Читај ми!

Hari Kejn proslavio deset godina u Premijer ligi, decenija protkana rekordima

Hari Kejn je pre tačno 10 godina debitovao za Totenhem u Premijer ligi, a u prethodnoj deceniji nametnuo se kao jedan od najboljih evropskih napadača. O kvalitetima kapitena engleske fudbalske reprezentacije verovatno najbolje svedoče sjajni rekordi koje je obarao, a činjenica da još nema 30 godina govori da su pred njim još brojni uspesi.

Nekako neprimetno, Hari Kejn je dočekao desetogodišnjicu svog debija u Premijer ligi, a proslavio je na najbolji mogući način - pogotkom protiv gradskog rivala Čelsija u poslednjim trenucima duela na "Stamford bridžu".

Ne samo da je taj gol doneo bod Totenhemu u naelektrisanom derbiju, već je Kejnu doneo još pokoji rekord u debeloj zbirci golgeterskih dostignuća u engleskom fudbalu.

Bio je to 184. pogodak za Kejna u elitnoj ligi Engleske, čime se izjednačio sa Serhiom Aguerom na prvom mestu liste najboljih strelaca za jedan klub, pretekavši legendarnog Vejna Runija.

Treba li istaći da je Kejn najbolji strelac u istoriji Totenhema u Premijer ligi, a to je postao još 2018. godine u pobedi nad Evertonom. Tada je iza sebe ostavio Tedija Šeringema, a trenutno je na 184 pogotka iz 281 utakmice.

U martu ove godine, Kejn je oborio još jedan Runijev rekord - postao je igrač sa najviše golova na gostovanjima u Premijer ligi, a protiv Čelsija je upisao i 95. pogodak pred gostujućim navijačima.

Kejn u svojim rukama drži i rekord po broju postignutih golova u Premijer ligi u jednoj kalendarskoj godini - 37, postavljen 2017. godine. Daleko je to od Mesijevog 91 gola u 2012, ali je dovoljno da se nadmaši Alan Širer, koji je 1995. godine 36 puta tresao mrežu protivnika kao član Blekburna.

Hari Kejn je vlasnik i najvećeg broja nagrada za igrača meseca u Premijer ligi, doduše zajedno sa Kunom Aguerom. Obojica su čak sedam puta bili najbolji fudbaleri meseca, Kejn poslednji put u martu 2022. godine.

Ipak, pojedini rekordi tek treba da se obore.

Samo 17 pogodaka potrebno je Kejnu da stigne najboljeg strelca u istoriji Totenhema, Džimija Grivsa - zasad je postigao 249 golova na 388 nastupa u dresu londonskog kluba.

Da bi postao najbolji strelac u istoriji Premijer lige moraće dobrano da se potrudi. Sa 184 pogotka daleko je iza neprikosnovenog Alana Širera, koji je sa 260 pogodaka terorisao odbrane na Ostrvu krajem 20. i početkom ovog veka.

Hari Kejn je tri puta osvajao Zlatnu kopačku Premijer lige, koliko i Muhamed Salah, dok jednu više ima Tjeri Anri.

Prošlog leta malo je nedostajalo da Kejn napusti London i preseli se u Mančester siti.

Srećom po navijače Totenhema, kapiten je ostao veran klubu u kojem je stupio na najveću fudbalsku scenu i za deset godina postao jedan od najboljih evropskih napadača.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи