Читај ми!

Ten Haga čeka đavolski težak posao u Junajtedu, šta biste vi prvo uradili na njegovom mestu?

Danima se čekalo da se potvrdi i ozvaniči informacija da je holandski stručnjak Erik ten Hag novi menadžer Mančester junajteda. I dok navijači "crvenih đavola" jedva čekaju rekonstrukciju tima, novog šefa struke čeka đavolski težak posao. Brojni stručnjaci i mediji pokušavaju da mu pomognu u odabiru aktuelnih igrača koje treba da zadrži, kao i u izboru novih pojačanja.

Mančester junajted iz dana u dan tone sve dublje i pomera granicu dna koje dotiče.

Novije generacije koje ne misle da je situacija toliko alarmantna i loša, verovatno nisu svesne toga koliki je Junajted gigant u svetu fudbala, kakvu istoriju ima i koliko je teško poverovati očima kada ih vidite da se unapred spremaju za debakl od Liverpula.

Junajted je očekivano poražen sa 4:0 od ljutog rivala i to nikome nije predstavljalo iznenađenje, što je možda i najveći dokaz katastrofalnog stanja u kojem se ovaj klub nalazi.

Nemački stručnjak Ralf Ragnik ne samo da nije uspeo da stabilizuje redove trofejnog kluba, nego se stiče utisak da gubi kontrolu više nego njegov prethodnik Ole Gunar.

Engleski tim ozvaničio je da će Holanđanin Erik ten Hag sesti na klupu od leta, a odmah se postavlja pitanje šta bi trebalo da budu njegovi prvi potezi.

Polako, ali sigurno se priprema teren i zagrevaju priče vezane za to koga bi "crveni đavoli" trebalo da zadrže, koga da oteraju i koga da dovedu.

Mnogi smatraju da uopšte nije problem u kvalitetu koji poseduju fudbaleri Junajteda, već manjak sistema, koncentracije, igre i brojnih psiholoških faktora.

Delimično u tome ima istine, ali očigledno je da pored brojnih zadataka u tom segmentu, Ten Haga čeka i velika rekonstrukcija sastava. 

Ko (ne)treba da ostane

Ako se krene od pozicije do pozicije, na papiru se vidi da Mančester ima pregršt igrača koji bi mogli da doprinesu klubu, naravno pod drugim uslovima i okolnostima.

Skromno mišljenje autora teksta je da bi za totalnu rekonstrukciju i prvi korak u povratku na stare staze slave, Ten Hagu bilo dovoljno oko 250-300 miliona evra budžeta, koliko se i pominje da će dobiti.

Utisak je da su golmani De Hea i Henderson sigurni i da se na toj poziciji neće videti nikakva promena.

Odbrana je nešto na čemu će morati dosta da se poradi, verovatno i najviše.

Mesto štopera je nešto što je očigledno kritično u Mančesteru, uprkos talentovanim fudbalerima koji imaju potencijal, ali ga očigledno ne pokazuju.

Rastanak bi morao da se desi sa Džounsom i Baijem. 

Dosta kompolikovana je situacija sa Harijem Mekgvajerom, reprezentativcem Engleske koji je skupo plaćen, a koji je postao predmet komike u svetu fudbala.

Osim ukoliko neko ne ponudi dovoljno veliki novac za Mekgvajera, što je veoma teško izvodljivo u ovom trenutku, očekuje se da on ostane u "crvenim đavolima".

Pored njega, pametno bi bilo zadržati Varana i Lidelofa, ali zbog njihovog zdravstvenog i mentalnog stanja, valjalo bi dovesti još jednog štopera.

Imena koja ulaze u pomenutu računicu, a koja poseduju neophodni kvalitet su: Kunde, Kulibali, Pau Tores, Lisandro Martinez...

Što se tiče pozicije levog beka, tu ne bi trebalo ništa da se menja, jer Šo i Teljes zadovoljavaju kriterijume i mogu da budu na raspolaganju novom treneru.

Desni bek je mesto gde bi se moglo videti osveženje.

Naime, Van Bisaka i Dalot nisu oduševili ni ove sezone, pa bi Ten Hag mogao da razmisli o pojačanju na toj poziciji.

Kako je njegov trenutni izbor u Ajaksu Mazraui već odabrao novu sredinu (Bajern), Ten Hag bi mogao da se okrene svom bivšem miljeniku, Seržinju Destu.

Nije tajna da Dest ima veoma težak period u Barseloni, gde se očigledno nije uklopio kako na terenu, tako i van njega, ali mnogi mediji navode da bi upravo Mančester junajted i njegov nekadašnji trener mogli biti pravi potez, pritom da bi Barselona pristala da proda Desta verovatno za mnogo manje novca od očekivanog. 

Sredina terena takođe privlači dosta pažnje.

Jedan od tri najveća problema Junajteda dolazi upravo iz tog dela terena i ime mu je Pol Pogba.

Utisak je da ne postoji više način na koji će neki trener moći da dopre do njega i motiviše ga u Junajtedu, pa bi rastanak bio jedino rešenje, pogotovo kada se u obzir uzme to da mu ugovor ističe na leto.

Rastanak je očigledan i sa Matićem, Matom, kojima takođe ističu ugovori.

Velika nepoznanica je Fred, koji je poput Mekgvajera skupo plaćen, ali nije opravdao očekivanja. 

Tim iz Mančestera trebalo bi da zadrži Bruna i Mektomineja, bez velikih razmišljanja i iz različitih razloga (nekom drugom prilikom o njima dvojici). 

Junajted je propustio priliku da bez obeštećenja dovede igrača poput Kesija iz Milana (a koji ide u Barselonu), ali ipak postoje i druge opcije.

Ona koja se sa razlogom najviše pominje je Deklan Rajs. 

Iako je cena možda veća nego što bi mnogi klubovi bili spremni da plate i rizikuju, Rajs iz meča u meč dokazuje da je jedan od najboljih vezista na svetu, te da bi i cena od 100 miliona evra ne bi trebala da predstavlja problem.

Rajs bi bio jedna od najvećih investicija u rekonstrukciji, ali definitivno bi bio neko ko bi doneo stabilnost u njihovoj vezi i ko bi bio dirigent na terenu. 

Ono što raduje mnoge ljubitelje fudbala jeste povrtak Donija Van de Beka sa pozajmice iz Evertona.

Pre samo nekoliko meseci, Ten Hag je o statusu talentovanog holandskog fudbalera u Junajtedu poredio sa "smrtnim grehom", pa će biti veoma zaniljmivo kako će Ten Hag probuditi svoje fudbalsko dete i implementirati ga u Junajtedu. 

Napad je nešto što će doneti pravu glavobolju Ten Hagu. 

Od odlazaka, treba očekivati prekid saradnje sa Kavanijem, Lingardom i Grinvudom.

Sančo, Rašford i Elanga su opcije koje treba zadržati i oko kojih treba graditi budući sastav.

Marsijal koji se vraća sa pozajmice je tip fudbalera kojeg bi Ten Hag mogao da osposobi i vrati u redove Junajteda.

Kristijano Ronaldo je jedna velika misterija i nerešiva enigma u redovima "crvenih đavola".

Daleko od toga da je on nedodirljiv, ali daleko do toga i da je sav problem Junajteda u njemu.

Njegova reputacija, kvalitet i umeće su neosporni i definitivno bi pomogao i u "novom" Junajtedu, ali bi polako, ali sigurno, trebao da se tu okreće novi list.

Ključni potez u obnovi Junajteda i povratku na staze stare slave bilo bi pojačanje na mestu napadača.

Junajtedu je potrebno zvučno pojačanje, dokazan i kvalitetan napadač, sa golovima u nogama, ali i sa mogućnost kreiranja naslova u novinama.

Idealne opcije za to su svakako Haland ili Mbape, ali jasno je da oni karijeru neće nastaviti u Junajtedu, ali onaj koji bi mogao to da uradi, a ima navedene atribute, jeste Hari Kejn.

Kejn je ušao u zrele godine, neki će reći i najbolje, prerastao je odavno Totenhem i spremaj je za krupniji korak.

Njegova reputacija u velikoj meri bi vratila Junajted u epicentar medijske pažnje, a ne sumnja se da bi on to golovima opravdao.

Pored Kejna, Junajted bi mogao da dovede još jednog igrača u napadu, a opcije za to mogle bi da budu: Nunjez, Grizman, Dibala, Dembele... 

Potencijalni izgled novog Junajteda  

Ono što se može zaključiti jeste da slika iznad nije uopšte neizvodljiv scenario.

Najkrupniji zalogaji i investicije bili bi Kejn i Rajs, za koje bi verovatno trebalo izdvojiti po 100 miliona evra.

Kunde bi takođe bio velika investicija, ali uzveši u obzir da je Junajted ne tako davno platio Baija 38, Lindelofa 35, Mekgvajera 90, Van Bisaku 50, Freda 60, Mktarijana 45 miliona, onda ne bi trebalo škrtariti na fantastičnom štoperu kakav je Kunde.

Uzevši u obzir kako je prodala Emersona Totenhemu, stiče se utisak da bi Junajted mogao da kupi Desta od Barselone za cifru koja ne bi prelazila 30 miliona evra.

Rešenje nije samo u novcu i pojačanjima

Kadrovska rekonstrukcija, koja bi rasteretila platežnu moć, ali i donela osveženje u ekipi, nije ključna stvar koja je neophodna Mančesteru.

Ten Hag neće imati dileme samo oko toga koji igrač ima kvalitet za koju poziciju, ili kog igrača da dovede.

Glavna caka i trik biće izvući maksimum iz igrača koji su već u klubu. 

Holandski stručanjak moraće da dođe sa novim sistemom, novim pravilima, postulatima, sa novim i svežim praznim listom, na koji će krenuti da ostavlja svoj potpis, trag i pečat.

Utisak je da jedino tako Mančester junajted može kao feniks da se izdigne iz pepela u kojem se nalazi i da bi svako drugo krpljenje, prošlo kao ovo Ragnikovo.

Težak zadatak je pred Ten Hagom, sigurno najteži u njegovoj dosadašnjoj karijeri, ali ovo su situacije gde se pokazuje da li ste za sam vrh svetskog fudbala, ili tek talentovani prosek.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи