Читај ми!

Rekordi su tu da bi se rušili – koliko je zapravo dobar Erling Holand

Otkako se pojavio na velikoj fudbalskoj pozornici, Erling Holand ne prestaje da oduševljava ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu. U derbiju Mančestera postigao je het-trik, treći u sezoni i to posle samo osam odigranih mečeva u Premijer ligi. Ukoliko nastavi ovim tempom, mnogi smatraju da će postići i 50 golova u sezoni, a pojedini komentari već ga svrstavaju među najbolje napadače svih vremena koji su igrali na Ostrvu.

Samo osam kola odigrano je od početka sezone u Premijer ligi, a Erling Holand je ukrao šou - Norvežanin je već 14 puta tresao mreže protivnika, uključujući tri ostvarena het-trika.

Holand je postao prvi igrač u istoriji Premijer lige koji je postizao po tri pogotka na tri uzastopna meča pred domaćim navijačima.

Ukoliko to nije dovoljno jak argument koji opisuje Holandova dostignuća na Ostrvu dovoljno je pogledati koliko je vremena trebalo nekim drugim zvezdama engleskog fudbala da zabeleže tri het-trika u Premijer ligi.

Majklu Ovenu trebalo je 48 mečeva u dresu Liverpula da zabeleži tri het-trika u Premijer ligi, Rudu van Nistelroju 59 da isto učini u dresu Junajteda, Fernandu Toresu 64, Majklu Ovenu 65.

Ako se tome doda da je Kristijano Ronaldo upisao samo tri het-trika u karijeri u Premijer ligi, u 232 odigrane utakmice, a Holandu je za isti učinak bilo potrebno samo osam - jasno je koliko je Norvežaninovo dostignuće posebno.

Prethodno je postao prvi igrač koji je postigao pogotke na prva četiri gostovanja u Premijer ligi, ali i najmlađi igrač koji je stigao do 25 pogodaka u Ligi šampiona.

Otkako je iz Salcburga prešao u Borusiju iz Dortmunda, Holand je od početka 2020. godine u 100 odigranih mečeva postigao 102 pogotka, prosečno više od gola po meču.

Ono što dodatno zadivljuje u igri stamenog napadača je njegov osećaj za asistenciju, u derbiju protiv Junajteda upisao je dve i pomogao saigraču Filu Fodenu da dođe do prvog het-trika u karijeri.

Iako ima tek 22 godine, o Norvežaninu se uveliko priča kao o jednom od najboljih napadača u istoriji, a 2020. godine dobio je nagradu "Zlatni dečko" – za najboljeg mladog fudbalera Evrope.

Poređenja sa Kristijanom Ronaldom, Zlatanom Ibrahimović ili Filipom Inzagijem sigurno gode mladom napadaču, a ima i onih koji smatraju da Norvežanin u svom arsenalu raspolaže kvalitetima sve trojice.

Najbolji strelac u istoriji Premijer lige je Alan Širer sa 260 pogodaka, a ukoliko nastavi ovim tempom, ali i ako ostane u engleskom fudbalu, to dostignuće delu apsolutno dostižno za Holanda.

"Statistika je kao bikini – otkriva sve, a ne pokazuje ništa", čuvene su reči jednog nekadašnjeg kolege, ali u slučaju Erlinga Holanda ona je pravi pokazatelj dominacije jednog igrača, kojem su kvaliteti osporavani činjenicom da ne igra u najboljoj ligi.

Svojim partijama na početku sezone, Holand im je zapušio usta i otvorio oči.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво