Читај ми!

Derbi posle kojeg niko neće biti zadovoljan

Novi "večiti derbi" između Partizana i Crvene zvezde, 163. u prvenstvenim utakmicama, doneo je dinamičan, sadržajan, ali ne i preterano kvalitetan fudbal. Na stadionu u Humskoj viđeno je svašta – dobri potezi, greške, faulovi, golovi i mnogo nervoze. Na kraju, dvocifren broj žutih kartona, jedna kontroverzna situacija i po jedna lopta u obe mreže – 1:1.

Crveno-beli su nadoknadili minus i prekinuli post u derbijima dug više od 450 minuta i sačuvali osam bodova prednosti u odnosu na najvećeg rivala.

Uvertira za najvažniju utakmicu u ovom delu sezone nije bila dobra ni za jednu ekipu – šampion Srbije "pokosio" je koronavirus, pa nisu mogli da nastupe Mirko Ivanić i Gejlor Kanga, dok su na drugoj strani zbog povreda izostali Žan-Kristof Baebek, Filip Holender i Aleksandar Šćekić, a rovit bio Ivan Obradović.

Atmosfera je, kako su akteri više puta naglasili, bila čudna jer se igralo pred praznim tribinama.

Treneru Zvezde Dejanu Stankoviću je od petog minuta bilo jasno da je pogrešio što je u vatru bacio mladog Strahinju Erakovića, pošto je Zvezdin štoper napravio veliku grešku i omogućio Partizanu rano vođstvo. Erakovića je greška dodatno uzdrmala, u nastavku susreta je bio poprilično nervozan, igrao u strahu od greške i nekoliko puta je taj deo odbrane bio mnogo porozniji od svih ostalih.

Istina, 19-godišnji defanzivac delimično se iskupio u 41. minutu, kada je posle brze kontre stigao Lazara Markovića i onemogućio ga da bolje šutira u situaciji "1 na 1" sa Milanom Borjanom.

Međutim, strateg crveno-belih mnogo nezadovoljniji biće zbog činjenice da je protivnički tim uspeo potpuno uguši uticaj El Fardua Bena, Veljka Nikolića i Željka Gavrića.

Njih trojica bili su gotovo nevidljivi u poslednjoj trećini terena, retko kada otvarali prostor bekovima i jedino su Aleksandar Katai i Dijego Falčineli uspevali da prave višak. Katai je u nekoliko navrata "otvarao" teren ulaskom sa levog boka, dok je italijanski napadač bio najkontretniji, ali i bez uspeha u završnici.

I Stanković je u zaključku utakmice apostrofirao mnogo "igre unazad", što nije spremano, niti je stil srpskog šampiona, u trenucima kada je ekipa u odličnoj formi. To jeste delimično "težina" najveće srpske fudbalske utakmice, ali i problem za koji u Ljutice Bogdana ne uspevaju da reše već duži niz godina.

Zvezda protiv večitog rivala nikako ne pokazuje pravi fudbal, dobru formu i sve ono što je krasi protiv ostalih superligaša, nekada i evropskih ekipa. Mentalno pripremiti igrače je mnogo teže nego fizički, zato Dekijev stručni štab ima na čemu da radi do sledećeg okršaja.

S druge strane, Aleksandar Stanojević je uprkos dobrom početku utakmice naišao na nove probleme, Sejduba Suma je morao da napusti teren zbog povrede oka nakon samo 15 minuta, pa je Partizan ulaskom Markovića ostao bez ikakvih rešenja na klupi za drugi deo susreta.

Crno-beli su, kao mnogo puta u poslednjih nekoliko godina, mnogo bolje započeli "večiti derbi" i imali Zvezdu baš tamo gde su želeli. Načeli su je na vreme, a potom kontranapadima pretili i pokušavali do drugog gola.

Istina je da su gosti diktirali ritam igre, imali veći posed lopte, ali je malo nedostajalo da domaćin na odmor ode sa 2:0, a onda bi drugo poluvreme bilo mnogo drugačije.

Skraćeni "roster", kao i strah koji se uvukao ofanzivom protivnika, značio je da će se Stanojevićev tim braniti u drugih 45 minuta, što je veoma teško protiv napadačkog potencijala Zvezde.

Kako smo spomenuli samo jedan deo onoga čime Stanković ne može biti zadovoljan, isto važi i za trenera crno-belih. Osim peha sa Sumom, činjenice da u polju njegovi izabranici nisu pokazali ono što treba, najveći razlog svakako je velika investicija Miloš Jojić.

Momak koji se vratio u Humsku posle relativno neuspešnih epizoda "preko", od prvog minuta delovao je umorno i nespremno. Teško se kretao, bio spor i trom u reakcijama i pokvario sve ono što je Partizanu moglo da donese dobrog.

Fizički umor utiče i na donošenje samih odluka na terenu, jednu potpunu pogrešnu doneo je u 74. minutu, kada je povukao Sanoga za dres i neshvatljivo napravio penal. Spomenuta kontroverzna situacija prethodila je tom faulu nekadašnjeg reprezentativca, pošto nije sigurno da je nakon šuta Kataija bio korner, ali ga je sudija Novak Simović dosudio.

Sušta suprotnost Jojiću svakako je bio Svetozar Marković i pokazao zbog čega su ga želeli u redovima Partizana. Kombinacija sa Makijem Banjkom bi mogla da bude pravi pogodak. Njima će Stanojević sigurno biti zadovoljan, ali je i on rekao da trenutno ne može da nema kiseli osmeh na licu jer je njegova ekipa "imala utakmicu u rukama" i nije smanjila bodovnu razliku.

Posle 163. "večitog derbija" situacija na tabeli je ostala ista, odnos najvećih srpskih klubova je ostao isti, ali postoje nagoveštaji određenih promena. Partizan deluje spremno, odlučno, a sada i sposobno da pripreti komšijama sa Topčiderskog brda i Zvezda će morati da bude na najvišem nivou ukoliko želi da nastavi dominaciju u srpskom fudbalu.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43) 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво