Читај ми!

Milan ponovo u Beogradu - duel šampiona Evrope, sećanje na maglu i kalčopoli

Žreb u Nionu i fudbalska sudbina spojili su dva šampiona "starog kontinenta" u šesnaestini finala Lige Evrope. Milan ponovo dolazi u Beograd, a italijanska i srpska ekipa imaju veoma zanimljivu istoriju međusobnih duela.

Crvena zvezda nije imala previše sreće tokom žreba u Nionu, te će u nokaut fazi Lige Evrope ukrstiti koplja sa Milanom.

Kada je nekadašnji portugalski fudbaler Maniš izvlačio ekipe na žrebu, delovalo je da je Crvena zvezda uspela da izbegne nekoliko favorita za osvajanje pehara u evropskom takmičenju i da bi mogla da izvuče nešto pogodnijeg rivala.

Ipak, iako je izbegla Totenhem, Arsenal i Mančester junajted, Zvezda je izvukla sedmostrukog šampiona Evrope.

Italijanska ekipa je prvoplasirana u Seriji A i jedna od onih koje se nalaze u najboljoj formi u čitavoj Evropi. Utisak je da je Stefano Pioli napokon usmerio ekipu iz grada mode na pravi kolosek i da joj polako vraća staru slavu.

"Rosoneri" prvi put posle 2006. godine stižu u Beograd, na megdan sa starim znancem.

Crvena zvezda i Milan tako će nastaviti međusobne susrete započete, sada već dane 1988. godine.

Tada su dve ekipe odigrale jedan od najčudnijih "dvomeča" u istoriji evropskog fudbala.

U okviru osmine finala Kupa šampiona, Zvezda je u Milanu izborila 1:1 i nadala se da će u Beogradu uspeti da eliminiše favorizovanog rivala.

To bi se verovatno i desilo, da magla nije prekinula meč. Zvezda je nakon 64 minuta, pred više od 90 hiljada gledalaca vodila sa 1:0 i imala rezultat za prolaz, ali je izuzetno gusta magla potpuno onemogućila igru, te je susret prekinut.

Nakon većanja, odlučeno je da se dan kasnije odigra novi revanš meč, čime je srpski klub u velikoj meri oštećen.  

Milan, predvođen igračima kakvi su Van Basten, Rajkard i Gulit, u novom meču izborio je pobedu, nakon boljeg izvođenja penala i pod komandom sjajnog trenera Sakija, započeo jedan od najuspešnijih perioda u istoriji italijanskog kluba.

Naredni duel Zvezde i Milana odigrao se 2006. godine, u okviru kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ni tada duel srpske i italijanske ekipe nije mogao da prođe bez kontroverzi. 

Naime, zbog čuvenog "kalčopolija" i nameštanja utakmica, Milanu su oduzeti bodovi, nakon čega je on pao na tabeli Serije A.

Ipak, odlukom Uefe u poslednjem trenutku, Milanu je bilo dozvoljeno da igra kvalifikacije za Ligu šampiona, a za protivnika izvukli su Crvenu zvezdu.

Ni sami "rosoneri" nisu očekivali takav rasplet, pa ostaje zamapćeno da su na brzinu okupili fudbalere i tek par dana trenirali za duel sa Zvezdom.

Kaka, Sedorf, Inzagi, Gatuzo, Pirlo, Kafu, Dida i družina, izborili su minimalnu pobedu na San Siru, da bi potom u Beogradu slavili sa 2:1.

Od ekipe koja nije ni trebalo da učestvuje u kvalifikacijama, moćni gigant je te sezone prošao sve prepreke i osvojio Ligu šampiona i podigao "ušati pehar".

Milan današnjice u nečemu podseća, ali se u dosta toga razlikuje od onog iz pomenutih utakmica i perioda.

Jedan od najtrofejnijih italijanskih i evropskih timova, tek pre tri godine vratio se na evro scenu. Nakon sezone 2013/14, Milan je proveo četiri godine bez učešća u Evropi.

Posle eliminacije od Arsenala u osmini finala u sezoni 2017/18, a potom i prevremenog ispadanja u grupnoj fazi u sezoni 2018/19, usledio je novi šok za italijansku ekipu. 

Milan je prošle sezone zaradio jednogodišnju suspenziju u evro takmičenjima, zbog kršenja Uefinog finansijskog protokola. 

Ipak, nakon svih muka i nevolja koje su zadesile ovu ekipu (Od vlasnika, preko uprave, do samih trenera i igrača), utisak je da se Milan napokon vraća među elitu evropskog fudbala, gde mu je i mesto.

I ova sezona započela je burno, pošto je malo nedostajalo da Rio Ave izbaci Milan u poslednjoj fazi kvalifikacija za Ligu Evrope. Penal serija pripala je italijanskoj ekipi, koja je od tog momenta zaigrala jedan od boljih fudbala u Evropi.

Predvođeni Piolijem sa klupe, a Ibrahimovićem, Donarumom, Čalhanogluom, Kesijem, Romanjolijem, Leaom, Rebićem, Tonalijem, Ernandezom i ostalima na terenu, Milan je nakon 11 odigranih mečeva u Seriji A izborio prvo mesto na tabeli, dok su u Ligi Evrope bili najbolji u Grupi H, ispred Lila, Sparte i Seltika.

Zvezda je sa druge strane lider Superlige Srbije i u nokaut fazu evropskog takmičenja prošla je kao drugoplasirana ekipa Grupe L, iza Hofenhajma, a ispred Slovana i Genta.

Naravno da je Milan apsolutni favorit za prolaz u narednu fazu takmičenja, pa čak i za samo osvajanje Lige Evrope, ali znajući istoriju duela Milana i Zvezde, treba očekivati veoma zanimljive duele.

Prvi meč igra se u Beogradu na stadionu "Rajko Mitić" 18. februara, da bi nedelju dana kasnije ekipe odmerile snage na "San Siru". 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво