Читај ми!

Remi Orlića na Farskim Ostrvima – slika i prilika izgubljenih kvalifikacija

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno 1:1 na Farskim Ostrvima, u poslednjem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine. Orlići takmičenje završili na trećem mestu Grupe H, iza Francuske i Ukrajine. Ljubitelje fudbala u Srbiji mora da zabrine i činjenica što u ovoj generaciji nije vidljiv kvalitet koji bi nekog od igrača preporučio selektoru A tima Draganu Stojkoviću Piksiju.

Drugi put zaredom mlada reprezentacija Srbije neće učestvovati na Evropskom prvenstvu, pošto je kvalifikacije za Evro 2023. godine u Rumuniji i Gruziji završila na trećem mestu u Grupi H.

I pre meča na Farskim Ostrvima bilo je jasno da Orlići neće igrati na završnom turniru, pa je duel u Klaksviku bio borba za treće mesto na tabeli.

Ekipa Gorana Stevanovića, koji je preuzeo kormilo reprezentacije kada je već bilo jasno da Orlići neće igrati na Evru, bila je bolji rival od vršnjaka sa Farskih Ostrva, ali je još jednom pokazala da joj je neefikasnost najveća boljka.

Prvo poluvreme u Klaksviku proteklo je u kruženju lopte oko kaznenog prostora Farana, ali bez konkretnog udarca na gol koji je solidno branio Rejnatrod, da bi najbolju priliku u tom delu meča imala domaća ekipa u 39. minutu.

U tri navrata je intervenisao kapiten Miloš Gordić, koji je verovatno najzaslužniji što na poluvremenu nije bilo pogodaka.

Orlići su i u nastavku imali posed, ovoga puta stvorili i idealnu priliku, ali je Rejnatrod izašao kao pobednik iz duela sa Andrejem Ilićem.

Na drugoj strani stigla je kazna. Posle centaršuta Jakobsena, Nilsen je nekako uputio loptu ka golu Srbije, a golman Gordić užasno intervenisao i dozvolio da ona pređe gol-liniju.

Do kraja meča gledali smo napade Srbije, koji su mahom kretali od jedine svetle tačke na ovom meču, fudbalera Čukaričkog Kristijana Belića.

Upravo je Belić bio asistent kod izjednačujućeg pogotka Srbije, a strelac je bio mladi Stefan Mitrović, koji je snažnim udarcem gotovo iz mrtvog ugla zatresao mrežu Rejnatroda.

Farani su uspeli u nameri da do kraja meča zadrže remi, dok je Srbija želela pobedu. Ipak, Orlići su osvojenim bodom zadržali treče mesto na tabeli Grupe H, sa 12 osvojenih bodova iz 10 odigranih mečeva.

Samo tri pobede, uz isto toliko remija i čak četiri poraza zabeležili su Orlići u grupi koja ne bi trablo da predstavlja problem, uz svu čast reprezentacijama Francuske i Ukrajine.

Od selekcije od koje smo navikli da redovno igra na završnim turnirima, pa čak i da se bori za jedno od prva četiri mesta, došli smo do ekipe koja se bori sa Faranima za treće mesto u grupi.

Očajan rezultat ove generacije sigurno će se odraziti i na budućnost srpskog fudbala, pošto je malo ko od srpskih mladića zaslužio da se nađe na spisku selektora Stojkovića u narednom periodu.

Srbija je jedan važan ciklus propustila, neće igrati na Evru 2023. u Gruziji i Rumuniji, ali ostaje nada da će neki novi klinci vratiti mladu nacionalnu selekciju na nivo na koji smo navikli, odnosno u sam vrh evropskog fudbala.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара