Читај ми!

Zvezda i Partizan u finalu Kupa – može li da pobedi bolji

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana igraju finalni meč Kupa Srbije. Trofej u najmasovnijem takmičenju odavno nema težinu kao titula šampiona, ali ulazi u statistiku i nalazi svoje mesto u klupskim vitrinama. Crveno-beli su odbranili šampionski pehar, u jednoj od najneizvesnijih završnica u istoriji srpskog fudbala, crno-beli bi pobedom u Kupu pokvarili Zvezdinu savršenu sezonu i dokazali sebi da nisu lošiji tim. Direktan prenos finala Kupa Srbije je od 18.00 na Prvom programu RTS-a.

Čini se da odavno dva najbolja i najtrofejnija srpska kluba nisu bila toliko izjednačena kao ove sezone. O tome svedoči činjenica da je Zvezda osvojila šampionski pehar sa samo dva boda prednosti u odnosu na večitog rivala.

Sada Partizan ima priliku da se revašira crveno-belima pobedom u finalu Kupa Srbije, kojom bi dokazali sebi i svojim navijačima da s pravom imaju za čim da žale, ali i da se ponose sezonom koja je, bez obzira na gubitak titule, jedna od najboljih u istoriji kluba iz Humske.

Zvezda s druge strane želi da odbrani duplu krunu osvojenu prošle godine, što bi se, u slučaju trijumfa u Kupu, desilo tek drugi put u bogatoj klupskoj istoriji.

Prema svemu viđenom ove sezone, a naročito u završnici šampionske trke, favorita u ovom duelu nema – crveno-beli se uzdaju u prednost domaćeg terena i u podršku navijača, crno-beli u veću motivaciju i veću želju za dokazivanjem.

Sezona iz snova preti da se pretvori u crno-beli košmar

Kao što je već pomenuto, pod vođstvom Aleksandra Stanojevića crno-beli igraju jednu od najboljih sezona u istoriji kluba, ali na žalost navijača Partizana – bez osvojenog trofeja.

Čak 98 osvojenih bodova u šampionatu, ostvarena 31 pobeda u 37 mečeva, uz samo jedan poraz, samo 13 primljenih golova – nije bilo dovoljno da crno-beli osvoje titulu šampiona Srbije na koju čekaju od 2017. godine.

Odlične igre krunisane su plasmanom u osminu finala Lige konferencije, gde su crno-beli poraženi od kasnijeg finaliste, ekipe Fejenorda.

Ostalo je utešno finale u Kupu Srbije, koje je ove sezone mnogo više od puke utehe – osvajanje trofeja je dokaz pre svega igračima, samom Stanojeviću, ali i svim navijačima crno-belih da se može protiv Zvezde, da crveno-beli nisu miljama daleko, kao što su delovali nekih prethodnih sezona.

Na kraju krajeva, da se jedna blistava sezona okonča osvajanjem trofeja, makar on bio u Kupu Srbije.

Osim sjajne odbrane, crno-beli se uzdaju u golgeterski instinkt Rikarda Gomeša, koji je ove sezone postigao 38 golova na 53 utakmice za crno-bele.

Ipak, u tri meča protiv večitog rivala nije uspeo da zatrese mrežu protivnika.

Trofej u Kupu bonus u Zvezdinim vitrinama

Zvezda u finale Kupa ulazi osokoljena osvajanjem nove šampionske titule, 33. u istoriji kluba. A, ako je sezona crno-belih bila fantastična, šta tek reći za poslednjih 10 meseci ekipe Dejana Stankovića.

Titula šampiona je odbranjena sa neverovatnih 100 osvojenih bodova, uz zabeležene 32 pobede i postignutih 95 golova.

Zvezda je i u Evropi uspešno predstavljala Srbiju, stigla je do osmine finala Lige Evrope, gde je u dvomeču bolji bio škotski Rendžers, potonji finalista tog takmičenja.

Ono što posebno raduje navijače sa Marakane, Zvezda je tri puta ove sezone igrala protiv večitog rivala i nije izgubila.

U jesenjem derbiju u Humskoj bilo je nerešeno 1:1, u prvom prolećnom derbiju, koji je u velikoj meri odredio ishod šampionske trke, Stankovićevi momci su slavili pobedu od 2:0, dok je u trećem duelu crveno-belima na svom terenu bilo dovoljno 0:0, kako bi zadržali bodovnu prednost nad Partizanom.

Pored sjajnog Milana Borjana i može se reći stabilne odbrane, najveća snaga crveno-belih je izuzetno ofanzivan vezni red, u kojem prednjače Aleksandar Katai, Mirko Ivanić i El Fardu Ben – trojka koja je u šampionatu ukupno 54 puta matirala protivničke odbrane.

*** 

Zanimljivo je da crno-beli osmu godinu zaredom igraju u finalu najmasovnijeg takmičenja, a u prethodnih sedam pokušaja četiri puta su podizali pehar namenjen osvajaču Kupa Srbije.

U poslednja dva finala crno-beli su poraženi, oba puta posle slabijeg izvođenja penala od Vojvodine odnosno Crvene zvezde, a ove sezone imaju priliku da se revanširaju večitom rivalu i osvoje 17. trofej u Kupu.

Zvezda je čak 25 puta osvajala titulu u Kupu Srbije, a prošle sezone su posle penala savladali Partizan i došla do trofeja posle devet dugih godina suše.

Ono što ovogodišnje finale Kupa Srbije razlikuje od nekih prethodnih, ljubitelji fudbala će duel dva najveća srpska kluba moći da prate u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво