Juniori Zvezde pobednici memorijalnog turnira

Mladi košarkaši Crvene zvezde osvojili su prvo mesto na memorijalnom turniru "Borislav Reba Ćorković" u Beogradu, pošto su savladali Partizan 90:89. Na turniru su učestvovali i juniori Vizure i Radničkog.

Završetku tunrnira prisustvovali su selektor reprezentacije Srbije Dušan Ivković, predsednik Partizana Predrag Danilović i mnogi drugi košarkaški zvaničnici i stručnjaci.

"Ono što je Reba pružio našoj košarci je neizmerno. Iznedrio je veliki broj uspešnih košarkaških generacija. Ovo je prava prilika da mu odamo počast i podržimo afirmaciju košarke među mladim sportistima", rekao je Ivković.

Borislav Reba Ćorković (1933-2006) bio je istaknuti trener i nekadašnji selektor ženske reprezentacije, a bio je poznat i po radu sa mlađim kategorijama.

Počeo je da igra košarku 1952. godine za Dinamo iz Pančeva i beogradski Železničar gde je započeo trenersku karijeru 1958. godine. Od 1960. do 1965. trenirao je mlađe selekcije u OKK Beograd, a 1965. godine prešao u Partizan.

Od 1970. do 1972. godine radio je u Kuvajtu, potom bio pomoćnik Ranka Žeravice u prvoj muškoj selekciji KK Partizan. U sezoni 1974/75. Reba je postao trener prvog tima Partizana i u narednoj sezoni (1975/76) Partizanu doneo prvu titulu državnog prvaka.

Od 1976. do 1979. godine, Reba je bio savezni trener ženske reprezentacije Jugoslavije, a zatim je vodio Kvarner iz Rijeke koji je uveo u Prvu saveznu ligu.

Posle toga se vratio u Partizan, potom ponovo otišao u Kuvajt i od 1984-1987. bio je trener ženske ekipe Voždovca, a od 1987. šef Stručnog štaba Partizana i 1989/90. ponovo prvi Partizanov trener.

Na mestu šefa Stručnog štaba bio je do 1993. godine, a zatim je radio na Kipru, kao instruktor FIBA što je bio i u Saudijskoj Arabiji.

U Partizan se vratio 1996. godine, kao rukovodilac omladinskog pogona, zatim savetnik, a potom, sve do smrti 25. januara 2006. godine, bio je rukovodilac specijalne škole košarke za bekove i plejmekere, osnovane na njegovu inicijativu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се