Читај ми!

Ko su protivnici Partizana u Ligi konferencije – "Indijanci" iz Belgije, "kaktusi" i izbeglički klub sa Kipra

Fudbaleri Partizana nastupiće u debitantskom izdanju novog evropskog takmičenja pod nazivom Liga konferencije, a na žrebu u Istanbulu dobili su odličnu grupu. Crno-beli će evropski put započeti u grupi B u kojoj su još belgijski Gent, Flora iz Talina i kiparski Anortozis. Ekipa koju vodi Aleksandar Stanojević može da se bori i za prvo mesto, a uspela je da izbegne najveće favorite kao što su Totenhem, Roma i Bazel.

Aktuelni vicešampion Srbije prošao je u Ligu konferencija, pošto je u plej-ofu savladao portugalsku Santa Klaru 2:0 u Beogradu i tako nadoknadio poraz od 2:1 na Azurskim ostrvima.

Žreb u gradu na Bosforu doneo je neke stare poznanike, zanimljive izazove, ali i klubove protiv Partizan ne samo da može, nego i mora da igra napadački i na pobedu.

Već kada je čuveni turski fudbaler Nihat Kahvedži izvukao kuglicu u kojoj je bio papirić sa imenom Partizana, bilo je jasno da je sreća na strani momaka iz Humske. Upali su u grupu B za koju je kao nosilac izabran Gent.

Gent – "Indijanci" iz Belgije

Gent je klub koji je osnovan pre skoro 160 godina i njegovi igrači i simpatizeri nose nadimak "bivoli", zbog grba na kojem je lik jednog Indijanca. Grb je osmišljen kao omaž Bafalo Bilu, odnosno Vilijemu Kodiju koji je sa cirkusom pre više od 100 godina gostovao u ovoj zemlji.

Klub iz Istočne Flandrije je eksplodirao u poslednjih 15-ak godina, kada je osvojio sve važne trofeje u svojoj istoriji – tri Kupa Belgije i dva nacionalna Superkupa.

U sezoni 2014/15 je došao do jedine titule u belgijskoj Župile ligi, tada igrao i u Ligi šampiona, ali je u blagom padu u poslednje vreme.

Beogradska publika, posebno ona sa druge strane Topčiderskog brda, dobro poznaje ekipu jer je prošle sezone Gent igrao sa Crvenom zvezdom u grupi u Ligi Evrope, tako da će ponovo put srpske prestonice.

I tada su se u dobrom svetlu predstavili Majkl Ngadeu-Ngađui, Vadis Ođiđa-Ofoe, Roman Bezus i Sven Kums koji su i dalje glavni igrači, dok su tim napustili Roman Jaremčuk, Niklas Dorš i Igor Plastun, koji je pojačao Ludogorec, protivnika crveno-belih u ovogodišnjem izdanju LE.

Treba napomenuti da Gent voli da igra manja evropska takmičenja, čemu svedoči dva finala nekadašnjeg Intertoto kupa sredinom prve decenije 21. veka.

Flora – "kaktusi" iz Talina

Ekipa koja je iz trećeg šešira upala u Partizanovu grupu jeste Flora iz Talina, glavnog grada Estonije. Crno-beli su izbegli "mine" u vidu Union Berlina, CSKA iz Sofije, Vitesea, pa i Slovana iz Bratislave, koji u ovom trenutku imaju kvalitetnije sastave.

Momci čiji je jedan od nadimaka "kaktusi" igraju istorijsku sezonu – prvi put u istoriji su se plasirali u neko evropsko takmičenje jer je najdalje što su do sada stizali bio plej-of za Ligu Evrope.

Zabeležili su nekoliko značajnih pobeda poslednjih godina, a jedna od njih bila je nad niškim Radničkim pre dve godine.

Zanimljivo je da čitav prvi tim čine domaći igrači, nemaju nijednog stranca, a sa klupe ih vodi Jirgen Hen, takođe Estonac.

Inače, Flora je najtrofejniji estonski klub sa 13 nacionalnih titula (pet od poslednjih 10 godina su bili šampiona), uz osam kupova, 11 Superkupova i dva trofeja u regionalnom takmičenju u kojem učestvuju i prvaci Letonije.

Anortozis – izbeglički klub sa Kipra

Gotovo da ne prođu kvalifikacioni ciklusi za evropska takmičenja u kojem naši predstavnici ne igraju sa rivalima sa Kipra. Zvezda je imala okršaje sa Omonijom, a Partizan će sada na megdan Anortozisu, koji u imenu ima reč Famagusta – nekadašnja grčka kolonija u Turskoj.

Anortozis je osnovan u Famagusti, ali je nakon turske invazije 1974. postao "izbeglički" klub koji ima navijače širom Kipra i svoje mesto našao je u Larnaki.

Od tada je treći tim u zemlji, iza neprikosnovenog APOEL-a i spomenute Omonije.

Bilo je i slabijih protivnika iz četvrtog šešira, ali to ne znači da Partizan treba da se plaši i ovog izazova. Opreza mora da bude, na to opominje pobeda nad jednim Bazelom ne tako davno.

Trener je Gruzin Temur Ketsaba, koji u timu ima jednog Kajla Lafertija (dugogodišnji reprezentativac Severne Irske), kao i Nika Kačaravu, Brazilca Andersona Koreju, ali i srpskog internacionalca Miloša Deletića.

Deletić je tako krenuo stopama mnogih srpskih igrača koji su igrali za plavo-bele, među kojima su Gojko Kačar, Nemanja Vučićević, Nemanja Supić, Predrag Ocokoljić, Zoran Milinković, Slobodan Krčmarević...

Biće ovo revanš dvomeč iz davne 1963. godine i kvalifikacija za Kup evropskih šampiona, kada je Partizan u dva meča bio bolji od Anortozisa ukupnim rezultatom 6:1.

Mečevi grupne faze Lige konferencije na programu su 16. i 30. septembra, 21. oktobra, 4. i 25. novembra, odnosno 9. decembra.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво