Читај ми!

Košmar najskupljeg defanzivca na svetu

Košmar Harija Megvajera nastavljen je na utakmici reprezentacija Engleske i Danske u kojoj je isključen u 31. minutu zbog dva žuta kartona. Najskuplji defanzivac u istoriji fudbala katastrofalnih nekoliko meseci zaokružio je partijom za zaborav na "Vembliju", posle čega je pokrenuto pitanje da li je vreme za dužu pauzu od fudbala.

Nesreća koja je, kako na Zapadu vole da kažu "samo čekala da se desi", rezultat je niza grešaka i loših odluka od početka utakmice.

Momak iz Šefilda od prvog minuta delovao je rastrzano na najvećem engleskom stadionu – loše se postavljao, kasnio u zatvaranju prostora i saradnji sa saigračima iz odbrane. Oba faula napravio je na protivničkoj polovini, iako prvi nije dosuđen zbog puštanja prednosti, ali je kod drugog, nakon malo je reći lošeg prijema, neoprezan start značio i da će nastavak susreta pratiti sa tribina.

Megvajer je, opisaće kasnije lokalni mediji, prekratio sebi muke i oštrim faulom povredio danskog napadača Kaspera Dolberga, postavši tek treći engleski reprezentativac koji je na "Vembliju" dobio crveni karton.

Još jedan udarac za već uzdrmano i krhko samopouzdanje 27-godišnjeg štopera, načeto pre određenog vremena i na više frontova. Skupo je koštalo ne samo "gordi albion", već i njegov klub Mančester junajted.

"Crveni đavoli" su na startu sezone upisali jednu pobedu i dva poraza, uz čak 11 primljenih pogodaka. Napadači Kristal Palasa prvo, a potom i Totenhema, igrali su se sa Megvajerom i družinom neposredno pred reprezentativnu pauzu i možda i nagovestili sve ono što će svi, kao Englezi, trpeti protiv Danske.

Totenhem je u istorijskom danu za engeski fudbal (šampion Liverpul primio sedam komada), raspametio Junajted sa 6:1, a Hari je i tada imao nekoliko "blistavih" minuta. Iako su igrači u crvenim dresovima poveli na "Old Trafordu", kapiten je omogućio preokret rivalu tako što je namestio gol Tanguju Ndombeleu, sklonivši levog beka Luka Šoa, koji je mogao da ispuca loptu.

"Hari Megvajer vas je koštao 80 miliona funti, a za te pare, on ne ume da se brani. Čak je i povukao rukama svog saigrača Luka Šoa kod gola Ndombelea. Taj pogodak Ndombelea mora biti najgora moguća reakcija odbrane svih vremena", oštar je bio novinar Žilijen Lorens.

Od početka sezone Megvajer deluje psihički labilno i nesiguran je na terenu. Koren problema leži u vanfudbalskim stvarima – tokom odmora u Grčkoj u avgustu uhapšen je zbog tuče sa policijom. Proglašen je krivim za napad i vređanje policajaca, remećenje javnog reda i mira, kao i za pokušaj potkupljivanja posle fizičkog sukoba sa grupom ljudi u jednom noćnom klubu.

Osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od 21 meseca i 10 dana i, posle žalbe advokatskog tima, ponovno suđenje tek treba da bude zakazano.

Međutim, "repovi" takvog ispada, potom i kritika da bi trebalo da bude izostavljen iz nacionalnog tima zbog lošeg primera drugima, nastavili su da proganjaju 194 centimetra visokog igrača. Verovatno bi i psihički jači sportisti imali problema kada bi se našli u njegovoj situaciji, što je javnost u Engleskoj navelo na razmišljanje o eventualnoj pauzi.

"Mislim da je jasno da prolazi kroz težak period. U ovakvim situacijama, u kojima sam takođe bio i ja, nekada je potrebno da vas izvade iz rerne", slikovito je počeo nekadašnji kapiten Junajteda Rio Ferdinand.

"Ole (Gunar Solšer) ima veliki posao u svojim rukama i mislim da će njegova uloga biti veoma važna. Možda je vreme da ga malo odmori i dozvoli mu da se presabere i ponovo izgradi samopouzdanje. Kada igrate na svaka tri dana, veoma je teško videti kroz 'maglu', ali kada se sklonite iz prvog reda na frontu, imate vremena da analizirate sebe, svoje nastupe, pripremu, oporavak – sve aspekte oko fudbalskog meča od 90 minuta."

Megvajer je u julu 2019. stigao na "Teatar snova" u transferu čija se vrednost procenjuje na 80 miliona funti (skoro 90 miliona evra), postavši najskuplji defanzivac u istoriji fudbala.

Uz dužno poštovanje samom igraču i sportskom sektoru Mančestera, jasno je da ne postoji previše razloga koji opravdavaju tolika ulaganja, ali se njima i ne treba baviti u trenutku u kojem se nalazi moderni fudbal. Jednostavno, tržište je takvo mesta za čuđenje nema.

Hari je klasičan primer toga da na Ostrvu postoji poremećen sistem vrednosti i da će engleski klubovi, i ne samo oni, već i navijači, domaće fudbalere ceniti mnogo više nego ostale. Tačnije, više nego što je to uopšte realno. I ne samo ceniti, nego ih i redovno precenjivati – jedan od niza razloga zbog kojih su se premijerligaši mučili na evropskom nivou u prethodnoj deceniji.

Slučaj Harija Megvajera je posebno zanimljiv jer objedinjuje više loših segmenata engleskog fudbala. Upao je u procep stvoren u Junajtedu odlaskom sera Aleksa Fergusona, kada je počela kriza mančesterskog giganta. "Jahao je na šampionskom talasu Lestera" i objektivno odličnih igara, kako na individualnom, tako i na ekipnom nivou.

Želja Eda Vudvorda i kompletnog menadžmenta sa "Old Traforda" da u svemu budu bolji od konkurencije doveo je do toga da, u nedostatku boljih rešenja, pošalju ogromnu sumu novca "lisicama" i sruše rekord Liverpula i Virdžila van Dajka (75 miliona funti). I ne samo to, nego novom defanzivcu daju i kapitensku traku.

Svi ti pritisci i očekivanja stvaraju sitne pukotine u karakteru, načinju dugo građeno samopouzdanje i utiču na psihu. Veliki fizički napori kao dodatak računici samo ubrzavaju proces do tačke pucanja, koja je za Megvajera stigla ove jeseni.

Bilo je u prošlosti nekoliko nagoveštaja sličnog scenarija, pa je i u okršaju sa Partizanom u Ligi Evrope bio treći najlošije ocenjeni igrač na terenu, ali poznato je da se surovi zahtevi fudbalskih organizacija nikada i ne obaziru na dugoročne planove.

"Zamenjen sam u jednoj utakmici, mislim da je bilo gostovanje Midlsbrou. Ferguson mi je prišao i rekao mi: 'Vrati se osnovama, treniraj dobro i bićeš ponovo u timu.' To se meni desilo i bio sam dobro. Nekada vam pomogne kada se deo pritiska skine sa vaših leđa. Tada možete da ponovo izgradite sebe i igrate jednostavno. Efektno da pokušavate da prolazite kroz utakmice bez da budete 'viđeni'. Možda zvuči blesavo, ali tako sam posmatrao na stvari kada mi je nedostajalo samopouzdanja, jer tada vas gledaju samo iz loših razloga", dodao je Ferdinand.

Sada je lopta u dvorištu uprave kluba, s obzirom na to da je selektor Engleske Garet Sautgejt pružio potpunu podršku Megvajeru i potvrdio da će biti deo tima u narednim akcijama.

Ipak, kako engleski mediji javljaju, igrač neće tražiti pauzu od Solšera i odluka će biti samo na menadžeru "crvenih đavola". Od nje će umnogome zavisiti nastavak sezone Mančester junajteda, ali i karijere Harija Megvajera.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво