Читај ми!

Na današnji dan 1929. Radio Beograd prvi put prenosio fudbalski meč

Na današnji dan 7. aprila 1929. godine Radio Beograd je prvi put prenosio jednu fudbalsku utakmicu. Bio je to meč između BSK-a i Jugoslavije. BSK je pobedio sa 7:1 a prvi reporter bio je Rade Stoilović.

Kasnije je to na programima našeg radija postala tradicija. A posebno popularni bili su kombinovani prenosi fudbalskih utakmica.

1931. godine na programima Radio Beograda uvedena je i emisija - Čas gimnastike na radiju - kao prva sportska emisija na radiju.

U prvoj deceniji postojanja urađeno 145 radio prenosa u 11 sportskih diciplina.

Rodonačelnik prenosa na radiju Radivoje Marković. Prvi njegov prenos 17. 9. 1937. auto reli Prag-Budimpešta-Beograd sa cilja relija, prvi njegov prenos fudbalske utakmice 1. 12. 1937. duel fudbalskih reprezentacija Beograda i Zagreba.

Kasnije uz njega Marko Marković, Jordan Ivanović i Miodrag Stoiljković koji su kroz direktne prenose ispratili najveće uspehe naših sportista, sa Olimpijskih igara, svetskih i evropskih šampionata, finala u klupskoj konkurenciji. Na programima radija prenošeni su i svi večiti fudbalski derbiji - dueli Crvene zvezde i Partizana.

Čuveni usklik Radivoja Markovića GOL GOL GOL GOL sa utakmice Jugoslavija - Paragvaj sa svetskog prvenstva 1958. godine je i najprepoznatljiviji deo špice emisije Vreme sporta i razonode, koja se emituje na programu Radio Beograda više od šest decenija.

8. juna 1953. krenuo sa emitovanjem Sportski žurnal sportski radio pregled a 13. 3. 1960. emitovana prva emisija Vreme sporta i razonode.
Pokretači emisije su bili Radivoje Marković i Predrag Knežević.

Vreme sporta i razonode i danas se emituje svake subote na Prvom programu Radio Beograda.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво