Čitaj mi!

Deki u odabranom društvu - titula bez poraza: Stanković, Konte, Džerard, Rodžers i Venger

Šef stručnog štaba Crvene zvezde Dejan Stanković je jedan od četvorice aktivnih trenera koji su uspeli da u 21. veku završe ligaški deo sezone bez poraza u 38 mečeva, a podatak je još impozantniji kad se uzme u obzir da su svi preostali na čelu engleskih Premijerligaša – Konte, Džerard, Rodžers i Venger.

Sezona za nama je bila puna rekorda i još jedna potvrda apsolutne dominacije Crvene zvezde u Srbiji. Osvojeno je 108 bodova, postignuto 114 golova, a po prvi put u istoriji, Crvena zvezda je postala šampion države bez poraza.

Upravo je to ključ, jer se dva puta u istoriji dešavalo da se crveno-beli sezonu završe bez poraza, ali i da se titula ne osvoji, uz to je odigrano manje od 38 utakmica, tako da je Dejan Stanković napravio pozitivan presedan kada je reč o trenerskom mestu na klupi Crvene zvezde.

Od momenta kada je seo pa do današnjeg dana - Stankovićevo ime odzvanja na klupi Crvene zvezde. Igračka legenda polako izrasta i u trenersku i to čini krupnim koracima, bez straha i sa ogromnim, zasluženim samopouzdanjem.

Na klupu kluba seo je 21. decembra 2019. godine i do sada je predvodio 90 utakmica, a učinak je impozantan. Ostvario je 68 pobeda, 13 remija i svega osam poraza uz gol razliku 222:62.

Dakle, Crvena zvezda od kada je Stanković na klupi postiže 2.44 gola po meču, a ostvarivane su važne pobede, protiv Genta, Slovan Libereca, Brage, Ludogoreca, Omonije i osvojene dve šampionske titule, uz jedan Kup, i jednu duplu krunu.

Titula bez poraza u 38 kola je samo još pošla za rukom - Antoniju Konteu, Stivenu Džerardu i Brendanu Rodžersu od aktivnih i Arsenu Vengeru od neaktivnih trenera. Ono što je interesantno, to je da svi oni sada predvode Premijerligaše, pa je tako Konte trener Totenhema, Džerard Aston Vile, a Rodžers Lestera, što znači da je Stanković u ovom trenutku jedan od najperpsektivnijih stručnjaka u Evropi.

Konte je to učinio kao trener Juventusa u sezoni 2011/12, Rodžers u sezoni 2016/17 sa Seltikom, a godinu dana kasnije Džerard sa Rendžersom. Takođe, isti uspeh napravio je i Arsen Venger na kormilu Arsenala u sezoni 2003/04. Stanković je četvrti aktivni i peti ukupno trener kome je to pošlo za rukom u 21. veku.