Čitaj mi!

Blater i Platini sutra na sudu u Švajcarskoj

Bivši predsednik Fife Sep Blater i nekadašnji predsednik Uefe Mišel Platini, trebalo bi da se sutra pojave pred švajcarskim sudom zbog optužbi za korupciju.

Švajcarski tužioci ih optužuju da su protivpravno organizovali da Fifa isplati Platiniju dva miliona švajcarskih franaka (2,08 miliona dolara) 2011. godine.

Slučaj je okončao vladavinu Sepa Blatera svetskim fudbalom, koja je trajala 17 godina, a upropastila je i njegove planove da ga Platini nasledi na funkciji predsednika Fife.

Slučaj koji se vodi protiv Blatera i Platinija samo je jedna od 25 istraga koju državni tužilac Švajcarske vodi zbog korupcije u fudbalu.

"Ovaj slučaj se odnosi na događaj iz 2011. godine. Reč je o administrativnoj stvari, isplata novca koja se dugovala. Stvar je deklarisana kao isplata zarade i odobrena je od svih relevantnih organa Fife", izjavio je Blater.

"Ulazim u ovaj slučaj sa mirnoćom i samopouzdanjem. Ubeđen sam da će pravda biti zadovoljena posle godina divljih laži i optužbi sa kojima sam se suočavao. Dokazaćemo pred sudom da sam delao iskreno, da mi je Fifa dugovala isplatu zarade i da je sve urađeno legalno", istakao je Platini.

Etički komitet Fife smanjio je prvobitne kazne Blateru i Platiniju sa osam na šest godina zabrane rada u fudbalu.