Читај ми!

Zvezdina prilika za naplatu starih dugova, moćni Rendžersi misle drugačije

Crvena zvezda se poslednjih sezona revanšira evropskim rivalima za poraze, nesreće i nepravde iz ranijih godina. Novu priliku za to imaće protiv Glazgov rendžersa, škotske ekipe s kojom se sastaje u osmini finala Lige Evrope.

Teško da se moglo zamisliti da će Crvena zvezda, nakon neuspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona, blistati u Ligi Evrope.

Šampion Srbije je pokazao svoje kvalitete i opravdao ime u nimalo lakoj grupi F, u kojoj je završio ispred Brage, Midtjilanda i Ludogoreca.

Tri pobede, dva remija i samo jedan poraz obezbedili su Crvenoj zvezdi direktan plasman u osminu finala, gde čekaju da šesnaestinu finala završe ekipe kakve su Barselona, Sevilja, Napoli, Lacio, Porto, Dortmund, Atalanta...

Žreb

Jedan od pomenutih klubova mogao je biti gost na stadionu "Rajko Mitić", ali su umeće Glazgov rendžersa a potom i žreb u Nionu odredili drugačiji tok.

Crvena zvezda može biti zadovoljna žrebom. Da je moglo bolje – moglo je, da je moglo gore – svakako da jeste.

To je potvrdio i trener crveno-belih Dejan Stanković.

"Ne znam da li je moglo da prođe bolje, ali sigurno da je moglo biti mnogo gore. Dobro smo odigrali u grupnoj fazi i imamo pravo da se nadamo. Odustajati nećemo. Ovo je protivnik protiv kog možemo da damo sve od sebe i da se nadamo nečem lepom", prve su reči Stankovića nakon žreba.

Srpska ekipa će ponovo ukrstiti koplja sa Glazgov rendžersom, ekipom s kojom deli zanimljivu istoriju.

Međusobni susreti

Čak sedam puta sastajale su se srpska i škotska ekipa, Zvezda je pobedila dva puta, isto toliko puta bilo je nerešeno, dok tim iz Glazgova ima tri pobede u međusobnim duelima.

Rendžers je bio jedna od ekipa koje su stajale na putu Crvene zvezde ka krovu Evrope 1991. godine.

Crveno-beli tada su upisali ubedljivu pobedu od 4:1 u ukupnom rezultatu i nastavili pohod ka osvajanju "ušatog" trofeja.

Ipak, 16 godina nakon toga, usledio je drugačiji scenario u susretu ova dva tima. 

Gotovo da nema osobe koja se na pomen Crvene zvezde i Glazgov rendžersa ne seti duela ove dve ekipe iz 2007. godine.

Nije Zvezda imala sreće tih godina u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Prvo PSV, potom Milan, da bi možda i najbolnije za navijače srpske ekipe bilo protiv Rendžersa.

Bila to je velika prilika da se crveno-beli vrate u elitno evropsko takmičenje, bili su potpuno ravnopravni, na momente i bolji rival od Škota, ali to nije pokazao rezultat.

U 90. minutu Načo Novo postigao je gol u Škotskoj, pa je tako srpskoj ekipi bila neophodna pobeda u Beogradu.

Na krcatoj "Marakani", napad od prvog do poslednjeg minuta, prilike Burzanovića, Koromana, Đorđevića i drugih, ali na kraju meč bez postignutog gola, neuspeh i velika žal.

Revanš lista

Čak 15 godina kasnije, sudbina i žreb u Nionu dali su priliku Crvenoj zvezdi da se revanšira. 

Utisak je da Crvena zvezda proteklih godina u Evropi radi upravo to – revanšira se ekipama za poraze iz ranijih godina i perioda kada su odnosi snaga bili drugačiji.

Današnja Zvezda je znatno kvalitetnija, stabilnija, talentovanija, ali i iskusnija nego u pomenutom periodu.

To su na svojoj koži prethodnih godina osetili Slovan, Kairat, Liverpul, donekle Milan, Ludogorec i Braga, kojima se Zvezda svetila za ranije poraze.

Škotski klub mogao bi biti nova "žrtva", ali za tako nešto potrebno je mnogo više od želje.

Moćni Glazgov rendžers

Pred Crvenom zvezdom je veoma težak zadatak, pošto je tim iz Glazgova u velikom usponu.

Posrnuli gigant vraća se na staze stare slave. 

Aktuelni prvak Škotske, poput Crvene zvezde, u Ligu Evrope došao je nakon neuspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Nakon poraza od Malmea, u grupi Lige Evrope sastajali su se sa Lionom, Spartom i Brondbijem.

Počeli su veoma loše, delovalo je da nemaju kvalitet i ambiciju za plasman u nokaut fazu, ali su onda drastično podigli formu.

U šesnaestinu finala plasirali su se kao drugoplasirana ekipa grupe, što je značilo da će kao autsajderi ući u nokaut fazu.

Tako je i bilo, pošto su za protivnika imali Borusiju iz Dortmunda, jednog od favorita za osvajanje evropskog takmičenja. 

Međutim, usledilo je iznenađenje za gotovo sve ljubitelje fudbala. 

Škotska ekipa beleži pobedu od 4:2 na "Signal Iduna parku" u Dortmundu, da bi potom na "Ajbroksu", remi od 2:2 značio da je Borusija eliminisana i da Rendžers nastavlja pohod.

Što se tiče škotskog šampionata, oni se trenutno nalaze na drugom mestu na tabeli, sa tri boda manje od najvećeg rivala Seltika. 

Imaju najmanje poraza u ligi, a ono što obeležava njihove susrete u poslednje vreme, u svim takmičenjima, jesu golovi, što postignuti, što primljeni. 

Sa klupe ih predvodi dosta zanimljivo ime (kao i u Zvezdinom slučaju, nekadašnji fudbaler tima) Đovani van Bronkhorst.

Mnogi ga se sećaju kao nekadašnjeg beka holandske reprezentacije, a potom i Fejenorda, Rendžersa, Barselone i Arsenala, ali Van Bronkhorst već dugi niz godina gradi trenersku karijeru.

Nakon što je radio kao asistent, a potom i trener u omladinskoj školi Fejenorda, Đovani je 2015. godine preuzeo klupu prvog tima Fejenorda, ekipe u kojoj je započeo i završio igračku karijeru.

S njima je za četiri godine stigao do titule prvaka Holandije, kao i po dva holandska Kupa i Superkupa.

Nakon Fejenorda, godinu dana zadržao se u Kini kao strateg Guangdžoua, gde je nasledio Dragana Stojkovića Piksija.

U Rendžerse je stigao krajem 2021. godine, kada je preuzeo kormilo od Stivena Džerarda.

Zbog uspeha svog prethodnika, pred holandskim stručnjakom je veliki izazov, ali deluje da je spreman za tako nešto. 

Kada govorimo o igračkom kadru škotske ekipe, Rendžersi su pokriveni na svakoj poziciji i u sastavu imaju veliki broj kvalitetnih igrača, ali se nekoliko njih ističe.

Gotovo uvek nastupaju ili u formaciji 4-2-3-1 ili 4-3-3, u kojoj blista najistureniji i najefikasniji napadač kluba i lige Alfredo Morelos.

Kolumbijski napadač je u svim takmičenjima za Rendžerse ove sezone postigao 17 golova, a šest puta bio je asistent i definitivno važi za najveću pretnju po gol Crvene zvezde i igrača na kojeg se mora usmeriti velika pažnja.

Drugi strelac ekipe je iskusni napadač Ruf, prošlogodišnje pojačanje iz Anderlehta, a nekadašnji član Lidsa. Ruf je postigao 11 golova ove sezone.

Igrač od kojeg u velikoj meri zavisi igra Glazgov rendžersa je sjajni Džejms Tavernije.

Iako desni bek, on je jedan od retkih igrača u čitavoj Evropi koji mogu da se pohvale dvocfirenim brojem postignutih golova (10) i asistencija (14).

Pored pomenutih fudbalera, treba napomenuti da igri Rendžersa u velikoj meri doprinose i iskusni Ludnstram, Kamara, Goldson, Aribo, Mekgregor...

Tim iz Glazgova oslabljen je neigranjem povređenog Hadžija, koji je najverovatnije završio sezonu.

Utakmice srpske i škotske ekipe zakazane su za 10. i 17. mart.

Prvi susret igraće se na "Ajbroksu", a revanš na stadionu "Rajko Mitić".

Pored revanša Glazgovu, Crvena zvezda ima istorijsku priliku da zabeleži plasman u četvrtfinale evropskog takmičenja, nešto što joj nije pošlo za rukom još od 1991. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво