Srbija pobedom završila kvalifikacije

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedom je završila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje se sledeće godine održava u Poljskoj, nakon trijumfa nad selekcijom Bugarske od 87:77 (26:16, 23:14, 24:22, 14:25).

Utakmica je odigrana pred oko 3.500 gledalaca, a sudili su Zemblicki (Poljska), Muzakis (Grčka) i Vinasi (Rumunija).

Bugarska: D. Ivanov 14, K. Ivanov 11, Radionov, Božov, Varbanov, Angelov, Georgijev 2, Banev 2, Stojkov 13, Kostov 8, Avramov, Džaber 27.

Srbija: Teodosić 5, Tepić 9, Cvetković 6, Erceg 11, Kecman 4, Marković 9, Tripković 6, Marjanović, Krstić17, Vujanić 11, Veličković 4, Perović 5.

Košarkaši Srbije su učešće na kontinentalnom šampionatu, koji će naredne godine biti održan u Poljskoj, obezbedili i pre ove utakmice, a to je pošlo za rukom i Bugarskoj, koja je bila jedna od tri najbolje drugoplasirane ekipe. Trećeplasirana Italija učestvovaće u dodatnim kvalifikacijama.

U duel protiv Bugarske košarkaši Srbije ušli su rešeni da potvrde apsolutnu dominaciju u grupi i od prvog minuta krenuli su maksimalno agresivno i u odbrani i u napadu. Takav pristup veoma brzo se odrazio na rezultat i izabranici Dušana Ivkovića su već posle sedam minuta stigli do prednosti od devet koševa. Od tog trenutka, do kraja susreta Bugari nisu imali povoljniji rezultat.

U drugoj četvrtini naši reprezentativci su još više pojačali tempo i u tom delu igre najbolje se videla velika razlika u klasi. Domaćini su bili potpuno nemoćni u napadu, a u odbrani su forsirali zonu, što su srpski košarkaši najčešće kažnjavali preciznim šutevima za tri poena. Razlika je iz minuta u minut rasla i neposredno pre odlaska na odmor reprezentacija Srbije je imala prednost od 21 košsa.

Ritam naše selekcije nije bio poremećen ni kada je početkom druge četvrtine ostala bez Dušana Kecmana i Miloša Vujanića, koji su se u borbi za jednu loptu sudarili glavama. Kecmanu je pukla arkada i sa terena je izašao obliven krvlju, dok je Vujanić prošao sa lakšom povredom. Sredinom treće četvrtine obojica su se vratila na klupu, ali više nisu ulazili u igru.

Početkom treće četvrtine Bugari su iskoristili pad u igri našeg tima i uspeli su da stignu na minus 11, ali ne i više od toga. Ivković je u tom periodu dva puta uzimao tajm aut, a nakon drugog su srpski košarkaši ponovo "dodali gas" i veoma brzo stigli do prednosti od 23 poena. U poslednjih deset minuta uporni domaćini su ipak uspeli da izvuku častan poraz.

Sve u svemu, bila je to očekivana pobeda, a igra koju su u prvom poluvremenu prikazali srpski košarkaši pokazala je da je Ivković uspeo da uobliči tim koji na prvenstvu Evrope neće igrati epizodnu ulogu. Ukoliko u narednih godinu dana budu pronađeni termini za dodatno uigravanje, odlazak u Poljsku mogli bismo da ocekujemo s dosta opitimizma.

U drugoj utakmici A grupe Finska je pobedila Mađarsku rezultatom 88:73.

Konačna tabela:

Srbija 8 7 1 15

Bugarska 8 4 4 12

Italija 8 4 4 12

Finska 8 3 5 11

Mađarska 8 2 6 10

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи