminuli Stanković.

Ipak, tri godine kasnije Stanković je još jednom pokušao, ali ovoga puta sa pozitivnim ishodom – 56 članova glasalo je za, dok je protiv predsloga bilo 13, a Grčka je bila uzdržana.

Izuzetno je zanimljiv podatak da su predstavnici SAD glasali protiv predloga, pošto je za njih bilo apsolutno prihvatljivo da za nacionalni tim igraju amateri, a i NBA nije bila pod njihovom "jurisdikcijom".

Sovjeti su predlagali da se broj profesionalaca po ekipi ograniči na dva, ali je Fiba smatrala da će takvo pravilo bespotrebno zakomplikovati situaciju.

"Ovo je naš trijumfalni ulazak u 21. vek", rekao je tada Stanković.

Da je predlog prošao tri godine ranije, "Drim tim" verovatno ne bi postojao, ili bi ekipa američkih profesionalaca u Seulu ponela drugačije ime.

A upravo je ekipa predvođena Džordanom, Medžikom, Birdom i ostalim tadašnjim zvezdama u Barseloni pokazala koliko je dominantna, odnosno, koliko je košarka u svetu ispod njihovog nivoa.

Istina, stvari bi možda bile drugačije da nije bilo raspada SFRJ i da je "Drim tim" za protivnika imao najbolju evropsku ekipu u istoriji košarke.

Ali, to je već neka druga priča...

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво