Читај ми!

Očarali, pa razočarali - "orlovi" u 2022. od sjaja do očaja

Najveći greh "orlova" u 2022. godini bio je što su svojim partijama naveli naciju da ponovo veruje u reprezentativni fudbal, ali i što su tu veru i nadu ubili svojim nastupima na Mundijalu u Kataru. Srbija je stvorila ekipu za velika dela, ali ona su izostala na prvom turniru na kojem je nacionalni tim nastupio pod palicom Dragana Stojkovića Piksija.

Očekivali smo mnogo od fudbalske selekcije Srbije u 2022. godini, a dobili smo, kao i obično - stres, razočaranje, gorke uspomene...

Uprkos dobrim rezultatima nacionalnog tima u godini za nama i promocije u A Ligu nacija, najveći utisak, nažalost negativan, ostavio je nastup "orlova" na Mundijalu u Kataru, u kojem, po ko zna koji put, nisu uspeli da izbore plasman u nokaut fazu takmičenja.

Ekipa Dragana Stojkovića Piksija smotru najboljih fudbalskih reprezentacija na svetu završila je na 29. mestu, što je u potpunom neskladu sa kvalitetom srpskih fudbalera, a naročito u neskladu sa očekivanjima nacije.

Istina, očekivanja javnosti retko kada su realna.

I pre turnira maštalo se o velikoj pobedi nad Brazilom, ubedljivim trijumfom nad "nejakim" Kamerunom, a posebno se očekivalo od duela sa Švajcarskom, u svetlu "nepravde" na prethodnom Mundijalu odigranom u Rusiji.

Od Brazila smo izgubili, što i nije neki greh. Ali, protiv Kameruna su srpski igrači ispustili dva gola prednosti, dok su i protiv Švajcarske imali vođstvo, ali na kraju doživeli poraz.

Naročito boli izgubljen meč od "krstaša", jer je propuštena prilika za naplatu duga iz Rusije (sugerisano mi je da reč osveta, ma koliko se u fudbalskom smislu pominjala, nije adekvatan izraz).

Srbija je u Kataru delovala nekako bez energije, izostala je timska i požrtvovana igra koja je krasila "orlove" u prethodnom periodu, naročito otkako je kormilo reprezentacije preuzeo legendarni Piksi.

Problemi sa povredama nekih ključnih igrača sigurno jesu uticali na trenažni proces, a samim tim i na kvalitet igre nacionalnog tima, ali i pored toga smo očekivali da Srbija sa uspehom prođe takmičenje u grupi.

Razočarani smo, ali nije da na to nismo navikli od srpskih fudbalera.

Ipak, nije sve tako crno.

Deluje da je Piksi vratio čuveni "duh reprezentacije" među kandidate za dres sa državnim grbom. Posle mnogo godina viđen je veliki pomak u igri nacionalnog tima (ne računajući utakmice u Kataru), pe deluje da je budućnost "orlova" svetlija nego prethodnih godina.

Već pomenuti plasman u A Ligu nacija veliki je uspeh - Srbija će u narednom ciklusu igrati protiv najboljih evrospkih selekcija i imaće priliku da u duelima sa najboljima pokaže da li zaista poseduje kvalitet za velika dela ili su rezultati u poslednje dve godine posledica srećnih okolnosti i privremenog nadahnuća.

Godina je počela porazima od Danske u prijateljskom meču, kao i od Norveške u Beogradu u Ligi nacija, ali je u šest narednih mečeva zabeleženo pet pobeda, uz remi u Sloveniji.

Posebno se pamti trijumf u Oslu, kojim je bukirana karta za najviši rang Lige nacija, a "orlovi" su u tom meču delovali toliko zrelo i uigrano, da nije postojao trčak sumnje da će doći do zacrtanog cilja.

U martu počinju i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a Srbija će za protivnike imati selekcije koje nisu neprelazna prepreka, naročito ne za tim koji je direktan plasman na Mundijal obezbedio pobedom nad velikom Portugalijom i to na gostujućem terenu.

"Orlovi" nisu učestvovali na kontinentalnom šampionatu još od daleke 2000. godine, a taj post mora biti prekinut.

Ukoliko se plasira na Evro, uz dobre rezultate u Ligi nacija, fudbalska reprezentacija će još jednom vratiti nadu u svetliju budućnost, nadu da ćemo jednog dana biti među najboljima u igri koju mnogi nazivaju "najvažnijom sporednom stvari na svetu".

I dalje tinja nada da će predstojeća godina biti uspešnija od prethodne. Nacija živi za uspeh fudbalskog tima, a deluje da je malo potrebno da se "orlovi" nađu među najboljim evropskim selekcijama, ali i tu zadrže.

Kvalitet je nesporan, odnos prema nacionalnom timu takođe. Potrebno je samo malo sreće, a nju treba zaslužiti - ponašanjem, zalaganjem i borbenošću na terenu.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво