Po čemu ćemo pamtiti Iliju Petkovića, tajfuna sa Karaburme

Odlazak Ilije Petkovića pogodio je njegove prijatelje Dragana Džajića, Ivana Ćurkovića i Mihajla Todića, koji su za RTS govorili o Iliji Petkoviću fudbaleru i treneru, i Petku – čoveku i prijatelju.

Legendarni Ilija Petković preminuo je u subotu u 75. godini, od posledica infekcije koronavirusom.

"Čuli smo se pre desetak dana, rekao mi je da se ne oseća najbolje i da misli da nešto nije u redu. Ja sam mu rekao – ma šta nije u redu, ti si tajfun sa Karaburme, šta tebi može da bude", rekao je proslavljeni Ivan Ćurković.

Petkovićev cimer iz reprezentacije, Dragan Džajić, kaže da je u fudbalu upoznao mnogo ljudi, ali niko nije bio sličan Petkoviću.

"Petko je bio specifičan. Mnogo ljudi sa upoznao u fudbalu, ali je on bio jedinstven – uvek je bio raspoložen, nasmejan, pun energije", rekao je Džajić.  

Mihajlo Todić, novinar Sportskog žurnala, kojem je Petković bio trener u OFK Beogradu, smatra da je Petković bio najsvestraniji čovek u srpskom fudbalu.

Najsvestraniji čovek srpskog fudbala 

"Sa OFK Beogradim je osvojio Kup Jugoslavije 1966, srebro na Kupu nacija 1968. godine. Bio je trener juniora, prvog tima, direktor, predsednik u OFK Beogradu. Selektor A reprezentacije i mladih, učesnik Svetskog prvenstva i kao igrač i selektor, predsednik FSB", rekao je Todić.

Petković je debitovao za nacionalni tim u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, na meču sa Francuskom, kada je postigao dva gola. Igrao je na desnom krilu, dok je Džajić bio na levom. 

"To je ekipa koju sanja svaki trener. Francuze je taj poraz žestoko potresao. Zapravo, posle tog meča je mnogo igrača sa ovih prostora otišlo u Francusku, bili smo na ceni", rekao je Ćurković.

I Ćurković i Džajić se slažu da je Petko bio kompletan igrač – postizao je golove, nameštao ih, bio je dobar dribler, jak, mogao je mnogo da trči...

Malo je poznato da je Petković igrao u Urugvaju, gde je odigrao pet mečeva za Penjarol iz Montevidea. 

Igre u Montevideu i poziv madridskog Reala 

"Dobio je poziv da igra kao gost. Na jednoj utakmici je dobio nagradu za igrača utakmice, a na jednoj utakmici mu je polomnjena noga. Taj meč je jedna ekipa završila sa šestoricom, druga sa devetoricom", rekao je Todić.

Petković je dobio poziv da zaigra i za madridski Real, što se nije dogodilo zbog teške povrede.

Na čuvenoj utakmici, na Peleovom oproštaju na krcatoj "Marakani", igrali su i Džajić i Petković.

"To je bila velika čast. Za nas je bilo izvanredno. Brazilci prenose utakmicu od jutra do sutra. Pele je bio legenda, u to vreme je bio najveća svetska zvezda. Bez konkurencije najbolji fudbaler. Taj događaj nikada neću zaboraviti", rekao je Džajić, koji je postigao jedan gol na toj utakmici.

Džajić je otkrio i da je Petković odigrao i jedan meč u Zvezdinom dresu, kao gost na oproštaju Bore Kostića.

A kakav je Petković bio kao trener?

Trener kojeg taktika nikada nije zanimala 

Todić je rekao da Petković nikada nije pričao o taktici, niti ga je previše zanimala. 

"Bio je uspešan, zato što je bio racionalan. Nije ulazio u detalje i komplikovao. Bio je efikasan, igrači su ga voleli", objasnio je Ćurković.

Petković je preuzeo reprezentaciju Srbije i Crne Gore, koja je bila u rasulu, i odveo je na Svetsko prvenstvo 2006. godine.

"Petko je preuzeo tu ekipu i napravio sjajan tim. Onda su mu zamerili što je poveo sina", rekao je Ćurković, a Džajić se nadovezao:

"Problem je bio što ga odmah nije pozvao, već kao zamenu. Njegov sin je bio dobar igrač, tada je igrao izvanredno. Pre turnira svi su molili Petka da produži ugovor, a posle da ne priđe stadionu", rekao je Džajić.

Petković je teško podneo ubedljiv poraz od Argentine – 6:0.

Ko je kriv za poraz od Argentine? 

"Naravno. Imao je on emotivne konferencije. Kada se ugase kamere, on ostane sa novinarima i priča", rekao je Todić.

A da li su na tom meču igrači "prodali" selektora? Na konferenciji posle poraza je poručio novinarima da pitaju Todića šta se dogodi kada igrači odluče da igraju kako žele, a Todić je objasno zašto je to rekao.

"Kao klinci, igrali smo utakmicu u Pirotu. Mangupi su se dogovorili da igraju 15 minuta kako je Petko hteo, a ostatak po svom. Ja sam golman, ja nisam imao kud... Ali vodili smo sa 2:0 posle 15 minuta, a onda je levi bek otišao na krilo, centralni bek u napad.... Na kraju smo izgubili sa 3:2. Mislim da je to želeo da kaže", rekao je Todić. 

A kako ćemo pamtiti Petkovića?

"Bio je divan čovek, vrlo drag, odan prijatelj, čovek na koga se moglo osloniti u svakom trenutku", rekao je Ćurković.

"Bio je sjajan čovek, da ga poželite za brata, druga, prijatelja. Izuzetan čovek", poručio je Džajić. 

Komemoracija i sahrana legendarnog srpskog fudbalera i trenera Ilije Petkovića održaće se u četvrtak

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи