Читај ми!

Tadić: Zidan uzor, Ajaks savršen za mene, pred reprezentacijom težak posao

Reprezentativac Srbije i kapiten Ajaksa Dušan Tadić, u intervjuu za Fifu, pričao je o uspesima i neuspesima naše selekcije, njegovoj karijeri, kao i tome ko mu je bio uzor i prema kome je gradio svoj stil igre.

"Kapiten reprezentacije i aktivni igrač sa najviše nastupa, Ajaksov kapiten je utvrdio svoje pozicije plejmejkera u nacionalnom timu tokom kvalifikacija za SP u Rusiji 2018. Iako nisu nastavili takmičenje posle grupne faze u Rusiji, Tadić je utehu donekle pronašao sledeće sezone, u formiranju Ajaksovih sjajnih nastupa u Ligi šampiona, povlačeći konce dok je holandski klub osvajao put do polufinala igrajući uzbudljive utakmice", navodi Fifa za Dušana Tadića.

Srpski fudbaler je proveo četiri godine u Premijer ligi, a srpski fudbaler je ponosan na to iskustvo.

"Veoma sam ponosan na vreme provedeno u Engleskoj. Sautempton je završio na višem mestu u Premijer ligi na kojem nikad nije bio, a ja sam završio u prvih pet zbog asistencija u tri sezone. Neki veliki klubovi su me zvali, ali klub nije hteo da me pusti posle druge sezone, kada smo završili na šestom mestu. Nastavili smo sa dobrim rezultatima do četvrte sezone, kada smo morali da se borimo protiv nazadovanja na niže mesto. Rekao sam upravi da sam uradio sve što sam mogao da se klub zadrži u borbi najboljih, ali da želim da odlučim u koji klub hoću da odem na kraju sezone, što se upravo i dogodilo", rekao je Tadić za Fifu.

Nakon Engleske, vratio se u Holandiju, gde je igrao od od 2010. do 2014. godine.

"Ajaks je veliki klub sa velikim ambicijama, i uvek stremi ka vrhu. Nije to samo zbog fudbala, obraćaju pažnju na svaki detalj. Žele da budu najbolji, da pobede svakog protivnika. To je savršen klub za mene. Inspiracija su mi od malih nogu. Osvojili su Ligu šampiona četiri puta, i mnoge druge trofeje. Tolike fudbalske legende i sjajni igrači igrali su za Ajaks. To je mesto gde je rođen "totalni fudbal", sa Rinusom Mihelsom i Johanom Krojfom, koji je svoju filzofiju preneo i u Barselonu".

Pokazalo se da je odluka o prelasku u Ajaks bila odlična, a to je nešto što je Dušan i očekivao.

"Imali smo izuzetno jaku ekipu i igrali smo najbolji fudbal u Evropi. Svi su bili iza nas, čak i naši protivnici. Mislim da smo unapredili fudbal, jer je puno njih pokušalo da kopira ono što smo mi radili i da igra kao mi. Pobedili smo Bajern Minhen, Real Madrid i Juventus veoma atraktivnim fudbalom. Čak i protiv Totenhema u polufinalu, pobedili smo u gostima 1-0, i imali rezultat od 2-0 do poluvremena u drugoj utakmici. I dalje ne razumem kako smo uspeli da izgubimo. Mislim da smo zaslužili da igramo u finalu".

Tadićevi saigrači u toj kampanji bili su izuzetno talentovani fudbaleri, poput De Jonga, De Lihta i Zijeha.

"Ajaks ima tu filozofiju da formira mlade igrače, a onda ih prodaje za veliki novac. Radovao sam se zbog njih, ali naravno da su mi nedostajali. Što se mene tiče, ja sam odlučio da ostanem zato što volim taj klub i dopada mi se način na koji igramo. Ekipa je uvek "gladna", i ako izgubimo utakmicu, to je problem. Dopada mi se to".

Posle sjajnih partija u kvalifikacijama, Srbija nije uspela da dođe do nok-aut faze u Rusiji, a Dušan misli da je naša selekcija mogla bolje.

"Nama je san bio da se plasiramo na Svetsko prvenstvo. Bili smo presrećni kada nam je to uspelo, jer je to bio veliki uspeh za Srbiju, nešto što je ta zemlja čekala osam godina. Takođe smo bili jednako razočarani kada se nismo plasirali u sledeće kolo takmičenja. Znali smo da smo u teškoj grupi, ali mislim da smo mogli bolje".

Srpskom fudbaleru Svetsko prvenstvo predstavlja san iz detinjstva, a ogroman uticaj na njegovu igru imao je Zinedin Zidan.

"To je za mene san iz detinjstva, kao što je, pretpostavljam, za većinu igrača. Kada sam gledao utakmice kao mali, zamišljao sam kao ću jednog dana i ja tako igrati. Zinedin Zidan je bio moj uzor i voleo sam da ga gledam. Ronaldo je bio fenomenalan igrač koji je takođe uticao na mene, a i Ronaldinjo. To su tri igrača koja najviše volim".

Tadić je prokomentarisao i grupu Srbije u kvalifikacijama za SP u Kataru 2022. godine.

"Grupa je teška i samo se jedna ekipa automatski kvalifikuje. Portugalija ima sjajnu ekipu i biće nam najteži protivnici. Igrali smo skoro protiv Irske i znamo da su i oni solidna ekipa. Luksemburg i Azerbejdžan takođe imaju određeni kvalitet, tako da ćemo morati da damo sve od sebe i budemo na visini zadatka da bismo ostvarili svoj cilj i plasirali se na SP", zaključuje Tadić.

уторак, 11. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије