Читај ми!

Dan kada su se Mesi i Ronaldo vratili među smrtnike

U razmaku od 24 časa, redom Kristijano Ronaldo, a potom i Lionel Mesi, eliminisani su u osmini finala Lige šampiona. Kako i jedan i drugi iz godine u godinu ređaju neuspehe u elitnom takmičenju, stiče se utisak da više nemaju status božanstva ili nekih vanzemaljca, već da su se vratili među obične, pobedive smrtnike.

Дан када су се Меси и Роналдо вратили међу смртнике Дан када су се Меси и Роналдо вратили међу смртнике

Nemoć i pad su reči koje mnogi koriste kada govore o eliminaciji Barselone i Juventusa, ali prvenstveno Ronalda i Mesija, već na prvoj prepreci nokaut faze Lige šampiona.

"Stara dama" je juče izbačena od totalnog autsajdera, ekipe Porta, koja je više od sat vremena igrala sa fudbalerom manje u polju.

Oko 24 sata kasnije, "Blaugrana" je neuspešno pokušala da napravi novu "remontadu" protiv PSŽ-a, koji je ipak nakon dvomeča slavio sa ukupnih 5:2.

U trenucima kada su svi čekali da Mesi i Ronaldo pokažu svoju moć i magiju i trgnu svoje saigrače, budu lideri, od njih smo videli promašaje, frustracije i na momente odsutnost i bezidejnost.

Dugogodišnji neuspesi

Kako ovo nije prvi put da vidimo dvojicu najboljih fudbalera, verovatno u čitavoj istoriji ovog sporta, na kolenima, stiče se utisak da su ostali namirisali ranjivost i rešili da svrgnu kraljeve sa trona.

"Kada imate Kristijana Ronalda u timu, vi već vodite sa 1:0 na startu", reči su Zinedina Zidana, Portugalčevog bivšeg trenera u Realu.

Međutim, to izgleda nije bio slučaj u poslednje tri sezone kada je u pitanju Liga šampiona.

Juventus i Ronaldo su još jednom zabeležili neuspeh, a poražavajuće je to što su ispadali od Ajaksa, Liona i Porta, ekipa od kojih bi Juventus morao da bude bolji, a to ne samo u rezultatskom smislu, nije bio slučaj.

Takođe, Juventus je trenutno 10 bodova daleko od prvog mesta na tabeli Serije A, pa je najrealnija opcija za trofej ove sezone samo Kup Italije, u kojem se sastaju sa Atalantom.  

Sa druge strane, Mesijevi bivši saigrači Pujol i Maskerano za njega su govorili: "Daleko je bolji od bilo koga, koga sam gledao. On je vanzemaljac", i "Iako on nije čovek, dobro je što misli da to jeste".

Opet, ove izjave deluju daleko od onoga što Barselona pod vođstvom kapitena Mesija u poslednjim godinama, a pogotovo protkle dve, pokazuje.

Katalonci su prošle sezone eliminisani u četvrtfinalu Lige šampiona od Bajerna, u najubedljivijem porazu u istoriji kluba - 8:2, a neuspehe su doživeli i u kupu i domaćem prvenstvu.

Ni ovogodišnje izdanje "Blaugrane" ne prikazuje drugačiju sliku, pošto su uprkos promenama uprave, trenera i igračkog kadra, oni ubedljivo eliminisani od PSŽ-a u osmini finala Lige šampiona (najgori plasman još od sezone 2006/7), zaostaju za Atletikom u La Ligi i poraženi su u finalu španskog Superkupa.

Poput Juventusa, najverovatnije bi im utešni trofej ove sezone bio kup i to Kup Kralja Španije, države od koje žele da se otcepe.

Međutim, postoje argumenti koji govore da najveći problemi nisu Mesi i Ronaldo, pošto oni daju ogroman doprinos i oni su potpuno tačni.

Muškarci lažu, žene lažu, brojke ne lažu

Jedan od tih argumenata je statistika, koja kaže da su obojica najbolji strelci svoji klubova, ali i domaćih prvenstava u kojima se takmiče.

Mesi je u dosadašnjem toku sezone u svim utakmicama postigao 25 golova i upisao 11 asistencija i predvodi sve strelce i asistente španskog prvenstva.

Iako je to još uvek najbolje u La Ligi, neosporno je da nije ni blizu statistike u prethodnim sezonama, kada je Mesi imao brojke od 51 gola i 20 asistencija, 54 gola i 18 asistencija, 58 i 30, ili onih nestvarnih iz 2011/12 - 73 gola i 33 asistencije.

Ronaldo sa druge strane, trenutno važi za najboljeg strelca Serije A sa 20 golova, a mrežu u svim takmičenjima ove sezone zatresao je 27 puta.

Pre četiri godine, taj broj iznosio je 44, pre šest 55, a pre sedam godina 61 gol u sezoni.

Jednostavno, obojicu stižu godine, ali i posao im otežavaju teške situacije u klubovima. Ronaldo ima 36 godina, a Mesi 33 i potpuno je realno za očekivati da ne postižu više po 60 ili 70 golova u sezoni, a njihovi timovi ne osvajaju pet ili šest trofeja godišnje.

Više ne deluju kao božanstvo, kao vanzemaljci i neko ko je po deset stepenika iznad svake klase. Magije u nogama, mišićima i glavi još uvek imaju, ali se polako, ali sigurno, pojavljuju neki novi klinci, koji su namirisali krv i spremni su da ih napadnu i zauzmu njihovo mesto.

Neki novi klinci

Kao glavni konkurenti, nameću se Kilijan Mbape i Erling Haland. 

Na žalost mnogih, smena generacija u fudbalu se uglavnom radi po ovakvom principu, pa u međuprostoru budu "izgubljeni" i bez primećivanja igrači poput Levandovskog, Nejmara, Salaha, De Brujnea...

Mbape je vodio Francusku do "boginje" na Svetskom prvenstvu, a iz dana u dan ruši rekorde u PSŽ-u, dokazuje se i bori protiv najvećih.

Haland sa druge strane brojkama remeti svaku logiku i sisteme, a najnoviji podatak koji to potvrđuje jeste onaj koji kaže da je Norvežaninu bilo potrebno samo 14 utakmica kako bi postigao 20 golova u Ligi šampiona.

Primera radi, Ibrahimoviću je trebalo 71 utakmica, Ronaldu 56, Mesiju, Anriju i Mbapeu 40, Nejmaru 38, Levandovskom 36, Kejnu 24.

Ipak, stiče se utisak da će i Mbape i Haland, morati da promene klub i sredinu, kako bi prešli na veći nivo, dostigli značajnije uspehe i možda, jednog dana, bili poput Mesija i Ronalda...

Na svima nama ostalima je da uživamo u čarolijama i umeću dvojice velikana kakvi su omaleni Argentinac i mišićavi Portugalac i da budemo zahvalni što smo svedoci fudbala u njihovoj eri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво