Čitaj mi!

Direktor Superlige poziva klubove da više ne šalju zahteve za odlaganje utakmica

Direktor fudbalske Superlige Srbije Aleksandar Pivić zatražio je od klubova da više na adresu takmičenja ne šalju zahteve za odlaganje utakmica.

”Tražim od klubova da povedu računa i da koriste svoje igračke kadrove maksimalno, da ne pribegavaju zahtevima za odlaganje, jer podsećam da svi klubovi imaju mogućnost da na A listu licenciraju 30 igrača, dok na dodatnoj B listi, predviđenoj za licenciranje mladih igrača ne postoji ograničenje u broju”, rekao je direktor takmičenja Superlige Srbije Aleksandar Pivić. 

Pivić se povodom najnovijih dešavanja u okviru takmičenja Superligi Srbije oglasio saopštenjem na sajtu takmičenja.

"I ranijih sezona se dešavalo da se pojedini mečevi odlože zbog iznenadne bolesti igrača, ali ovakav slučaj nije zabeležen ni u proteklih godinu dana u vreme najveće aktivnosti virusa Covid19. U cilju zaštite takmičenja, Uefaje donela posebne odluke po pitanju odlaganja utakmica u situaciji kada su igrači nekog tima inficirani kovid 19 virusnom infekcijom koje su takođe implementirane i u domaće propise. Ovakva odluka govori u prilog činjenici koliko je važno očuvati takmičenja i da je to jedna od osnovnih težnji u svim evropskim ligama", rekao je Pivić.

"Procedura za odlaganje utakmica u slučaju iznenadne bolesti igrača predviđena je članom 15. Propozicija za takmičenje u Superligi Srbije, po kojoj je klub dužan da uz pisani zahtev podnese i kompletnu medicinsku dokumentaciju izdatu od strane relevantne državne medicinske ustanove za minimum sedam standardnih igrača, kako bi Medicinska komisija FSS mogla da odlučuje po podnetom zahtevu", rekao je on i objasnio:

"U konkretnom slučaju u 10. kolu odlaganje po istom osnovu zatražila su tri kluba, FK Radnik zbog bolesti 7 igrača, FK Radnički zbog bolesti 12 igrača i FK Crvena Zvezda zbog bolesti 10 igrača. Medicinska komisija FSS je u sva tri konkretna slučaja procenila da su uslovi po pitanju dostavljenih medicinskih izveštaja ispunjeni, na osnovu čega je donela odluku o odlaganju utakmica ovih klubova. Moram naglasiti da je do sada, zbog zahteva klubova koji su reprezentovali naš klupski fudbal u UEFA takmičenjima, odloženo četiri utakmice naše lige, kako bi uspeli da ostvare što bolji rezultat u Uefa takmičenjima i da su svi ostali klubovi bili solidarni u takvim odlukama".

Kako kaže, najnovija dešavanja po pitanju odlaganja utakmica zbog iznenadne bolesti igrača, u velikoj meri pravi problem po pitanju kalendara takmičenja i dovodi u situaciju da kvarimo sjajnu takmičarsku sezonu, koja do sada nije imala nikakvih loših konotacija.

"Smatram da svi naši klubovi moraju imati za cilj zaštitu integriteta takmičenja i ne želim da sumnjam u njihove zvanične zahteve i izveštaje dostavljene Medicinskoj komisiji. Međutim, priroda situacije je takva da svi uključeni učesnici u takmičenju i tela odgovorna za sprovođenje takmičenja, moraju svoju aktivnost podrediti opštem interesu, a to je svakako integritet. Želim da naglasim da smo zatražili od FSS sastanak sa Medicinskom komisijom kako bi se dodatno utvrdile jasne procedure kontrole igrača i medicinskih izveštaja nadležnih ustanova za sve buduće zahteve klubova, kako bi se otklonile sve eventualne sumnje i insinuacije kod postupanja po ovim zahtevima. Pozivamo sve klubove i učesnike takmičenja na poštovanje fer-pleja i međusobnog sportskog odnosa", zaključio je Pivić.