Читај ми!

Kriza u Premijer ligi, potrošeno "samo" 1,1 milijardi funti u prelaznom roku

Šesto leto zaredom, klubovi Premijer lige potrošili su zbirno više od milijardu funti za transfere igrača. Najviše su trošili Mančester junajted, Arsenal, Čelsi i Mančester siti, Liverpul se oslonio na sopstvene snage. I pored astronomskih suma, kupovna moć klubova u Premijer ligi je u opadanju, drugu godinu zaredom.

Nekoliko transfera obavljenih poslednjeg dana prelaznog roka pomogli su da premijerligaši šestu godinu zaredom premaše sumu od milijardu evra za angažovanje novih igrača.

Nekoliko velikih zvezda došlo je na Ostrvo, bolje reći vratilo se, a to se pre svegaodnosi na Kristijana Ronalda, koji je ponovo obukao dres Mančester junajteda, ali i Romelua Lukakua, koji će još jednom pokušati da u dresu Čelsija pokaže svoju klasu.

Najskuplji transfer na Ostrvu bio je prelazak Džeka Griliša iz Aston Vile u Mančester siti za 100 miliona funti, čime je ofanzivni vezista postao najskuplje plaćeni engleski fudbaler u istoriji.

Čelsi je nešto manje platio Romelua Lukakua Interu, 97,5 miliona funti, dok je Mančester junajted dolazak Džejdona Sanča platio Dortmundu 73 miliona britanskih novčanica.

Ipak, najveća pobeda "đavola" je dolazak Kristijana Ronalda, ali i Rafaela Varana, pa se čini da je ekipa sa "Old Traforda" najbolje pazarila od svih konkurenata za titulu.

Liverpul je doveo jedno pojačanje - defanzivac Ibrahima Konate plaćen je Lajpcigu 36 miliona funti, ali su "crveni" snage usmerili na produžetak saradnje igrača koji su već deo rostera, pa je tako poslednjeg dana prelaznog roka svoju vernost Klopu produžio kapiten Džordan henderson.

Arsenal je odradio još jedan katastrofalan prelazni rok, a pritom je potrošio veliku količinu novca za defanzivca Bena Vajta (50 miliona funti), vezistu Martina Odegora (30 miliona) i golmana Arona Ramsdejla (24 miliona).

I pored nesumnjivo velike količine novca koju su premijerligaški klubovi potrošili u ovom prelaznom roku, kupovna moć je opadanju, najviše zahvaljujući finansijskoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Klubovi su ove godine izdvojili 11 odsto manje novca nego prethodne (1,3 milijardi funti), a revizorska kuća Dilojt istakla je da je ovogodišnja kolektivna potrošnja najmanja od strane klubova Premijer lige od 2015. godine.

Bez obzira na "krizu", premijerligaši su potrošili vipe od milijardu funti u prelaznom roku, dok je na drugom mestu italijanska Serija A sa utrošenih 475 miliona funti.

Kupovna moć klubova u padu je i u ostalim ligama petice, osim u Bundesligi, koja je jedina povećala potrošnju.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи