Читај ми!

Partizanov protivnik po želji – Sparta ne zna sa srpskim klubovima i može se eliminisati

Odlukom žreba u Nionu, Partizan će u nokaut fazi Lige konferencija igrati protiv praške Sparte, ekipe koja je kvalitetna, ali s kojom se može igrati i nadigravati. Crno-beli žele što pre da zaborave prethodna dva evropska izdanja (Anortozis i Flora) i da nastave sa serijom uspeha naših klubova protiv Sparte, ali i time dodatno pojačaju kako svoju, tako i poziciju naše zemlje na Uefinim rang-listama.

Iz ugla crno-belih, glavni utisak žreba nokaut faze Lige konferencija jeste da je izvučen protivnik po meri.

Ponovo Partizan igra sa češkom ekipom, ali odlično je što to nisu ni Slavija, ni Plzen.

Partizanov put u Ligi konferencija

Liga konferencija je u dosadašnjem premijernom izdanju pokazala dosta toga neobičnog.

Prvi utisak bio je da je Partizan imao kvalitetnije protivnike u kvalifikacijama nego što je to slučaj u grupnoj fazi.

Ipak, kasnije se saznalo da grupa nije bila šetnja kroz park, pošto je Flora protiv srpske ekipe upisala prvu pobedu u grupnim fazama evropskih takmičenja, a Anortozis i Gent bili potpuno respektabilni rivali.  

Na kraju, ostvareno je ono što je najbitnije, a to je prolaz u nokaut fazu, tj šesnaestinu finala takmičenja.

Naredna prepreka na evropskom putu Partizana je ekipa Sparte iz Praga, dosta zanimljiva, kvalitetna, ali i poželjnija, tj pobediva ekipa, što su rekli i predstavnici srpske ekipe.

"Nijedan protivnik nije slab, sve ekipe su dobre. Ovo je rival po meri Partizana i zadovoljni smo žrebom. Izvukli smo ekipu sa velikom tradicijom sa kojom smo se sastajali u prošlosti i to na putu ka evropskom finalu. Radujemo se predstojećem duelu sa starim znancima", rekao je Ivica Iliev, prvi čovek sportskog sektora crno-belih.

Sličnog mišljenja je bio i šef struke "parnog valjka".

"Svaka ekipa u ovom žrebu je bila jaka za nas. Hteli smo da izbegnemo PSV, Lester i Marselj. To su nam bile želje. Sparta spada u normalne protivnike. Poštujemo Čehe. Pokušaćemo da se nadigravamo i da uradimo najbolje za tim", izjavio je Aleksandar Stanojević.

Sparta Prag, posrnuli gigant 

Sparta je najtrofejniji klub u Češkoj (pa i u Čehoslovačkoj) i od samostalnosti zemlje osvojila je 14 od mogućih 28 titula domaćeg prvenstva. 

Ipak, ovaj gigant je u ogromnom padu, pošto je poslednji trofej u ligi osvojio u sezoni 2013/2014, a u poslednjih 15 godina tek tri puta bili na šampionskom postolju.

U potpunosti su upali u senku gradskog rivala – Slavije, ali i Viktorije iz Plzenja, što u Češkoj, što na evrosceni.

Nekadašnji redovni učesnik grupne faze Lige šampiona, potom i Lige Evrope, poslednjih godina beleži sve lošije rezultate.

Neverovatno zvuči da se neuspesi ovog kluba dešavaju u periodu kada ih je preuzeo novi vlasnik – multimilijarder.

Srbi znaju kako protiv Sparte

Ono što je još zanimljivije u celoj priči – Sparta je sunovrat doživela u duelima sa srpskim ekipama.

Počelo je eliminacijom od Crvene zvezde u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2017. godine.

Bio je to period kada su sav novac, slobodu i moć poverili čuvenom italijanskom stručnjaku Andrei Stramačoniju, što će se ispostaviti kao katastrofalan potez.

Pored Crvene zvezde, Spartu je na evropskom putu zaustavio i subotički Spartak, koji je godinu dana posle crveno-belih, pobedio sa ukupnim rezultatom 4:1.

Partizan i Sparta Prag su se u dosadašnjoj istoriji sastali samo jednom.

Bilo je to (za crno-bele) čuvene 1966. godine, kada je ostvaren najveći evropski uspeh u istoriji Partizana, plasman u finale elitnog takmičenja.

U četvrtfinalu tadašnjeg Kupa šampiona, Partizan je u prvom meču poražen u Pragu sa ubedljivih 4:1.

Revanš u Beogradu je za prepričavanje, pošto su crno-beli odigrali jedan od najboljih mečeva te godine, postigli prelepe pogotke i sa 5:0 zabeležili preokret i plasman u polufinale. 

Tradicija je nešto što se mora poštovati i na šta Partizan mora misliti.

Ovogodišnja Sparta

Sparta u Ligu konferencija dolazi iz Lige Evrope, u koju je ušla kao drugoplasirana ekipa u prvenstvu Češke.

U Ligi Evrope se nije proslavila, te je završila kao trećeplasiran tim u Grupi A, iza Liona i Rendžersa, a ispred Brondbija.

Uprkos pobedi u poslednjem kolu grupe Lige Evrope, Spartu su skupo koštala tri vezana poraza u ranijim mečevima, pa će evropske ambicije morati da zadovolje u Ligi konferencija.

Češki protivnik neće Partizanu biti potpuna nepoznanica, pošto ih sa klupe predvodi Pavel Vrba, nekadašnji selektor Viktorije, koja je pre tri godine eliminisala upravo Partizan u šesnaestini finala Lige Evrope.

Crno-beli su tako dobro upoznati sa fudbalom, stilom i zamislima ekipa koje trenira Vrba, pa moraju biti spremni na sve scenarije.

Što se tiče samog sastava, biće upitno u kakvom će se Sparta sastati sa Partizanom, pošto nije nerealno da češka ekipa bude oslabljena ili pojačana do duela sa crno-belima.

Naime, brojni evropski klubovi zainteresovani da u svoje redove dovedu "desetku" Sparte, tinejdžera Adama Hložeka.

Hložek je neko čije prisustvo na terenu zahteva konstantnu pažnju i ukoliko tokom zimskog prelaznog roka ne promeni sredinu, Partizan će morati da na njega obrati posebnu pažnju. 

Što se ostalih pozicija tiče, treba naglasiti da imaju kvalitetne bekove kakvi su Hančko (pozajmljeni igrač Fjorentine) i Vizner, ali i krilne fudbalere: Haraslin (pozajmljeni igrač Sasuola) i Pešek.

Za razliku od perioda pod stručanjkom Stramačonijem, Sparta ponovo igra tipični češki fudbal, sa ogromnim brojem domaćih igrača.

Ovaj klub ima mnogo kvaliteta, ali i mana, te sa razlogom zauzima tek 110. poziciju na Uefinoj rang-listi.

Partizan se nalazi na visokoj (ne i idealnoj) 65. poziciji i u dvomeču sa češkim timom mora opravdati takav poredak.

Pred srpskom ekipom je svakako težak ispit, ali daleko od toga da Partizan ne poseduje kvalitet, kako individualni, tako i timski, pa može da se nadigrava sa Spartom i eliminiše ovog protivnika. 

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се