Читај ми!

Rendžers, posrnuli gigant na stazama stare slave

Šampion Škotske, ekipa Glazgov rendžersa, protivnik je Crvenoj zvezdi u osmini finala Lige Evrope. Dve ekipe imaju bogatu i zanimljivu istoriju, ali danas bez kvaliteta koji ih je krasio 1990. ili 2007. godine.

Posrnuli gigant vraća se na staze stare slave, može se reći za ekipu Glazgov rendžersa.

Preživeli su ispadanje u četvrti rang škotskog fudbala, vratili se u elitu, potom i na tron, a u poslednje tri godine igraju u osmini finala Lige Evrope. 

Aktuelni prvak Škotske, poput Crvene zvezde, u ovogodišnje izdanje Lige Evrope došao je nakon neuspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Nakon poraza od Malmea, u grupi Lige Evrope sastajali su se sa Lionom, Spartom i Brondbijem.

Počeli su veoma loše, činilo se da nemaju kvalitet i ambiciju za plasman u nokaut fazu, ali su onda drastično podigli formu.

U šesnaestinu finala plasirali su se kao drugoplasirana ekipa grupe, što je značilo da će kao autsajderi ići u nokaut fazu.

Tako je i bilo, pošto su za protivnika imali Borusiju iz Dortmunda, jednog od favorita za osvajanje evropskog takmičenja.

A onda iznenađenje za gotovo sve ljubitelje fudbala!

Škotska ekipa beleži pobedu od 4:2 na "Signal Iduna parku" u Dortmundu, da bi potom na "Ajbroksu", remi od 2:2 značio da je Borusija eliminisana i da Rendžers nastavlja pohod u Ligi.

Što se tiče škotskog šampionata, oni su trenutno na drugom mestu na tabeli, sa tri boda manje od najvećeg rivala Seltika.

Imaju najmanje poraza u ligi, po efikasnosti i defanzivi su na drugom mestu, ali ostaje utisak da igraju promenljivo.

Pre samo mesec dana imali su period sa velikim brojem postignutih i primljenih golova, dok u poslednje vreme igraju mirnije, manje su efikasni, više vode računa o defanzivi.

Sa klupe ih predvodi, kao u Zvezdinom slučaju, nekadašnji fudbalski velikan – Đovani van Bronkhorst.

Mnogi ga se sećaju kao nekadašnjeg beka holandske reprezentacije, a potom i Fejenorda, Rendžersa, Barselone i Arsenala, ali Van Bronkhorst već dugi niz godina gradi trenersku karijeru.

Nakon što je radio kao asistent, a potom i trener u omladinskoj školi Fejenorda, Đovani je 2015. godine preuzeo klupu prvog tima Fejenorda, ekipe u kojoj je započeo i završio igračku karijeru.

S njima je za četiri godine stigao do titule prvaka Holandije, kao i po dva holandska Kupa i Superkupa.

Nakon Fejenorda, godinu dana zadržao se u Kini kao strateg Guangdžoua, gde je nasledio Dragana Stojkovića Piksija.

U Rendžerse je stigao krajem 2021. godine, kada je preuzeo kormilo od Stivena Džerarda.

Zbog uspeha svog prethodnika, pred holandskim stručnjakom je veliki izazov, ali deluje da je spreman za tako nešto.

Kada govorimo o igračkom kadru škotske ekipe, Rendžersi su pokriveni na svakoj poziciji i u sastavu imaju veliki broj kvalitetnih igrača, ali se nekoliko njih ističe.

Gotovo uvek nastupaju ili u formaciji 4-2-3-1 ili 4-3-3, u kojoj blista najistureniji i najefikasniji napadač kluba i lige Alfredo Morelos.

Kolumbijski napadač je u svim takmičenjima za Rendžerse ove sezone postigao 18 golova, a osam puta bio je asistent i definitivno važi za najveću pretnju po gol Crvene zvezde i igrača na kojeg se mora usmeriti velika pažnja.

Drugi strelac ekipe je iskusni napadač Ruf, prošlogodišnje pojačanje iz Anderlehta, a nekadašnji član Lidsa. Ruf je postigao 12 golova ove sezone.

Igrač od kojeg u velikoj meri zavisi igra Glazgov rendžersa je sjajni Džejms Tavernije.

Iako desni bek, on je jedan od retkih igrača u čitavoj Evropi koji mogu da se pohvale dvocfirenim brojem postignutih golova (10) i asistencija (14).

Pored pomenutih fudbalera, treba napomenuti da igri Rendžersa u velikoj meri doprinose i iskusni Ludnstram, Kamara, Goldson, Aribo, Mekgregor...

Za tim iz Glazgova neće igrati Hadži zbog povrede, koji je najverovatnije završio sezonu.

Utakmice srpske i škotske ekipe zakazane su za 10. i 17. mart.

Prvi susret igraće se na "Ajbroksu", a revanš na stadionu "Rajko Mitić".

Pored revanša Glazgovu, Crvena zvezda ima istorijsku priliku da zabeleži plasman u četvrtfinale evropskog takmičenja, nešto što joj nije pošlo za rukom još od 1991. godine.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи