Читај ми!

Real, Barsa i Juve: Nepodnošljiv pritisak Uefe, trenutna situacija neodrživa

Fudbalski klubovi Real Madrid, Barselona i Juventus, koji su još uvek uključeni u predlog o osnivanju evropske Superlige, osudili su danas kao "nepodnošljiv" pritisak koji na njih vrši Evropska fudbalska unija da odustanu od tog projekta.

"Klubovi osnivači trpeli su i trpe neprihvaljive pritiske, pretnje i uvrede da napuste projekat", navodi se u današnjem zajedničkom saopštenju Reala, Barselone i Juventusa.

Saopštenje Reala, Barselone i Juventusa:

"1. Klubovi osnivači trpeli su i trpe neprihvatljivi pritisak trećih strana, pretnje i prestupe da napuste projekat i stoga odustaju od svog prava i dužnosti da pruže rešenja za fudbalski ekosistem putem konkretnih predloga i konstruktivnog dijaloga. To je nepodnošljivo u vladavini zakona i tribunali su već presudili u korist predloga Super lige, nalažući Fifi i Uefi da se, bilo direktno ili preko njihovih povezanih tela, uzdrže od preduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu na bilo koji način ometati ovu inicijativu dok je sudski postupak u toku."

2. Projekat Super lige zajednički je osmislilo njegovih 12 klubova osnivača:

a) sa ciljem pružanja rešenja za trenutnu neodrživu situaciju u fudbalskoj industriji. Dvanaest klubova osnivača delilo je istu zabrinutost - kao i ostale zainteresovane strane u evropskom fudbalu, posebno u trenutnom društveno-ekonomskom kontekstu, da su strukturne reforme od vitalnog značaja kako bi naš sport ostao privlačan i dugoročno opstao. U tom smislu, 18. aprila, objavili su svoju nameru da stvore Superligu i uspostave kanal komunikacije sa Uefom i Fifom, u konstruktivnom duhu saradnje stranaka, pošto je o tome tako obaveštena svaka od njih.

b) uz najveće poštovanje trenutnih fudbalskih struktura i ekosistema. Klubovi osnivači izričito su se složili da će se Super liga održati samo ako takvo takmičenje priznaju Uefa i /ili Fifa ili ako se, u skladu sa važećim zakonima i propisima, smatra takmičenjem koje je u potpunosti kompatibilno za sve svrhe sa kontinuitet osnivačkih klubova u njihovim domaćim takmičenjima. Međutim, uprkos tome što su bili upoznati sa gornjim uslovima, Uefa i Fifa su do sada odbijale da uspostave bilo koji adekvatan kanal komunikacije.

c) i da donese finansijsku stabilnost celoj evropskoj fudbalskoj porodici, trenutno pod dejstvom duboke krize koja ugrožava opstanak mnogih klubova. Tome svedoči najavljena posvećenost uspostavljanju godišnjih solidarnih uplata zagarantovanih iznosa koji umnožavaju one koje Uefa distribuira u stvarnom smislu, kao i obaveza jačanja pravila finansijske održivosti, stvaranjem jasnog, transparentnog i efikasnog sistema kontrole koji su verifikovali stručnjaci.

3. Dvanaest klubova osnivača takođe je priznalo da je Super liga bila jedinstvena prilika da se navijačima širom sveta ponudi najbolja moguća predstava i da se ojača globalno interesovanje za sport, koji nije "dato" i izaziva ga novi generacijski trendovi . Štaviše, jedan od njegovih glavnih ciljeva bio je promocija ženskog fudbala na globalnom nivou, ogromna, ali trenutno potcenjena prilika za taj sektor.

4. Svesni smo raznolikosti reakcija na inicijativu Superlige i, shodno tome, potrebe da razmislimo o razlozima nekih od njih. Spremni smo da preispitamo predloženi pristup, po potrebi. Međutim, bili bismo krajnje neodgovorni kada bismo, svesni potreba i sistemske krize u fudbalskom sektoru, koja nas je dovela do najave Superlige, napustili takvu misiju da pružimo efikasne i održive odgovore na egzistencijalna pitanja koja prete fudbalskoj industriji.

5. Žao nam je što vidimo da su se naši prijatelji i osnivači partnera Super lige sada našli u tako nedoslednom i kontradiktornom položaju kada su juče potpisali brojne obaveze prema Uefi. Međutim, s obzirom na to da materijalna pitanja zbog kojih je 12 klubova osnivača najavilo Superligu pre nekoliko nedelja nisu nestala, ponavljamo da, u čast naše istorije, da se pridržavamo svojih obaveza prema zainteresovanim stranama i navijačima, za dobro fudbala a što se tiče finansijske održivosti sektora, dužni smo da delujemo odgovorno i istrajemo u traganju za adekvatnim rešenjima, uprkos neprihvatljivim i stalnim pritiscima i pretnjama primljenim od Uefe.

6. Dalje, ponavljamo Fifi, Uefi i svim fudbalskim akterima, kao što smo to činili u nekoliko navrata od najave Superlige, našu posvećenost i odlučnost da razgovaramo, uz poštovanje i bez nepodnošljivog pritiska i u skladu sa pravilom zakona, najprikladnija rešenja za održivost cele fudbalske porodice", navodi se u zajedničkom saopštenju tri kluba.

Ti klubovi odbili su da potpišu ugovor sa Uefom o "merama reintegracije" i naći će se pred disciplinskim telima te organizacije, što znači da bi im moglo biti zabranjeno igranje u Ligi šampiona. 

Superliga Evrope osnovana je 18. aprila od strane 12 klubova, ali su to takmičenje nakon samo dva dana napustili engleski klubovi Arsenal, Čelsi, Mančester siti, Mančester junajted, Liverpul i Totenhem, a Ugovor o "reintegraciji" potpisali su i Atletiko Madrid, Inter i Milan.

Devet klubova će zajedno platiti 15 miliona evra, što je Uefa nazvala "gestom dobre volje", u korist dece, omladine i bazičnog fudbala.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво