Читај ми!

Nikad veći izbor slobodnih igrača - Za 0 evra dostupni Mesi, Aguero, Ramos, Donaruma, Alaba...

U narednih nekoliko meseci, u svetu fudbala odlučivaće se o produžetku ugovora nekih od najboljih fudbalera na svetu. Ukoliko ne postignu dogovor sa svojim timovima: Mesi, Ramos, Donaruma, Alaba i mnogi drugi, mogli bi bez obeštećenja da promene sredinu i donesu neki novi izgled današnjem fudbalu.

Ogroman broj fudbalskih klubova, što zbog katastrofalnih poslovanja, što zbog uticaja pandemije koronavirusa, nalazi se u veoma teškoj finansijskoj situaciji.

Neki su ostali bez prihoda u vidu ulaznica i svega ostalog što donose navijači, neki izgubili sponzore, neki gradili stadione, neki davali teške ugovore, neki žestoko loše cenili skupocena pojačanja...

Najbolji primer većine navedenih stvari je Barselona, koja nije računala da će koronavirus potrajati duže od godinu dana, te nizom katastrofalnih odluka donetih i pre pandemije, došla u situaciju da bude dužna oko milijardu evra.

Daleko od toga da su Katalonci jedini koji beleže ogroman finansijski pad i jedini koji nisu u stanju da se "isprse" za neko preko potrebno ili dugo planirano pojačanje.

Sreća u nesreći za klubove koji su to sebi dozvolili, jeste stanje na fudbalskom transfer tržištu, kao i situacija sa ugovorima nekih od ključnih i najboljih fudbalera u Evropi.

Portal Transfermarkt, koji se i ranije bavio kretanjem cena fudbalera na tržištu, navodi da određeni timovi beleže pad u vidu cena fudbalera u iznosu od preko 100 miliona evra (Liverpul, Čelsi, Totenhem), te da će ovog leta retko koji klub, pri prodaji igrača, moći da dobije očekivani iznos.

Padom na tržištu su najviše pogođeni igrači koji se približavaju 30. godini života, ili oni preko. 

Ipak, ogroman spas za timove koji neće imati da izdvoje sredstava na leto, čine igrači kojima ističe ugovor.

Utisak je da izbor fudbalera koje u svoj klub možete dovesti u besplatnom transferu bez odštete, nikada nije bio veći.

Upravo na tu kartu igra pomenuta Barselona, ali i Real, tradicionalno Juventus, pa čak i PSŽ, ili Siti.

Najveći evropski klubovi već su u pregovorima sa brojnim igračima i deluje da će nastati pravo otimanje oko igrača kojima ističe ugovor.

Naravno da je glavni kandidat na tom spisku Lionel Mesi.

Argentinac je bio na pragu toga da još ranije napusti svoj dečački klub, ali je odlučio da ostane, bar do kraja sezone. 

Povratak Đoana Laporte na mesto predsednika Barselone može igrati ogromnu ulogu u tome da Mesi uprkos svemu što se desilo na relaciji njega i kluba, ostane veran "Blaugrani" i karijeru završi u katalonskom klubu.

Mediji širom Evrope prenose da su i PSŽ i Siti zainteresovani i finansijski sposobni da ponude ugovor kakav će se svideti Mesiju i naterati ga na promenu sredine.

Njegov kum Serhio Aguero takođe se nalazi na velikoj raskrsnici u karijeri. 

Poput Mesija, Kun se nalazi u zalasku karijere, pa će biti veoma zanimljivo za koji korak će se odlučiti. Aguero je ove i prethodne sezone, više vremena proveo van terena, nego li na njemu, pa je utisak da bi zbog toga, kao i zbog činjenice da će napuniti 33 godine, morati da smanji platežne zahteve, kako bi se za njega odlučio neki od najvećih evropskih timova.

Velika misterija važi i za dvojicu sjajnih defanzivaca Reala i Bajerna - Serhija Ramosa i Davida Alabu. Obojica su, što lično, što preko menadžera, slali dvosmislene poruke svojim i drugim klubovima i nagovestili da je vreme za rastanak.

Alaba je, prema navodima španskih medija, već postigao dogovor sa Realom, u kojem bi upravo trebalo da zameni Ramosa. Ipak, nova uprava Barselone na čelu sa Laportom, pokušava da pronađe i prikupi novac kako bi preotela Austrijanca svom ljutom rivalu.

Što se tiče Ramosa, poznato je da njegov odnos sa Florentinom Perezom u poslednje vreme nije na nivou kakav je bio ranijih godina. Kapiten "kraljevskog kluba" želi da se njegovo ime poštuje u svakom smislu, pa i u novčanom, te nije imao problem da javno kaže da je spreman da ode, ukoliko uprava ne uradi svoj posao kako treba.

Za razliku od Mesija, Ramosa i Aguera, koji su u određenim godinama i fazi svoje karijere, postoji nekoliko slučajeva kod igrača koji su u najboljem periodu i pred kojima su najbolje igračke godine.

To važi za dvojac Milana, Hakana Čalhanoglua i Đanluiđija Donarume, koji imaju 27 i 22 godine.

"Rosoneri" iz samo njima poznatih razloga odugovlače sa produžetkom ugovora i tako u velikoj meri rizikuju da izgube jednog od najboljih golmana i jednog od sjajnih kreatora i izvođača prekida.

Veliki broj klubova pokazao je interesovanje za njih dvojicu, među kojima su Junajted, Juventus i Napoli. 

Nije tajna da je za usluge dvojice sunarodnika Memfisa Depaja i Žoržinja Vajnalduma, zainteresovan Ronald Kuman, trener Barselone.

Navodno je Kuman obećao Depaju da se strpi sa ugovorom do juna, do kada će holandski stručnjak urgirati na upravu da dovedu nekada supertalentovanog dubalera. Memfis igra odlično u Lionu i to što je svakog drugog dana na naslovnoj strani nekih novina, očigledno nije uticalo na njegove partije.

Što se tiče Vajnalduma, poznato je da ga Klop izuzetno ceni zbog svega što je ovaj pružao u Liverpulu, a Kuman u reprezentaciji i deluje da će o njegovoj budućnosti odlučiti to ko ga od dvojice trenera više želi.

Što se tiče bekova koji mogu biti besplatni na leto, izdvajaju se Aleksandar Kolarov, Lukas Vaskez, Elseid Hisaj i Džordan Amavi.

Srpski fudbaler je prošle sezone pojačao redove Intera, ali se u "nero-azurima" nije naigrao fudbala i očigledno da trener Konte ne računa na njega, pa će nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije gotovo izvesno promeniti klub.

Pored pomenutih fudbalera, oni kojima takođe ističe ugovor sa aktuelnim klubom su i: Edinson Kavani (Junajted), Florijan Tovan (Marselj), Erik Garsija (Mančester siti), (Henrik Mkitarijan), kao i Nikola Maksimović (Napoli) i Marko Dmitrović (Eibar)...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво