Читај ми!

Preminuo legendarni Milutin Šoškić

Legendarni golman Partizana i reprezentacije preminio je u 85. godini života, objavio je fudbalski klub Partizan

Milutin Šoškić je rođen u Jablanici kod Peći,1937 godine. Fudbal je počeo da igra sa 11 godina u Crvenoj zvezdi, ali je ubrzo karijeru nastavio u Partizanu.

Tokom karijere odigrao je 177 utakmica za prvi tim crno-belih, sa kojim je došao i do finala Kupa šampiona 1966. godine, u kojem je Partizan u Briselu poražen od Reala iz Madrida.

Šoškić je sa Partizanom osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije i jedan Kup. Za crno-bele je postigao i jedan gol.

Karijeru je završio u Kelnu, za koji je nastupao od 1966. do 1971. godine. Dres nemačkog kluba obukao je ukupno 65 puta. 

Na golu reprezentacije, Šoškić je nasledio Vladimira Bearu i mrežu državnog tima branio je na 50 utakmica.

Prvo veliko takmičenje Šoškića sa reprezentacijom je bilo Evropsko prvenstvo 1960. na kome je osvojena srebrna medalja nakon pobede u polufinalu nad domaćinom Francuskom od 5:4 i poraza od Sovjetskog Saveza u finalu sa 2:1 nakon produžetaka.

Te iste godine Šoškić je sa reprezentacijom osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rimu. U finalu je pobeđena Danska sa 3:1.

Šoškić je doživeo veliko priznanje kada je pozvan u „tim sveta" na utakmicu Engleska-Ostatak sveta koja je odigrana na "Vembliju" 1965. Tako se našao među najboljim fudbalerima tog vremena. Šoškić je branio drugo poluvreme, a legendarni Lav Jašin prvo.

Po okončanju igračke karijere Šoškić je radio kao trener u OFK Beogradu, Kikindi, Partizanu. Bio je i trener golmana reprezentacije SAD.

U čast legendarnog golmana, crno-beli su 2017. godine pomoćni teren sa veštačkom travom ispod istočne tribine stadiona u Humskoj 1, nekada poznatu „Blatušu", preimenovali u „Teren Milutin Šoškić".

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво