Zagonetni Istok, da li je neko spreman da svrgne "Kralja"?

Istočna konferencija duže vreme nije bila neizvesnija, a slobodno se može reći i kvalitetnija. Uprkos velikom broju zvezda lige koje igraju u suprotnoj konferenciji, više ekipa sa Istoka beležile su preko 50 pobeda u regularnoj sezoni. Titulu šampiona Istočne konferencije brani ekipa Klivlenda, a kandidati da ih sa trona skinu su ekipe Toronta, Bostona i Filadelfije.

Prvoplasirana ekipa Istočne konferencije ovoga puta je Toronto. Tim iz Kanade sa klupe predvodi Dvejn Kejsi i utisak nakon dosta godina je da Toronto zapravo nešto može da uradi ove sezone.

Demar Derozan i Kajl Lauri su dugogodišnji lideri ekipe, ali čini se da su dosta košarkaški sazreli i da sa nestrpljenjem čekaju svoju šansu da zablistaju u plej-ofu, a Toronto takođe važi za ekipu sa odličnim odnosom doprinosa startne petorke i igrača sa klupe.

U startnoj postavi ističu se još dva igrača. Valančunas, koji važi za retro centra, neko ko ume mnogim ekipama da stvara problema u reketima i Ibaka, koji se fantastično uklopio i svojim čuvanjem i napadanjem obruča, kao i šutem spolja čini pravo oružje ove ekipe.

Što se tiče klupe, veoma prijatno iznenađenje za kanadski tim ove sezone čine Van Vlit, Siakam, Poertel, Majls i Rajt.

Poput Hjustona na Zapadu, Toronto na Istoku takođe važi za fenomenalnu ekipu regularnog dela sezone, pa će takođe morati da opravdaju velika očekivanja u doigravanju, a prvi protivnici će im biti ekipa Vašingtona, koja iako poseduje ogroman kvalitet igrača, pokazuje ogromne oscilacije u igri.

Dugo su Vizardsi bili bez Džona Vola, prve zvezde tima, ali su se i dobro snalazili bez njega. Bredli Bil je pokazao da zna da bude lider i da se radi o klasnom šuteru, Gortat je neko ko može da odgovori na igru Valančunasa, Moris će imati zadatak da uspori Ibaku, dok će Torontovoj energiji pokušati da pariraju mladim snagama Porterom, Ubreom i Satoranskim, a prevagu u iskustvu Vašington će tražiti kroz Mahimija, Skota, Sešonsa i Smita.

Boston Seltiksi iako sa druge pozicije, sa velikim kadrovskim problemima ulaze u plej-of fazu takmičenja.

Nakon što im je drugi najbolji igrač tima Hejvord na stravičan način već u prvom meču završio sezonu, u doigravanju neće moći da računaju ni na najboljeg igrača Irvinga, koji kraj sezone propušta zbog operacije kolena.

Takođe, Nemac Danijel Tajs neće moći da pomogne ekipi, dok je pod znakom pitanja nastup Markusa Smarta.

Bilo kako bilo, ekipu sa klupe predvodi sjajan mladi trener Bred Stivens, koji je uspeo da zamene svojim liderima stvori u mladim nadama Tejtumu, Braunu i Rožiru od kojih se očekuje najviše u završnici sezone. Ne treba zaboraviti ni na Horforda, Morisa, Bejnsa i Monroa, visoke igrače koji su spremni da se "potuku" sa svakim protivnikom.

Protivik Seltiksima je tim Milvoki Baksa, prevođen pre svega jednim od najboljih igrača današnjice Janisom Adetokumpom.

Janis važi za jedinstvenog igrača koji je u stanju da potpuno preuzme ulogu lidera i istraje u tome koliko god je potrebno. Milvoki je jedna neugodna ekipa, pošto se potpuno razlikuju od ostatka NBA lige. Gotovo svi timovi teže ka "small ball" košarci nižih igrača, dok Milvoki insistira na igračima koji imaju visinsku prednost na svojim pozicijama, kao i nenormalno velikom raspona ruku.

Uz Janisa, pretnju Bostonu predstavljaju Bledso, Midlton, oporavljeni Parker, Mejker, Brogdon, pa čak i Dženings, Henson, Delavedova i Teri. Ipak ekipa se nije proslavila kroz regularni deo sezone, u kojem je doživela i smenu trenera, što može biti veliki problem u plej-ofu.

Iznenađujuće trećeplasirana ekipa Istoka je Filadelfija. Veoma mlad tim, koji date noći može da porazi zaista svaku ekipu ne samo u svojoj konferenciji.

Fila je napokon sastavila određeni period u relativno punom sastavu i iz dana u dan pokazuju da njihovi sjajni talenti sve više napreduju. Očigledno je da su vođeni sjajnim Benom Simonsom, momkom koji je igrač koji se ne viđa svake generacije i momkom koji je glavni favorit za nagradu rukija sezone.

Džoel Embid će propustiti najmanje prvu utakmicu, ali očekuje se da će se vratiti već u prvoj rundi, kao i to da je on igrač koji predstavlja prevagu protiv bilo kog protivnika.

Seventisiksersi imaju veoma zanimljive igrače u rosteru, košarkaše koji su prihvatili svoju ulogu u timu i to je rezultovalo uspehom. Šarić, Redik, Belineli, Kovington, Ilijasova, mladi Fulc, Holms i Mekonel čine odličnu podršku vodećim igračima ekipe.

Njihov protivnik biće tim Majami Hita, koji je sezonu završio na šestoj poziciji.

Iako nemaju učestali roster iz godine u godinu, Majami je pokazao da može da bude "tvrd orah". Takođe važe za ekipu odličnog sklopa mladosti i iskustva, kao i za ekipu predvođenu odličnim trenerom Erikom Spolstrom.

Lider tima je svakako Slovenac Goran Dragić koji igra na vrhuncu svoje karijere, a u redovima Majamija dobre partije očekuju se od Vejtersa, Vejda, Vajtsajda i Džonsona. Mladi igrači poput Ričardsona, Vinsloa i Tajlera Džonsona u stanju su da zatrpaju koš protivnika pre svega trojkama, dok "iks faktor" mogu biti Olinik i Adebajo.

Poslednji par, ali mnogima najzanimljiviji jeste duel branioca titule Istočne konferencije i finaliste NBA lige protekle tri godine ekipe Klivlenda i njihovog dugogodišnjeg rivala tima Indijane.

Kavsi su ponovo imali rolerkoster sezonu, ali utisak je da su se nakon trejd roka vratili u svoj prepoznatljivi kolosek i da su povećali sebi šanse za ponavljanje uspeha.

Iako imao svoje mane, Klivlend ima ono što niko nema ne samo na Istoku već i u celom NBA, a to je svakako Lebron Džejms. Najbolji igrač današnjice u svojoj 15. sezoni igra možda i najbolju košarku u karijeri i sigurno je to da retko ko može da parira tome na terenu.

Ukoliko se mnogi ne slažu da najbolje od Lebrona gledamo ove sezone, neporečivo je da gledamo najinteligentijeg Džejmsa ikada. Veoma dobro se prilagođava svakoj odbrani, pažljivo bira kako i koga će da napadne i njegova sposobnost da razigra saigrače je fenomenalna.

Što se ostatka ekipe tiče, prednjači Kevin Lav koji je 20-10 potencijal(20 poena, deset skokova), Smit je pokazao u poslednjih desetak mečeva da se može još uvek računati na njega kao na iole ozbiljnog igrača, Korver je neko ko šutem za tri može da promeni tok meča, dok će veoma zanimljivo biti videti novajlije Hila, Huda, Klarkosna i Nensa.

Za sada su pokazali da mogu da budu odlična podrška, ali plej-of košarka je nešto drugo, a sem Hila, ostatak se može pohvaliti iskustvom u tome. Igrači koji mogu da "iskoče" jesu i Kalderon, Grin i Tompson.

Najveći problem i ogroman znak pitanja kada je u pitanju Klivlend jesu njihova odbrana, koja je na momente u sezoni delovala blago rečeno katastrofalno, kao i posao koji obavlja trener Tajron Lue.

Indijana sa druge strane, predvođena Oladipom, koji će verovatno biti proglašen za igrača koji je najviše napredovao, pokušaće energijom da iznenadi rivala.

Pejsersi važe za ekipu sa sjajnom publikom, a iako nemaju zvezde ove lige, roster im čine zanimljivi igrači, spremni da daju sve od sebe u plej-ofu. Tu prednjače Bogdanović, Džosef, Sabonis, Stivenson, Tarner i Jang.

Kostur Istočne konferencije je takav da pobednik ove serije se ukršta sa pobednikom između Toronta i Vašingtona, dok drugi deo čine Boston-Milvoki i Filadelfija-Majami.

Prvi meč plej-ofa istpčne konferencije igraju Vašington i Toronto u Kanadi od 11:30, a potom snage odmeravaju Filadelfija i Majami od 2.00 časova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара