Gajić: Mladi, ugledajte se na Sinišu Mihajlovića, Zvezdine legende se oprostile od Mihe

Ministar sporta Zoran Gajić apelovao je na mlade da se ugledaju na Sinišu Mihajlovića, jer ga svi sportski uspesi koje je ostvario u karijeri nisu promenili kao osobu. Poslednji pozdrav Siniši Mihajloviću upisivanjem u knjigu žalosti poslali su i zvezdini veterani Ratomir Dujković, Jovan Aćimović, Stanislav Karasi i proslavljeni rukometaš Nenad Peruničić.

U knjizi žalosti povodom smrti legendarnog srpskog fudbalera i trenera Siniše Mihajlovića, koja je otvorena u Muzeju FK Crvena zvezda, ministar sporta Zoran Gajić opisao je deo susreta sa Mihajlovićem.

"Sinišu sam prvi put video 1988. godine kada je došao u Vojvodinu. To je bilo drugo sportsko vreme gde su se fudbaleri i odbojkaši hranili u kultnom Culetovom restoranu u Novom Sadu. Videlo se da je to momak koji ima 'to nešto', što mi u sportu često kažemo. Niko još ne ume to da definiše 'to nešto', ali ono je ostalo do poslednjeg dana njegovog života, pokazujući borbenost koju je imao na terenu, i van njega. Druga asocijacija na njega mi je to da je on jedan od vrhunskih sportista, koji su od juniorskog staža pa do momenta kada su dosegnuli plafon i kao igrač i kao trener, ostali karakterno isti i nisu se promenili", napisao je Gajić u knjizi žalosti.

On je naveo da je Mihajlović ostao isti prema drugovima, porodici, naciji, državi, onima koji su ga voleli i onima koji nisu.

"Vidimo to i dan-danas. Svi uspesi koje je doživeo u karijeri nisu ga promenili, a to se ne sreće svakodnevno u našem poslu i ovom prilikom bih apelovao na mlade da se ugledaju na Mihu u smislu osobina koje je imao. Svedoci smo da savremena metodologija treninga i prakse govori o slobodnjacima i centaršutima, ali vaspitna komponenta kako se odnositi prema obavezama koje javna ličnost ima veoma je važna. Svi sportisti su omiljeni među decom, to je bio slučaj i sa Mihajlovićem", podsetio je Gajić.

Ministar sporta tvrdi da Mihajlovića vrhunac sportske karijere nije mogao da pokvari.

"Svima nam je jasno kakva je to bila karijera i šta je sve čovek doživeo. Fudbal je primarni sport na svetu, a doživeti vrhunac u njemu je zaista nešto što vam apsolutno daje za pravo da smatrate da ste planetarno uspeli kao ličnost, da ste prepoznatljivi i sve to još više daje na utisku o snazi njegove ličnosti. On nije dozvolio da se promeni u lošem pravcu, zbog toga što je doživeo sportski vrhunac. Humanitarni rad, kao i način na koji je ostao u kontaktu s ljudima iz starijih vremena, sve do poslednjeg dana svog života, govori o njegovoj veličini", podvukao je Gajić.

Od Siniše Mihajlovića oprostili su se i legendarni sportisti crveno-belih govoreći o njemu i prisećajući se trenutaka u kojima su zajedno sa njim ispisivali sportsku istoriju.

"Obojica smo rođeni u Borovu, jedno vreme karijere smo proveli zajedno, iako sam ja ranije otišao u Crvenu zvezdu. Međutim, družili smo se, viđali i mnogo me boli sve ovo, znajući i Sinišinu celu porodicu. Zvezda bi trebala da počne da razmišlja kako da obeleži Sinišu za sva vremena, jer je pomogao da se napravi najveći rezultat u istoriji kluba." rekao je Ratomir Dujković.

Sa setom u glasu govorio je i popularni Kule o prevremenoj smrti Siniše Mihajlovića.

"Iako ga život apsolutno nije mazio, u kratkom periodu je uspeo da izbori veličanstvenu karijeru. Njegov primer svima treba da služi kao zvezda vodilja. U sportu ima mnogo trenutaka koji se pamte, kao što je upravo fotografija Siniše Mihajlovića vezana za veliki događaj na Marakani. Fudbal u svojoj suštini ima radovanje i tugu. Oba osećanja kada je Siniša u pitanju nadilaze prosečnu emociju koja većina igrača nose u sebi", reči su Jovana Aćimovića.

Prijateljstvo između Stanislava Karasija i Mihe je dobro poznato.

"Sve što je uradio u Zvezdi je bilo fantastično. On je sinonim za trofeje, bio je prvak u Vojvodini, a potom u Zvezdi. Narod ga je voleo, a to je u fudbalu najvažnije. Poznavao sam mu dobro i oca, družili smo se u Borovu...", istakao je između ostalog Karasi.

Proslavljeni rukometaš Nenad Peruničić prisetio se legendarne Mihine izjave kada je nastupao za Lacio, kojom se ponose svi zaljubljenici u crveno-bele boje, a ona je glasila da protiv svoje Zvezde ne želi da igra.

"Slušao sam i ja tu njegovu izjavu, ali to je bio Siniša Mihajlović, čovek sa jasnim stavom i odlukama, koje nikada nije dovodio u pitanje. Tužna vest koja je odjeknula i način na koji je reagovao ceo svet juče, su i više nego dovoljan pokazatelj ko je bio Siniša Mihajlović. Možda i mnogo više nego što smo ga mi zamišljali", zaključio je Nenad Peruničić.

Mihajlović je preminuo u 54. godini posle dugogodišnje borbe sa leukemijom, a knjiga žalosti biće otvorena do 17 časova u Muzeju FK Crvena zvezda.

уторак, 28. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије