Ivković podneo ostavku

Dušan Ivković više nije selektor košarkaške reprezentacije Srbije. Proslavljeni stručnjak dao je ostavku na tu funkciju, navodeći da nije fizički ni mentalno spreman da ostane na tom mestu. Predsednik KSS-a Dragan Kapipčić iznenađen odlukom.

U pismu upućenom Košarkaškom savezu Srbije, Ivković je detaljno objasnio razloge napuštanja kormila nacionalnog tima i naveo ciljeve koje bi trebalo da reprezentacija u budućnosti ispuni.

"Kao što sam napomenuo u izveštaju sa SP u Turskoj, 2011. godina je najvažnija u četvorogodišnjem predolimpijskom ciklusu. Evropsko prvenstvo u Litvaniji je kvalifikaciono takmičenje za učešće na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu. Košarkaška organizacija, uz pomoć svih sportskih institucija, trebalo bi da preduzme sve neophodne mere kako bi se direktno kvalifikovali na Olimpijadu", navodi se u pismu.

Ivković je dodao da postoji mogućnost i da se reprezentacija kvalifikuje i sa predolimpijskog turnira u junu 2012. godine, ali da bi u tom slučaju bilo mnogo teže isplanirati vrhunsku formu za završnicu olimpijskog turnira.

Proslavljeni košarkaški stručnjak je u pismu naveo da je vođenje reprezentacije za njega bila velika čast, ali da ni fizički ni mentalno nije spreman da nastavi taj posao, dodavši da neispunjene obaveze KSS-a nisu razlog njegove odluke.

"Neispunjene ugovorne obaveze KSS-a prema meni nisu i ne mogu biti razlog za ovakvu moju odluku. I sami znate da nikada nisam ni pitao kada ću primiti platu. U vreme embarga i najtežih vremena za našu zemlju, pa i košarku, od 1992. do 1995. godine, bio sam nosilac kompletnog programa seniorske reprezentacije potpuno volonterski", naveo je u saopštenju.

Ivković je zahvalio saradnicima, igračima i svima u reprezentaciji na saradnji, i ponudio pomoć nacionalnom timu u narednim izazovima.

Sad već bivši selektor naveo je da se, zbog prezauzetosti funkcionera KSS-a, nije čuo sa njima telefonom i poručio predsedniku Saveza Draganu Kapičiću da se nada da će uskoro biti ispunjene obaveze prema igračima i članovima stručnog štaba.

"Pogrešno je uverenje da bi moje 'da' rešilo nagomilane probleme u KSS-u. Nadam se da će moja odluka ubrzati ispunjenje obaveza prema igračima i članovima stručnog štaba i doprineti da se stručne i ostale strukture mobilišu i donesu najbolja rešenja u izbornoj 2011. godini", poručio je Ivković.

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić izjavio je da je iznenađen odlaskom selektora Dušana Ivkovića i najavio da će Savez reagovati posle martovskih izbora.

"Posle naših razgovora iz Atine, stekao sam utisak da bi selektor voleo da nastavi da radi pod određenim uslovima. Sve je navodilo na to... Mislio sam da će se posle izbora izjasniti, tako je trebalo d bude. Iznenađen sam, iako on ima pravo da se povuče iz razloga koje je naveo", rekao je Kapičić, dodavši da je Ivkovićeva  odluka njegova legitimna stvar.

Redovna skupština KSS-a biće održana u sredu, a izborna bi trebalo da se održi u martu. Pre izbora, potrebno je i da regioni održe svoje skupštine da bi se zakazala izborna, koja se očekuje krajem marta.

"Ja neću ništa raditi. Sam proces i procedura angažovanja novog selektora nisu jednostavni. To se ne radi preko noći. Mislim da je priča o Ivkovićevom nasledniku priča za novu strukturu", rekao je Kapičić.

Srpski stručnjak je prvi put vodio nacionalni tim u periodu od 1988. do 1995 godine. Ivković je vodio reprezentaciju SFRJ na četiri velika takmičenja.

Na Olimpijadi u Seulu 1988. godine osvojio je srebrnu medalju, dok je na Evropskim prvenstvima 1989. i 1991. godine i Svetskom prvenstvu 1990. godine osvojio zlatne medalje.

Ivković je bio i prvi trener reprezentacije od raspada zemlje. Sa tadašnjom Saveznom republikom Jugoslavijom Ivković je 1995. godine na Evropskom prvenstvu u Grčkoj osvojio zlatnu medalju.

Osim reprezentacije, Duda Ivković ima i zavidnu klupsku trenersku karijeru. Ivković je bio trener Radničkog, Partizana, Arisa, Šibenka, Vojvodine, PAOK-a, Panioniosa, AEK-a, CSKA iz Moskve, Dinama iz Moskve, a trenutno se nalazi na klupi Olimpijakosa.

Pre tri godine, Ivković je izabran za jednog od deset najboljih trenera Evrolige, dok je još 1997. godine proglašen najboljim evropskim trenerom.

broj komentara 99 pošalji komentar
(četvrtak, 17. feb 2011, 12:41) - anonymous [neregistrovani]

s

I ja mislim da smo ga ugasili

(utorak, 15. feb 2011, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

Ja mislim

Da smo ga sad ugasili...

(utorak, 15. feb 2011, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

majstor

ovakog strucnjaka savez treba da zadrzi obavezno a njemu svaka cast pozdrav velikanu

(utorak, 15. feb 2011, 10:18) - Goran-Bec [neregistrovani]

ZAUVEK

DUDA DOZIVOTNI POCASNI NAJVECI NAJBOLJI PREDSEDNIKKKKKKKKKK

(utorak, 15. feb 2011, 10:02) - slava m. k. [neregistrovani]

iznenadjen

i ja sam se iznenadio jer mislim da je on jedini pravi covek za tu funkciju.

(utorak, 15. feb 2011, 10:01) - anonymous [neregistrovani]

Duda

Hvala Duda!

Ko moze uraditi toliko kao sto si ti uradio.

(utorak, 15. feb 2011, 03:19) - anonymous [neregistrovani]

Re zaista mi je muka

Prijatelju i meni je muka od istih!!!

(utorak, 15. feb 2011, 02:56) - Никола [neregistrovani]

Душа.

Хвала и збогом, Душане. Здраво, Душко!

(utorak, 15. feb 2011, 01:17) - anonymous [neregistrovani]

pravi vodja

odlazi pravi vodja i prava legenda. hvala mu sto je uzdigo ponovo kosarku u srbiji.
nadam se da ce dobiti pravog naslednika.
SJAJAN TRENER I TO NA NIVOU SVETA< NE BALKANA ILI EVROPE.
Bila mi je cast gledati ga kako vodi utakmice.
Pravi znalac i gospodin.
Jugo
Gula

(utorak, 15. feb 2011, 00:50) - anonymous [neregistrovani]

"STOP"

Dragi postovani narode ja se nisam posteno nado da ce Duda ovoliko dugo da izdrzi,ja sam trener imam 45g.ovo je toliko naporan psihicki i fizicki poso da je to neopisljivo svaka strepnja pre utakmica posle utakmica itd.Ja mislim da je Duda zbog samog sebe morao da oduzme gas dosta brate odmori se i pomozi novom treneru da udje dobro u stos.Dudu cemo zauvek nositi u srcu ali tu je on da jos pomogne iza scene HVALA CARE SA BALKANA...