Читај ми!

Stankovićeva pobeda iz udžbenika, crveno-beli među najboljima

Drugi put u samo četiri godine Crvena zvezda je izborila plasman u nokaut fazu Lige Evrope. Srpski šampion je upisao treću pobedu u četiri meča ove sezone i dokazao da mu je mesto u vrhu evropskog fudbala, a Dejan Stanković nagovestio da nije samo bivši fudbaler, i motivator na klupi, već trener srpeman za velike izazove.

Gde Vladan Milojević stade, Dejan Stanković produži - utisak je nakon gostovanja Crvene zvezde u Belgiji i pobede kojem je (gotovo izvesno) izboreno evropsko proleće.

Srpski šampion odigrao je utakmicu za, ili iz udžbenika, pošto je na terenu ispunio svaki uslov za pobedu i dogovor iz svlačionice.

Uprkos brojnim kadrovskim problemima, zbog kojih nije mogao da računa na Rodića, Gobeljića, Sanoga, Kangu, Kataija i Gavrića, Stanković nije tražio alibi, već se nadao i najavljivao pozitivan rezultat.

Ne toliko zbog pobede, već zbog načina na koji je ona izvojevana, taktičke zrelosti, discipline i predanosti timu, Stanković je zaslužio sve pohvale upućene na njegov račun.

Osvanjem titule prošle sezone, status neporaženog tima u dosadašnjem delu domaćeg prvenstva, plasman u grupnu fazu Lige Evrope, a potom i osiguravanje evropskog proleća dva kola pred kraj grupe, dokazuju da uprkos tome što je relativno nov u profesiji, Stanković ima potencijal da bude jedan od boljih srpskih trenera.

Protiv Hofenhajma Crvena zvezda je naglasila da može igrati pametno i taktički zrelo, a protiv Genta u Belgiji je to i potvrdila i naplatila.

Da postoji, udžbenik o fudbalskim utakmicama bi rekao da desetkovana Zvezda u Belgiji mora da bude strpljiva, pametna, da se ne zaleće kako bi izborila pozitivan rezultat, već da pre svega bude sigurna u odbrani svog gola, a potom iz prekida, kontri, tranzicija i individualnim potezima, dođe do protivničkog.

Tako je i bilo: Prvi minut, korner i bravura Njegoša Petrovića, slična onoj protiv Čukaričkog u prvom meču u sezoni, samo ova mnogo više značajnija. Drugo poluvreme - kada domaćinu vreme teče prebrzo, pritisak raste, a prostora za stvaranje šansi nema mnogo, novi korner i novi gol Zvezde.

Po cenu toga da Gent ima znatno više loptu u nogama, Zvezda se povukla, branila sa velikim brojem igrača i igrala onako kako je trebala u datoj situaciji.

Naravno, lakše je to u teoriji, a teže u praksi, ali je Zvezdina odbrana, predvođena Borjanom, Milunovićem i Degenekom, ulivala ostalima samopouzdanje i činila ovu misiju izvodljivom. Zato su se i mogle videti znatno bolje reakcije mladih Nikolića i Petrovića, ali i iskusnijih Falćinelija, Bena i Vukanovića.

Pored toga što je taktički uradila gotovo sve kako treba, Zvezda je "poginula" na terenu. 

Način na koji Stanković traži od svojih igrača da "preoru" teren je zaista impresivan.

Kada vidite da je svaki igrač koji se nađe u protokolu spreman da facom izađe u blok, ako već ne može nogama i telom, a potom deset sekundi kasnije, na komandu (urlik) Stankovića sa klupe, trči u kontru i pomogne malobrojnim saigračima na protivničkoj polovini, znate da je atmosfera u ekipi dobra i da se tu radi, gradi i živi u zajednici.

Zvezda je prekinula tradiciju i ublažila traume rezutlata ostvarenih u Belgiji, ali i ono bitnije - izborila plasman u nokaut fazu Lige Evrope dva kola pre kraja grupne faze.

Samim tim, od Uefe je prihodovala oko pola miliona evra za pobedu u grupnoj fazi, kao i pola miliona za plasman u šesnaestinu finala.

Dosadašnji uspesi u Ligi Evrope će Srbiju i Crvenu Zvezdu još više uzdići na lestvici koeficijenta i tako olakšati posao srpskom šampionu, ali i ostalim timovima u narednim sezonama.

Za sedam dana Zvezdu očekuje duel sa Hofenhajmom u Beogradu, a potom i sa Slovanom u gostima.

Iako joj su šanse za ispuštanje drugog mesta samo matematičke, daleko od toga da pomenuti mečevi neće imati važnost i nemoguće je očekivati da će Stanković dozvoliti svojim momcima da se opuste.

Dobre navike stvaraju se ponavljanjem, disciplinom i požrtvovanjem, a utisak je da Zvezda od početka sezone stvara dobre navike...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво