Читај ми!

Za one koji nisu čuli – Barselona se vratila

Deklasiranje Reala, u sred Madrida na, posle dugo vremena punom, "Santjago Bernabeu", ozvaničilo je povratak Barselone među najbolje i najkvalitetnije klubove na svetu. Četiri gola u mreži Reala, Atletika, Napolija, Valensije Bilbaoa i Viljareala govore da je "Blaugrana" preporođena dolaskom legende Ćavija, koji se nameće kao jedan od najboljih stručnjaka na svetu.

Gotovo da ne postoji osoba, čak ni ona najoptimističnija, koja je mogla da nagovesti Barseloninu renesansu u drugom delu sezone.

Sa razlogom su mnogi bili skeptični po pitanju Ćavijevog angažmana na klupi kluba u kojem je proveo svoj čitav život.

Čak je i sam predsednik Barselone Đoan Laporta čekao i tražio neke druge opcije, pa je na kraju odustao i volan kluba prepustio Ćavijevim rukama.

Koji mesec kasnije, isti taj Laporta govori za sve španske medije da ne može sebi da oprosti to što nije legendu kluba ranije zaposlio i što je možda limitirao uspehe Barselone ove sezone.

Ronald Kuman znao je da je potrošni i zamenjivi materijal, poslužio je za prelazni period, prekinuo period bez osvojenog trofeja, dao priliku i afirmisao nekoliko mladih i talentovanih igrača, ali je bilo očigledno da se Barselona sa njim na staze stare slave vratiti neće.

Ćavi je svojim dolaskom od prvog dana promenio mnoge stvari u klubu, a sve to, zajedno sa reakcijom igrača, krenulo je da daje zapažene rezultate. 

Kako je vreme odmicalo, Barsa je sve više ličila na ono što je predstavljala godinama unazad.

Iako je eliminisana u Kupu Kralja, poražena u Superkupu Španije, iako će najverovatnije ostati bez trofeja u domaćem prvenstvu, iako je eliminisana u grupnoj fazi Lige šampiona, Barselona se nalazi na pravom putu.

Navijači su i početkom sezone prepoznali da se klub nalazi u očajnoj poziciji, što finansijski, što rezultatski i rešili da pokažu da je njihova ljubav bezuslovna.

To što nema Mesija, Grizmana, Nejmara, Suareza i ostalih zvezda, nije predstavljalo problem u podršci na tribinama, kupljenim dresovima i generalnoj ljubavi prema klubu.

Ipak, dolaskom Ćavija, deluje da su se ljubitelji "Blaugrane" dodatno "zapalili", da postaju sve ponosniji na svoj klub, pogotovo zbog toga što je ono dete, koje su gledali kako godinama stasava u najboljeg vezistu na svetu, sada kao lutkar upravlja fudbalom čak i sa klupe i pomaže u obnovi svog voljenog kluba.

Ono što je Barselona pokazala za samo dva i po meseca, ravno je čudu.

Počelo je nezahvalno po Ćavija, jer je u prvim danima u novoj ulozi u Barsi, bio primoran na neke neuspehe.

Iako je debitovao pobedom u katalonskom derbiju protiv Espanjola, u kratkom periodu Barsa je remizirala sa Benfikom i Osasunom i bila rutinski poražena od Bajerna.

Ipak, period surove dominacije, ubedljivih pobeda i temeljenje statusa giganta, počelo je od meča sa Atletiko Madridom.

Iako je prva primila gol na tom meču, Barselona je zaigrala na nekom, do tada dugo neviđenom nivou, spakovala četiri pogotka do kraja susreta i savladavši direktnog rivala započela penjanje na tabeli i borbu za mesto koje je vraća u Ligu šampiona.

Pre svega taktički maestralno pripremljene utakmice i taktički osmišljeni postulati, a onda i perfektna realizacija igre i golova gladnih igrača, rezultovali su time da je Barsa ubedljivo savladala Valensiju sa 4:1, Napoli sa 4:2, Bilbao sa 4:0, Osasunu sa 4:0 i potom istim rezultatom i Real.

Madriđani su slavili 120. godina od osnivanja kluba, lideri su na tabeli La Lige, eliminisali su PSŽ u osmini finala Lige šampiona, osvojili su Superkup Španije, bore se za tri trofeja u ovoj sezone.

"Kraljevski klub" je delovao kao skup amatera, pošto nije uspevao da spoji par minuta fudbala u kojem neće dozvoliti izglednu priliku Barseloni.

Četiri primljena gola izgledali su kao poklon, pošto su Katalonci vrlo lako mogli da dođu do još toliko. 

Nekako se nastavila tradicija da kada Barselona pobedi u "El klasiku", to bude više nego ubedljivo i to bude odučavanje Reala od fudbala.

Ipak, do kraja sezone preostalo je još mnogo utakmica na kojima Barselona mora da dokaže i opravda kvalitet.

Uspela je da se domogne treće pozicije u domaćem prvenstvu i napokon ima prostora da slobodnije "diše".

Jurila je, sustigla i prestigla je Atletiko i Betis, diše za vratom drugoplasiranoj Sevilji, sa kojom igra u narednom meču i koju ukoliko dobije, napokon ima poziciju u kojoj može da bude nešto rasterećenija.

Što se tiče Evrope, iako joj ne stoji igranje u Ligi Evrope, rešeni su iz Barselone da ne prepuštaju ništa slučaju.

Povratak u Ligu šampiona ne mora doći nužno kroz domaće prvenstvo, pa je zato Barsa naoštrena i u Ligi Evrope, gde se plasirala u četvrtfinale, pošto je prethodno eliminisala neugodne Napoli i Galatasaraj.

Budućnost je svetla, supertalentovani igrači su tu, hemija i atmosfera na visokom nivou, naziru se i pojačanja za narednu sezonu, ali posao u tekućoj sezoni nije gotov, pa će Ćavi i Barselona morati da nastave sa ovakvim izdanjima, ukoliko i zvanično žele da se vrate u sam Evropski i svetski vrh.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво